Pet godina vladavine Tomislava Nikolića

Predsednički mandat, između ostalog, obeležili su susreti sa visokim svetskim državnicima, ali i neobične izjave i gafovi.
Tekst je ažuriran 30. maja 2017. godine
 
Kao kandidat Srpske napredne stranke Tomislav Nikolić je u drugom krugu predsedničkih izbora, održanom 20. maja 2012, osvojio 49,54 odsto glasova i postao predsednik Srbije. Dotadašnji predsednik, kandidat koalicije „Izbor za bolji život“ Boris Tadić osvojio je 47,31 odsto.
 

Na prijemu organizovanom u zgradi Predsedništva Srbije u Beogradu 11. juna 2012. Tomislav Nikolić stupio je na dužnost predsednika Srbije. Za vreme petogodišnjeg mandata više njegovih izjava, poteza, ali i fotografija izazvalo je pažnju javnosti i naišlo na brojne komentare.

Već u noći izborne pobede Nikolić je, na pitanje kada će posetiti Zagreb, izjavio da „nema genetskih predispozicija da mrzi Hrvatsku”, ali da će ‘imati mnogo poslova pre nego što stigne do Zagreba’.”

U svom prvom obraćanju najavio je da će posetiti Moskvu, Brisel i Vašington (“ne pitajte me za redosled”) i kazao da će tražiti sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, jer je “Nemačka glavni saveznik Srbije”. Već 26. maja 2012. Nikolić je otišao u Moskvu i sastao se sa predsednikom Putinom, polovinom juna te godine bio je u poseti Briselu, susreo se sa Ketrin Ešton, koja još nije bila upoznata sa tim kako izgleda novi predsednik Srbije. 

 

Nikolić se za pet godina sa Putinom sreo više puta. Na pitanje ko mu je najbolji prijatelj među inostranim kolegama, Nikolić je odgovorio: “Putin. Tako bar ja osećam”.
 
Blic, 9. 3. 2016. godine
„Ne znam šta predsednik Putin oseća prema meni, ali mogu da kažem šta ja mislim o njemu i našem odnosu. To je potpuno otvoreno prijateljstvo, do te mere da ja mogu slobodno da mu otkrijem svoje tajne i probleme i zatražim savet od njega. To je odnos pun razumevanja.“
 
Vladimir Putin i Tomislav Nikolić u Beogradu, oktobar 2014 / Foto: Fonet
 
Sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel Nikolić prvi put se sreo u januaru 2013. u Čileu, na samitu šefova država i vlada latinoameričkih i karipskih država i Evropske unije.
Inače, Nikolić je mandat počeo ispunjenim obećanjem da će podneti  ostavku na funkciju predsednika SNS. Dok je pred stranačkim kolegama obrazlagao tu svoju odluku, predsednik je zaplakao.
 
 

Krajem septembra 2012. godine Nikolić je pre 67. zasedanja Generalne skupštine UN, razgovarao sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

Kurir, 25. 9. 2012. godine
„Danas smo se ponovo sreli, pošto je on završio govor, a ja sam se spremao da ga održim, i onda onako nekurtoazno, neko je hteo da nas upozna, a on je rekao: „Ne, mi smo stari prijatelji“, ispričao je Nikolić anegdotu sa današnjeg susreta s predsednikom SAD.”

 

Tomislav Nikolić sa Mišel i Barakom Obamom / Foto: Instagram

Nakon izjave iz oktobra 2012. da “ne može da se rukuje s Tačijem sve dok je on osumnjičen za ratne zločine”, Nikolić je to ipak učinio u martu 2013. prilikom ustoličenja novog pape u Vatikanu. Njih dvojica sreli su se i na sastanku Procesa Brdo-Brioni u Sarajevu. 

Rukovanje Nikolića i Tačija (Vatikan, 2013) / Foto: Expres

Medijima nije privuklo pažnju samo to što se Nikolić sreo sa Tačijem u Vatikanu 2013, već i samo prisustvo novog predsednika Srbije na ustoličenju pape, budući da je on bio recezent dve knjige Vojislava Šešelja protiv Vatikana. Nikolić je na to odgovorio:

Blic, 27. 3. 2013. godine
“To su knjige o Vatikanu iz prošlih vremena. Papa Francisko dolazi u drugo vreme, u vreme kada nam je veoma potrebno da Vatikan ne prizna nezavisnost Kosova.“

U aprilu 2015. Nikolić je krenuo u zvaničnu posetu Vatikanu, ali je avion kojim je leteo vraćen u Beograd, jer je pilot, kako je objašnjeno, brišući salvetom slučajno prosutu kafu po kontrolnoj tabli, aktivirao prekidač za izvlačenje pretkrilaca.

