Petrović: Verujem da obijanje mog stana ima veze sa poslom kojim se bavim

“Mi se bavimo odgovornošću i novinari, takođe, koji se bave ovim temama, ali u drugim oblastima, imali su ista ili slična iskustva. Ono što jeste problematično, jeste to što se čini da onaj ko radi ovakve stvari pokušava da to predstavi kao izolovane incidente, da ne predstavljaju deo neke strategije pritisaka na kritičare vlasti.”
Verujem da upad u moj stan ima veze sa poslom kojim se bavim, kaže u intervjuu za Istinomer izvršni direktor Beogradskog centra za bezbednosnu politiku (BCBP), Predrag Petrović, kom je 22. maja, usred bela dana, obijen stan u centru Beograda. Smatra da je ovaj slučaj povezan sa pretnjom “Čuvaj se”, koja mu je upućena pre dve godine, nakon što je u javnosti govorio o slučaju rušenja u Savamali.


Upali su Vam u stan, u radnu sobu. Šta su odneli, šta nedostaje?
“Nije mnogo toga nestalo, nije bilo neke velike premetačine. Otvorene su neke dve kutijice u kojima su se nalazile razne stvari, kao što su baterije i sitan novac. Iz tih kutijica nestalo je nešto novca u maksimalnoj vrednosti od 100 evra. To su bile različite valute. Ništa značajnije nije nestalo, niti sam ja primetio da je uložen neki napor da se pronađe još nešto u toj sobi, ali, što je još zanimljivije, u drugim sobama ništa nije ni traženo.“
U avgustu 2016. godine Vam je na automobilu bila ispisana preteća poruka “Čuvaj se”. Mislite li da su te pretnje i obijanje stana povezani?
“Ukoliko ne dobijemo odgovor da li ovo jeste ili nije pljačka, ja za sada sumnjam da su ta dva slučaja povezana.”
Zbog čega to mislite?
“Zato što način na koji je stan obijen, na vratima ulaznim ima nekih 20 tragova pajsera, pokazuje da je uložen jako veliki trud i energija da bi se provalila ta vrata. A, opet, jako malo truda i energije je uloženo da se pronađe neki novac ili dragocenosti. Iz tih razloga sumnjam da se radi o nekim drugim namerama, a ne da se opljačka (stan).”

Slučaj ste prijavili policiji. Šta su Vam rekli?
“Za sada nemamo nekih konkretnih informacija. Odradili su uviđaj, imamo jedan zapisinik i to je, za sada, to. Rade na slučaju.”
I ranije pretnje ste prijavili. Ima li rezultata?
“Ne, nema nikakvih informacija. Niti nas je iko zvao tim povodom, niti nam se obraćao.”
Mislite li da je obijanje stana povezano direktno sa poslom kojim se Vi i Beogradski centar za bezbednosnu politiku bavate, ili smatrate da je ovo deo atmosfere u kojoj rade organizacije civilnog društva i novinari?
“Jeste, svakako. Mi se bavimo odgovornošću i novinari, takođe, koji se bave ovim temama, ali u drugim oblastima, imali su ista ili slična iskustva. Ono što jeste problematično jeste to što se čini da onaj ko radi ovakve stvari, pokušava da to predstavi kao izolovane incidente, da ne predstavljaju deo neke strategije pritisaka na kritičare vlasti. Ne nužno kritičare vlasti, ali na ljude koji nastoje da slobodnoi i glasno razmišljaju o važnim temama.”
Da li mislite da je obijanje stana povezano sa nekim konkretnim istraživanjem kojim ste se bavili?
“Ja ne mogu da povežem sa nekim konkretnim istraživanjem. U kontinuitetu se bavim nekim temama od 2006. godine, od kada radim u ovoj organizaciji. Moguće da je to deo jedne sveopšte atmosfere koja je ovde zavladala i svakako deo jednog trenda pogoršanja odnosa prema organizacijama civilnog društva i nezavisnim istraživačkim centrima.”