Povratak leskovačkih otpisanih!

Kada je svojevremeno počela ekonomska kriza Vlada Srbije je, kao meru štednje, najavila racionalizaciju broja zaposlenih u državnoj upravi i jedinicama lokalne samouprave. Iako će se kasnije ispostaviti da je to bilo daleko od radikalnih rezova i ozbiljne uštede, tokom 2009. godine ministar za državnu upravu Milan Marković ubrzano je najavljivao racionalizaciju broja republičke i opštinske birokratije. Procenjivalo se da u lokalnim samoupravama ima oko 8.000 zaposlenih viška, dok se sa državnom upravom taj brojka pela i do 14.000 službenika.

„Reč je o značajnom smanjenju, iako u javnom sektoru ima oko pola miliona zaposlenih, ali to podrazumeva prosvetu i zdravstvo i niz drugih delatnosti.“ (ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Milan Marković, Tanjug, 6. 9. 2009. godine)

Leskovac je bio prvi grad u Srbiji koji je sproveo racionalizaciju broja zaposlenih u gradskim upravama, a lokalne vlasti su od oko 1.100, otpustile uz otpremninu više od 200 službenika. Prema novoj sistematizaciji, koju su po nalogu gradonačelnika Slobodana Kocića morali da urade svi načelnici, od 666 zaposlenih u upravama, otkaze su dobili 198 ili 30 odsto radnika. Gradonačelnik je tvrdio da bez racionalizacije nema ni razvoja grada.

„Mi smo i pre usvajanja zakona počeli sa otpuštanjem i do sada je bez posla ostalo 56 službenika, ali tek nas očekuje racionalizacija.“ (gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, B92, 30. 12. 2009. godine)

Otpušteni uzvraćaju udarac

Taj “pionirski” poduhvat završio je kasnije na sudu jer su nezadovoljni radnici, koji su proglašeni tehnološkim viškom, tužili grad Leskovac sa zahtevom da se vrate na posao. Čitava stvar je došla na kraju i do Apelacionog suda, koji je presudio u korist „otpisanih“. Interesantno je i to da je Leskovac jedini grad u Srbiji koji je racionalizaciji pristupio po principu „seča u korenu“, a da je na kraju bio prepušten na milost i nemilost od strane republičke vlasti i ministra koji je isprva hvalio njegove smele poduhvate. Zbog svega toga gradonačelnik Kocić je krajem novembra 2011. na tribini Istinomera najavio da će tužiti državu ako podrži sudske odluke o vraćanju činovnika koji su otpušteni usled racionalizacije.

“Neću vratiti nikog na posao. Obratiću se državi, a na kraju i tužiti državu, da ih pitam koji zakon treba da poštujemo, Zakon o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u državnoj, odnosno, lolanoj samoupravi, ili odluke suda.“ (gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, tribina „Da se ne lažemo“, 26. 11. 2011. godine)

Ta ista država nije reagovala na odluke suda, pa je gradonačelnik okrenuo svoju priču, shvatajući da se malo zatrčao pred rudu.

„Vratiću te radnike na posao, mada meću ostati ravnodušan.“ (gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, Televizija Leskovac, 17. 1. 2012. godine)

No, to ne znači da se Grad predao. Štaviše. Nastavlja svoj Sizifov posao i, po rečima gradonačelnika, tražiće reviziju postupka od Vrhovnog kasacionog suda.

„Ali tražiću od države da mi refundira troškove, pošto ću morati da im isplatim plate iz gradskog budžeta dok su bili nepravedno otpušteni.“ (gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, Televizija Leskovac, 17. 1. 2012. godine)

Ministarstvo uskratilo podršku

Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu o ovome i dalje ćuti. Ima drugog posla, zapravo bavi se sličnim problemom jer i zaposleni u državnoj službi koji su uzeli otpremninu, sada mogu ponovo da se zaposle u nekoj drugoj državnoj instituciji, jer za to ne postoje zakonske prepreke. Što se “povratka otpisanih” u Leskovcu tiče, opozicione stranke su kritikovale racionalizaciju administracije, uz obrazloženje da niko ne zna po kojim kriterijumima se ona sprovodila, smatrajući da su prvo bili otpušteni samo njihovi članovi i simpatizeri. Kocić je to demantovao tvrdeći da su bez posla prvo ostali neradnici i oni kojima čitave porodice rade u gradskoj administraciji, kao i oni koji su zaposleni bez ikakve sistematizacije. Ipak, na pomenutoj tribini Istinomera priznao je da je zbog pritisaka koalicionih partnera na posao vraćeno 12 činovnika i pomoćnih radnika bez ikakvih odluka suda.

„Vraćeni su oni gde se nije poštovao kriterijum da se samohrane majke ne otpuštaju s posla ili preko potrebni radnici, ali i jedan broj ljudi pod pritiskom manjih koalicionih stranka.“ (gradonačelnik Leskovca Slobodan Kocić, tribina „Da se ne lažemo“, 26. 11. 2011. godine)

Pored svega, čijoj će se strani prikloniti izvršne sudije videćemo na kraju. Ako sprovode izvršenje presude, gradonačelnik će tražiti njihovo razrešenje. Drugi kažu, ako ne sprovode razrešiće ih Visoki savet sudstva. Biće to, sve u svemu, igranka bez prestanka.