Preletačka mapa Srbije

U siromašnom društvu, u kome je preživljavanje glavna disciplina - biti u ili blizu vlasti, preletanje je postalo najsigurnije zanimanje. Svejedno, krenete li da utvrdite njihov tačan broj, ime i prezime, stranačku pripadnost, odakle su došli i kom su se carstvu privoleli - neće vam biti lako.
CRTA je pokrenula projekat Ko je na vlasti  sa željom da utvrdi koliko je preletanje uzelo maha, ko su imenom i prezimenom preletači, odakle, iz kojih partija stižu i kuda najčešće idu. Podaci kažu sledeće: 
*
Ilustracija Istinomer

*
Ilustracija Istinomer

*
Ilustracija Istinomer

Zahvaljujući pre svega slabom ažuriranju i niskom stepenu informativnosti naših opštinskih i gradskih sajtova u trenutku izlaženja baze kojenavlasti.rs stranačka pripadnost odbornika bila je nepoznata za četvrtinu njih od ukupno 6737. Istraživanje je sprovedeno u 170 gradova i opština u Srbiji, bez Kosova i Metohije.

U razgovoru sa istraživačicom CRTE Ivanom Savić saznajemo da je dolaženje do podataka o preletačima bio pravi detektivski posao. “Pored sajtova lokalnih samuouprava podatke smo tražili i u Informatorima o radu, Službenim listovima i lokalnim medijima, koji su se pokazali najiscrpnijim izvorom za ovu vrstu podataka tamo gde ih ima i kada ih ima. Pored toga, uputili smo 278 Zahteva za pristup informacijama od javnog značaja, a dobili smo odgovore na ukupno 152 zahteva”, kazala je Savić za Istinomer. 
Ovako slab odziv pojedinih opština ne treba da čudi kada u izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja piše da je u toku prošle godine u ukupno šezedeset i jednom slučaju, u kojima usled odbijanja organa uprave da odgovore na opravdane zahteve o javnim informacijama, proces stigao do Vlade – ni na jedan nije zahtev za izvršenjem nije stigao pozitivan odgovor!

*
Ilustracija Istinomer

Iako su informacije koje su istraživači CRTE pokušavali da nađu na sajtovima lokalnih samouprava bile sasvim bazične –  stranačka pripadnost svih odbornika na početku mandata, odnosno na konstitutivnoj sednici, kao i promene koje su u međuvremenu desile – odnosno novi presek stanja – do njih nije bilo lako stići, što pokazuje da su u mnogim opštinama zanemaruje sama suština internet prezentacija: oni moraju da služe građanima da lako dođu do osnovnih podataka iz delokruga rada opštine. Na primer, da znaju ko su im odbornici, iz koje stranke ili grupe građana dolaze i da li su i kada menjali svoje stranačko opredeljenje. Da ne govorimo o tome da su sajtovi zamišljeni kao čvorišta komunikacije, mesta na kojima građani treba da dobijaju usluge, narodski rečeno da “završavaju posla” sa opštinom štedeći i vreme i novac i jednima i drugima. 

Međutim u istraživanju koje je radilo Ministrastvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu za 2014. u pogledu ispunjavanja preporuka koje ovo ministrarstvo predlaže lokalnim samoupravama pokazuje  da prezentacije jedinica lokalne samouprave nedovoljno ispunjavaju osnovne zahteve u pogledu usluga koje pružaju – 26,7% , dok je kriterijum sadržaj koji se objavljuje na veb prezentacije ispunjen sa svega 43,8%. 
*
Ilustracija Istinomer

Opštine Knjaževac, Bač, ili Bački Petrovac, olakšale su život istraživačima CRTE i primer su svima kada se radi o informativnosti i poštovanju standarda koje je država propisala bilo kao zakon, bilo kao preporuke na ovom polju. Znači – može se, kada postoje politička volja, znanje i svest o tome čemu web prezentacija opštine treba da služi. A oni o kojima treba da služi su pre svega – građani. 

„Praktično svakog dana stižu nam nove i nove izmene kada su preletači u pitanju! Za prvih mesec dana rada sajta dobili smo informacije za preko 60 novih odbornika, odnosno promena. Javljaju nam sami građani, koje i ovom prilikom pozivam da odu na sajt gde na linku http://kojenavlasti.rs/api/posaljitePromenu mogu da nas obaveste šta se dešava u njihovim lokalnim sredinama“, kazala je Ivana Savić za Istinomer.

CRTI su se,Između ostalog, javila su i tri odbornika da sami prijave promene statusa. Tako je na primer odbornica iz Subotice, Josipa Ivanković, sama prijavila da je preletačica i da je iz Pokreta za građansku Suboticu prešla u SNS. Svoje obrazloženje o „preletu“ postavila je i na društvene mreže. 

Priča o preletačima se nastavlja. Najnoviji primer jeste prelazak devet odbornika SNS u Paraćinu u novu poslaničku grupu ”Samostalni naprednjaci”. 
Sajt kojenavlasti.rs je kao lakmus papir koji precizno detektuje demokratski presek Srbije. Dok god nam preletaču budu krojili političku kapu, obesmišljavali izbornu volju građana i dok je vlast najsigurniji put u bolji život, dok ne shvatimo da je vlast zbog građana, a ne obrnuto, nećemo se pomaći sa ovog mesta na kome je malo kome dobro.
U sledećem nastavku: „Istinomer –  razgovari sa preletačima“