Povratak “Ace Srbina”

Na važne susrete krajem meseca sa Makronom, Merkelovom, Putinom, Si Đinpingom, na kojima, po nekim nagoveštajima, treba da se odluči sudbina Kosova, ali i Srbije, Srpska napredna stranka umesto Aleksandra Vučića evropejca, ovog puta šalje “Acu Srbina“.
Prepuna sala Sava centra aktivista i funkcionera Srpske napredne stranke, članova proširenog sastava Izvršnog odbora i Glavnog odbora, prolamala se od višeminutnih aplauza upućenih Aleksandru Vučiću. Egzaltirani naprednjaci trudili su se svim silama da iskažu podršku svom predsedniku stranke. Prednjačio je, bar po snimcima na društvenim mrežama, Marko Đurić, koji je, posle ovog hepeninga, garant, držao satima ruke u ledu kako bi povratio funkciju gornjim ekstremitetima. Verujem da mu nije bilo žao, mada je njegova manifestacija oduševljenja više ličila na samokažnjavanje nego na aplaudiranje.    
*
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

Ali, imao je razloga. Njegov patent, promovisan nakon trijumfa Srpske liste na kosovskim izborima, poznat kao “šampanjac, plus Aco, Srbine“, doživeo je u Sava centru punu potvrdu. Iako je ovog puta šampanjac izostao, “Aco Srbine”, parola koju uzvikuje više hiljada ljudi, na centralnom partijskom skupu, znači povratak stare matrice, koje se članovi SNS, naročito bivši radikali, dobro sećaju, prepoznaju je i u njoj se osećaju najkomotnije. U Sava centru su se svi, posle Vučićevog tumaranja proevropskim stazama i bogazama, konačno vratili sebi, “svoji na svome”

Ali ponajviše se vratio Aca Srbin. Ako je ikada i odlazio.
Videćemo, ali deluje da Vučić zatvara krug. Preobrazba od vatrenog radikala do evropejca, bila je mučna i teška. I za njega, a još više za njegove pristalice. Priznajem da ni nama, ostalima, nije bilo lako da gledamo preobrazbu iz faze “sto za jednog”, do faktora mira i stabilnosti u regionu, kao jedinog cilja nove srpske politike.
*
Foto: FoNet/Aleksandar Barda
Izgleda, međutim, da je Aleksandar Vučić rešio da od utorka polako završava svoju “evropsku predstavu” i da sa povicima “Aco Srbine“ polako uđe u poslednji čin.
Na važne susrete krajem meseca sa Makronom, Merkelovom, Putinom, Si Đinpingom, na kojima, po nekim nagoveštajima, treba da se odluči sudbina Kosova, ali i Srbije, njegove pristalice, umesto Aleksandra Vučića evropejca, ovog puta šalju “Acu Srbina“
Ko će im (nam) se vratiti sa ovog puta, videćemo, ali ovo ponovno “zajahivanje srbstva” teško da će, a to nas iskustvo uči, ikom u ovoj zemlji doneti išta dobro. 
Ostaje nada da je toga svestan i “Aca Srbin“.
Naslovna fotografija: Foto: FoNet/Aleksandar Barda