Pisma podrške i samopromocije

“Da li bi, na primer, trebalo smeniti ministra saobraćaja zato što je rupa na magistralnom putu dovela do saobraćajne nesreće ili ministra policije zato što je neko obio i opljačkao kiosk“, kaže se u pismu podrške koju je ministru prosvete Žarku Obradoviću uputila grupa profesora, članova Skupštine Konferencije univerziteta Srbije. Potpredsednik ove asocijacije je Mića Jovanović, vlasnik i rektor „Megatrenda“, na kome predaje i Žarko Obradović. U javnoj podršci se u devet tačaka nabrajaju Obradovićeve zasluge u sferi obrazovanja tokom ministrovanja. U istim novinama u kojima je ova vest objavljena, ostatak strane dat je takođe Mići Jovanoviću, koji tvrdi: „Obradovića mrze zato što je sa Megatrenda!“

Mica Jovanovic i Zarko Obradovic

Prva godišnjica rada aktuelne Vlade i finiširanje razgovora o rekonstrukciji doneli su, između ostalog, i trend upućivanja podrške ministrima, posebno onima koji su se zbog različitih afera i problematičih odluka našli pred kritikom javnosti.

Podrška Obradoviću neznanog broja profesora članova Konferencije univerziteta Srbije prošla je nezapaženo.

Međutim, obraćanje umetničkih udruženja (koje je potpisao Živorad Ajdačić) koja podržavaju rad ministra kulture Bratislava Petkovića izazvala je velike kontroverze u javnosti. Udruženje scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije, zajedno sa još devet umetničkih udruženja, izrazilo je podršku ministru kulture Bratislavu Petkoviću, uoči rekonstrukcije Vlade i o tome obavestilo najviše državne organe i medije. Oni su naveli da se „osećaju obaveznim da pruže svesrdnu profesionalnu i ljudsku podršku“ ministru Petkoviću i ocenjuju da bi bilo „kontraproduktivno žrtvovati partijskoj kombinatorici čoveka koji je sa uspehom počeo da razgrće nečisti talog srpskog kulturnog miljea“. Na tvrdnje široj javnosti malo poznatih udruženja, reagovali su kritično brojni umetnici. Oni su izneli stavove od toga da bi najbolje bilo ukinuti Ministarstvo kulture, do toga da je pravo pitanje “zašto vladajuće političke garniture postavljaju ljude malih dometa na čelo vodećih državnih institucija kao što je Ministarstvo kulture.“ Takođe, Udruženje filmskih umetnika demantovalo je navode Udruženja scenskih umetnika, stručnjaka i saradnika u kulturi Srbije, koje ih je svrstalo na listu potpisnika pisma podrške ministru kulture Bratislavu Petkoviću. Isto je objavilo i Udruženje orkestarskih umetnika Srbije.

Uoči godišnjice Vlade, Ministarstvo pravde je rešilo da promoviše samo sebe. U video klipu, reklamiranom na Fejsbuku pod naslovom „Godina u sto sekundi“, ovo Ministarstvo sumira svoja najveća postignuća iz prethodne godine i navodi šta će biti učinjeno u narednom periodu. Ministarstvo je organizovalo i veliko druženje sa medijima u Klubu poslanika 26. jula i objavilo mnoštvo fotografija na Fejsbuku.

Kada je reč o građanima i njihovom stavu prema rekonstrukciji Vlade, u ispitivanju javnog mnjenja agencije Faktor plus sprovedenom od 18. do 23. jula, 72 posto je reklo da se pojedini ministri odupiru rekonstrukciji Vlade zbog gubitka privilegija koje nosi sa sobom ministarsko mesto. U tom kontekstu su, čini se, skoro sva sredstva dozvoljena – od lobiranja i pregovora, do (izmišljenih) pisama podrške i samopromocije na društvenim mrežama.