Povećanje poreza na plate dovodi do sloma privrede?

Predlog ministarke finansija, Diane Dragutinović o povećanju poreza na dohadak, i to u iznosu od 20 odsto za plate veće od 40.000 dinara, doveo je do velike rasprave u srpskoj javnosti.

Dragutinović je u julu saopštila da bi jedna od mera mogla da bude i povećanje poreza na plate tvrdeći da je to bila njena ideja još pre prvog sastanka sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), u novembru 2008. godine.

Ipak Dragutinović nije dobila podršku premijera i kolega ministara. Ideji se najviše suprotstavio ministar ekonomije, Mlađan Dinkić.

Dinkić je, još u junu, izjavio da Vlada Srbije u narednom periodu neće povećavati poreze, niti smanjivati plate i penzije, a da će rešenje posledica krize tražiti u smanjenju administracije i povećanju budžetskog deficita.

Dinkić je, gostujući na Beogradskoj bankarskoj akademiji u junu, rekao da bi smanjenje plata i penzija značilo samo dodatno smanjenje tražnje, što bi dovelo do velikog privrednog pada.

Premijer, Mirko Cvetković deli mišljenje Dinkića i uverava građane da „izvršna vlast neće opterećivati privredu i građane novim nametima„.

Analitičari smatraju da i ukoliko bi Vlada usvojila predlog o povećanju poreza na dohodak, sam predlog ne bi dobio kvorumsku većinu u Skupštini Srbije, jer bi i neke vladajuće stranke, među kojima prednjači G17 Plus, glasale protiv predloga.

Protiv predloga nisu samo opozicija i pojedini ministri, već i vodeći privrednici Srbije.

Poslodavci izjavljuju da bi u slučaju da predlog bude usvojen isplaćivali plate do 39.000 dinara, a ostatak davali radnicima na ruke. Većina smatra da će to mnoge firme naterati da radnike zapošljavaju na crno, gde bi najveći problem za državu bilo neplaćanje čak ni osnovnih prihoda na osnovu socijalne i zdravstvene zaštite.

Analitičari tvrde da bi u tom slučaju budžet bio i prazniji nego što je sada kada se na plate izdvaja 12 odsto poreza.

Predsednik kompanije Comtrade ,Veselin Jevrosimović izjavio je za Blic da bi novo oporezovanje plata dovelo do gušenja privrede i novog talasa otpuštanja.

Direktor korporativnih poslova kompanije Dunav hrana group, Rade Pribićević je u izjavi za Blic naglasio da bi novim porezom poslovanje kompanije bilo znatno otezano, jer skoro svi radnici imaju plate veće od 40.000 dinara.

Sve ovo vreme smo pokušavali da ne otpuštamo radnike i redovno isplaćujemo plate, ali ako se donese taj zakon, biće mnogo teže nastaviti tako„, naveo je Pribićević.

Vlasnik komapnije East Point, Zoran Drakulić je poručio Vladi Srbije da je neprimereno da razmišlja o povećanju poreza u trenutku kada celokupna ekonomija grca.

Vlada bi trebalo da razmišlja o drugim izvorima punjenja budžeta, a ne da dodatno ubija privredu. Za početak bi mogli da smanje državnu administraciju„, saopštio je Drakulić u izjavi za Politiku.

I Unija poslodavaca Srbije (UPS) saglasna je u oceni da bi nov porez doveo do velikog poremećaja u privrednoj sferi.

Ipak, potrebno je sagledati i činjenicu da će MMF tražiti od Vlade da sprovede mere koje bi obezbedile makroekonomsku stabilnost u narednoj godini.

Saradnik Bečkog instituta za međunarodne ekonomske studije, Vladimir Gligorov smatra da će MMF zatražiti od Vlade povećanja poreza na dodatu vrednost, ali i savetovati da bi se dodatni budžetski prihod mogao ostvariti i povećanjem neposrednih poreza (oporezivanje ličnih dohodaka).

Nakon svih iznetih podataka i upozorenja postavlja se pitanje da li je Srbija spremna na nova otpuštanja, dobijanje delova plata u plavim kovertama, skrivanje radnika po podrumima dok ne prođe inspekcija rada i na nov odliv mozgova iz zemlje.

Izjave ministara upućuju da među njima kao da ne postoji osnovni konsesus i komunikacija, a izgleda da će račun tih gluvih telefonskih razgovora opet plaćati građani Srbije, samo je pitanje da li će plaćati od oporezovanog dela plate ili od onog iz plave koverte, ukoliko im nešto ostane.