Predsednik na Pinku – o soliterima, deci i Vulinu

Poslednje gostovanje predsednika Srbije na TV Pinku, još jedan je nastup od dva sata u kome je skoro nemoguće pronaći vest. Danima unapred u tabloidima su najavljivali kako „Srbija ovo čeka”, a ono što je javnost dočekala u četvrtak veče još jedan krug uobičajenih manipulacija na aktuelne teme. Sankcije SAD direktoru BIA Aleksandru Vulinu, koje su navodno bile povod za ovo obraćanje Aleksandra Vučića, pale su u senku novih obećanja i starih zamena teza.

„Soliteri nisu okruženje u kome ljudi žele da imaju više dece”, otvorio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić emisiju na Pinku, temom koja je proteklih nedelja uzbunila javnost, nakon sličnih neumesnih izjava ministra Aleksandra Martinovića u parlamentu o ljudima koji imaju decu ili kućne ljubimce.

Povezan sadržaj
Mihaela Šljukić 6. 7. 2023.
Branislav Grković 23. 2. 2023.

Ponavljanje ovakvih fraza (o soliterima, kučićima i mačićima, i tako dalje) potvrđuje sve ono što već imamo u arhivi Istinomera – da su te izjave samo detalj iste retorike i ideologije, koja se potvrđuje i širi iz usta predsednika, njegovih stranačkih kolega, ministara…

U hvatanju daha usred priče o rađanju, predsednik Vučić je sebi opet pripisao titulu – vrhovnog komandanta – koja ne postoji. Nema je ni u Ustavu, nema ni u zakonima, a godinama unazad postaje izraz koji je pustio korenje u javnosti, pa čak se nalazi i u saopštenjima ministarstava. A u popularizaciji pojma „vrhovnog komandanta”, sem Vučića, učestvovao je i svojevremeno – Aleksandar Vulin.

 

Sledeća tema.

„Kada se neke demonstracije organizuju u Beogradu, oni se hvale da idu vozom Soko”, nastavio je predsednik, najavljujući „a i do Niša stizaćete za manje od dva sata”. I tako ponovio obećanje staro tri godine.

A onda se prebacio na Kosovo. I kao i svaki put kada se to nađe na stolu, publika je dobila paket poruka upakovanih u emocije, uglavnom neproverivih izjava, umotanih u nekoliko slojeva manipulacije.

„Naravno da je reč o triku”, prokomentarisao je Vučić najave novih mera na Kosovu o smanjenju policije na severu, uz opasku da nema osmeha na njegovom licu kada je reč o Kosovu. O normalizaciji odnosa Beograda i Prištine nismo čuli ništa informativno.

„Onda me pozovu Šolc i Makron i na tom sastanku sam bio veoma ljut”, rekao je Vučić, nastavljajući sa detaljima koje je nemoguće proveriti.

Upravo to je jedna od korisnih tehnika manipulacije, kada i neizrečenim tvrdnjama režira poruku koju želi da plasira u javnost.

Ja nikad nisam izgovorio tu sintagmu srpski svet”, opet smo čuli sinoć. A to je još jedna od fraza koju koriste njegovi saradnici (opet taj isti Vulin), uz pozive na ujedinjenje svih Srba – ilustrujući nacionalističku retoriku opšteprihvaćenu u medjima i među predstavnicima vlasti.

I onda je na red konačno došao i sam Aleksandar Vulin i sankcije SAD koje su mu uvedene. Direktor BIA je, po oceni američke administracije, upleten u međunarodni organizovani kriminal, trgovinu narkoticima i zloupotrebu javne funkcije.

Na to predsednik je sinoć rekao:

„Ako nam dostave bilo kakvu relevantnu informaciju, mi ćemo procesuirati Aleksandra Vulina. Ali od toga nema ništa. Jer razlog je Rusija”. I dodao „Bojane, ja ne kažem šta mislim, nego šta znam.”

Do kraja emisije nastavio je u ulozi žrtve, uz staru tvrdnju da kao opozicionar nije bio u medijima, s izuzetkom Radio Fokusa. Međutim, iako predsednik i dalje tvrdi da su on i njegovi politički saborci dobili izbore bez ijednog medija, činjenica je da su za njih bili dostupni, u izvesnoj meri, i oni najgledaniji poput RTS-a, B92, Pinka, a imali su i medije na „svojoj strani” – Pravdu, Svet plus i Radio Fokus.

Bez table i crtanja, sinoć je tek nekoliko puta zamahnuo grafikonima. Pred sam kraj emisije osvrnuo se na temu nezaposlenosti, koju često politički akteri zloupotrebljavaju. Brojke koje rado ističu, poredeći 2012. godinu i trenutno stanje, su zapravo neuporedive zbog promene metodologije.

 

 

Naslovna fotografija: Printskrin/Pink