Peti dan protesta, kiša i povici “Vratite nam državu”

Petog dana protesta hiljade građana predvođeno dobošarima prošetalo je ulicama Beograda, obilazeći institucije na koje se odnose njihovi zahtevi – počev od Skupštine Srbije, preko RTS-a, Vlade do Republičke izborne komisije, i opet Skupštine.
Već peti dan zaredom hiljade građana, mahom mladih, izašle su na ulice Beograda, ali i drugih gradova širom Srbije u okviru “Protesta protiv diktature”. Predsednica Skupštine Maja Gojković na zahteve za smenom odgovara da je spremna da zakaže sednicu, ali da nema uslova i da čeka poslanike da joj “kažu da žele da rade u parlamentu”.
*
„Protesti protiv diktature“ u Beogradu / Foto: Istinomer

Studenti i svi oni koji su se priključili spontano organizovanim protestima u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji – ne odustaju, ni po kiši. Petog dana protesta hiljade građana predvođeno dobošarima prošetalo je ulicama Beograda, obilazeći institucije na koje se odnose njihovi zahtevi – počev od Skupštine Srbije, preko RTS-a, Vlade do Republičke izborne komisije, i opet Skupštine.

 
Na početku šetnje je, kao i prethodnih dana, bilo sitnijih provokacija, budući da neki žele da preuzmu zasluge za organizovanje protesta ili žele da vode proteste na svoj način. Tako se i danas među demonstrantima pojavila manja grupa na čelu sa nacionalistom Tešom Tešanovićem. Okupljeni studenti odgovorili su povicima “Nećemo vođe” i “Narod je vođa”.
 
Na čelu kolone razvijen je veliki transparent “Dole diktatura”, a demonstranti su uzvikivali sada već uobičajene parole “Vučiću lopove, pokrao si izbore”, “Onesvesti se”, “Av, av, av”, ali i “Vučiće u zatvore”, “Ustali su studenti”, “Ustali su radnici” i “Ima nas”.
*
Okupljeni građani nose transparente „Protiv terora vlasti“ i „Dole diktatura“ / Foto: Istinomer

Protestna šetnja do zgrade RTS-a stigla je pred kraj Drugog dnevnika, pa su demonstranti uzvikivali “Hoćemo uživo” i “Zašto vas plaćamo”. Podsećamo, jedan od zahteva koji su usaglasili studenti beogradskog i novosadskog univerziteta jesu ostavke glavnog i odgovornog urednika RTS-a i urednika informativnog programa, zbog “režimskog izveštavanja i neravnopravne zastupljenosti kandidata”. Nakon toga, okupljeni su minutom ćutanja odali poštu pilotima poginulim u padu aviona.

 
Kolona se zatim uputila do zgrade Vlade Srbije, gde su se demonstranti uzvikivali “Vlada dole”, “Vratite nam državu”, i “Nije moj predsednik”, posle čega su se preko Nemanjine ulice i Slavije uputili ka Skupštini, gde počinju i završavaju se svi protesti.
https://www.youtube.com/embed/myHNwnwlWFU“ frameborder=“0″ allowfullscreen=““>

Inače, studenti su tražili i razrešenje predsednice Skupštine Maje Gojković, zbog blokade rada parlamenta. Na pitanje kada će skupština početi sa radom Gojković je danas odgovorila da nema uslova za zakazivanje sednice, jer su protesti prerasli u političke i zato što su pojedini poslanici na ulicama. 

“Ja nisam nikakav problem, evo ja mogu danas da počnem… Čekam da mi poslanici kažu da žele da rade u parlamentu, da radimo onaj posao zbog kog smo mi izabrani”, rekla je Gojković.

Među zahtevima studenata jeste i ažuriranje biračkog spiska, između ostalog, zbog slučajeva da preminuli građani dobijaju pozive za glasanje, kao i kritika da u biračkom spisku ima mnogo više birača, nego što, prema rezultatima poslednjeg popisa, ima punoletnih građana u Srbiji.

 
Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić negirala je danas da u biračkom spisku ima 800.000 više birača, nego što ima punoletnih građana u Srbiji, i rekla da je ovakav spisak trenutno najbolji mogući.

„U ovom trenutku, kakav god on (birački spisak) bio, on je najbolje ažuriran od bilo kog u prethodnom periodu“, rekla je Brnabić.

Pored ovih zahteva, studenti traže smenu članova Republičke izborne komisije, zbog nepoštovanja odluka Ustavnog suda, odnosno nezakonitog organizovanja izbora na Kosovu. Zahtevaju i smenu članova Saveta REM-a, zbog nereagovanja na prekršaje i prijave, koje se odnose na neravnopravnu zastupljenost predsedničkih kandidata na televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

 
Protesti su do sada organizovani preko društvenih mreža u više gradova širom Srbije, a još se niko nije deklarisao kao organizator skupa.