Poslanici o „Zojinom zakonu“ posle Nove godine?

„Svako jutro kada ustanu trebalo bi da pogledaju svoje dete i da se zahvale što im sudbina ne zavisi od nekoga kao što su oni“. Ovako odluku poslanika Skupštine Srbije da se „Zojin zakon“ opet ne nađe na dnevnom redu zasedanja parlamenta komentariše Bojana Mirosavljević, majka pokojne Zoje, koja je zbog kasnog odlaska na lečenje u inostranstvo preminula prošlog leta u osmoj godini. Bolovala je od retke Batenove bolesti.

Skupština Srbije 

Prema predlogu “Zojinog zakona”, lekari bi bili u obavezi da, ukoliko u roku od šest meseci u našoj zemlji ne budu uspeli da dijagnostifikuju bolest deteta, omoguće da se to uradi u inostranstvu. Oni bi u tom slučaju trebalo da uzorke uzete od pacijenata šalju na analizu u neku od referentnih laboratorija u svetu koja bi utvrdila o kojoj se bolesti radi.

„Desetoro dece u Srbiji tokom prošle godine umrlo je bez ustanovljene dijagnoze. Države finansiraju dijagnostiku u inostranstvu, samo se u Srbiji odustaje od bolesne dece“, ističe Bojana Mirosavljević.

Dušan Milisavljević

Predlog da se ovaj zakon nađe u Skupštini Srbije predao je prošle godine poslanik Demokratske stranke Dušan Milisavljević, koji je zajedno sa roditeljima male Zoje, lekarima i timom pravnika učestvovao u njegovom pisanju. Ali, vanredni parlamentarni izbori omeli su raspravu o zakonu. Milisavljević je ponovo 16. decembra predložio da se “Zojin zakon” nađe na dnevnom redu, ali skupštinska većina nije glasala za taj predlog.

„Ovaj zakon je važan zato što u mnogim slučajevima lekari ne mogu da postave dijagnozu, jer nemamo takve laboratorije. I Zoja je kasno dobila dijagnozu i to tek pošto su njeni roditelji u inostranstvu platili analize. Tek nakon utvrđivanja dijagnoze može da se počne sa lečenjem. Ovaj zakon nema veze sa politikom. To što sam pripadnik jedne političke stranke u ovom slučaju ne igra nikakvu ulogu. Ovo je životni zakon. Mada, verovatno, razlog što se zakon nije našao na dnevnom redu je to što sam ga predložio kao opozicioni poslanik“, kaže Milisavljević za Istinomer.

Zoran Babić

On apeluje na ministra zdravlja Zlatibora Lončara da iskoči iz “srpskog klišea pozicije i opozicije“ i podrži usvajanje zakona. S druge strane, šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke Zoran Babić kaže da njegova stranka “nije rekla ne” predloženom zakonu, ali ističe da “nije ispoštovana parlamentarna praksa koja nalaže komunikaciju sa skupštinskom većinom i Vladom pre nego što se neki zakon stavi na dnevni red“.

„Sada ste me motivisali za jednu stvar – ja ću preuzeti inicijativu i posle novogodišnjih i božićnih praznika vrlo rado ću da okupim sve poslanike da razgovaramo o ovom zakonu. Nemam sujete, pozvaću kolegu Milisavljevića, ali i ostale poslanike, stavićemo na sto taj zakon i reći da li može u nekim stvarima bolje, jer ipak više ljudi može da izrodi bolje rešenje nego što će to uraditi jedan čovek. Dajte da se oko tako nečeg humanog okupimo svi“, govori Babić za Istinomer.