Avion Vlade Srbije / Foto: FoNet

Posle tvrdnji da je “veoma opasno kad se predsednik jedne zemlje izvinjava drugoj u ime svog naroda” i da  je “to obično dodvoravanje koje i liči na američkog plaćenika”, zamerajući bivšem predsedniku Tadiću što je to učinio, Tomislav Nikolić je u intervjuu sarajevskoj televiziji “tražio pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je počinjen u Srebrenici.”

Govoreći o zahtevu za pomilovanje bivšeg šefa DB-a Radomira Markovića, izneo je tvrdnju da “nikada nije doneo pogrešnu odluku”, pa da nema razloga da tako ne bude i ovog puta, što je Istinomer ocenio kao neistinu, jer je i sam Nikolić za neke svoje poteze govorio da su bili pogrešni.

Na koncertu grupe „Deep purple“ / Foto: Instagram

Budući da je prošao put od radikalnog nacionaliste, protivnika Evropske unije, do zagovornika evropskih integracija, Nikolić je morao da objašnjava takvu promenu stava i strancima.  U intervjuu “Fajnenšal tajmsu” kazao je da “samo budala ne menja sebe”.

Blic, 29. 10. 2013. godine
“Nisam imao nikakav konflikt sa sobom po tom pitanju. Može se biti i nacionalista i proevropljanin, ali to je teško objasniti vama u Evropi jer je srpski nacionalizam ovde oduvek predstavljen kao nešto negativno. Međutim ja volim svoju zemlju baš kao što vi volite svoju. Počeo sam sa odbranom Jugoslavije, nastavio čuvanjem Srpske Krajne, Republike Srpske, kao i čuvanjem Kosova u granicama Srbije. A sve vreme Evropa prigovara svemu što radimo. Stavljaju te na listu nepoželjnih i nameću izolaciju i sankcije. Pošto su se vremena promenila, morali smo da postavimo sebi nove ciljeve. Ima izreka u našoj zemlji koja glasi ′Samo budala ne menja sebe! ′ – objasnio je Nikolić i dodao da je sada vreme da obezbedi narodu bolji život, socijalnu zdravstvenu zaštitu.”

Nikolićeva promena bila je očigledna. Tako smo imali priliku da ga vidimo u kožnoj jakni na rok koncertu, kako navija za našu reprezentaciju na Olimpijskim igrama, a pozirao je i u bajkerskom prsluku koji je dobio na poklon od vođe “Noćnih vukova”, organizacije motociklista iz Rusije.

Nikolić sa vođom „Noćnih vukova“/ Foto: FoNet

Na poligonu “Pasuljanske livade”, kraj Ćuprije, u junu 2013. izvedena je velika vojna vežba “Resava 2013″, a Nikolić se pojavio u uniformi.

To je učinio i kada je obišao bazu “Jug” i objekat VS “Ševadske livade”, ali i kada je na Pešterskoj visoravni bio na vežbi „Izvođenje napadne operacije“.

Tomislav Nikolić na vojnoj vežbi / Foto: Ministarstvo odbrane
 
Nikolić je javno izrazio nezadovoljstvo radom MUP-a, ističući da ga i dalje tajno prisluškuju.
Blic, 23. 12. 2013. godine
„Eto, mi sada sedimo ovde, a ispred je možda parkiran automobil iz kojeg nas prisluškuju, kazao je Nikolić za Televiziju B92.
 
Predsednik je napomenuo da zna da ga prislušuju i da želi da to mediji objave. „Zato ponekad u razgovoru sa nekim ljudima izgovorim neke stvari da vidim da li će se pojaviti u medijima. I pojave se“, rekao je Nikolić, istakavši da ‘ne curi iz Predsedništva’.“

Za pet godina veliki broj njegovih izjava izazvao je burne komentare javnosti, a Istinomer ih je svrstao u svoju rubriku „Što zelenije to pliva“. Od one o društvenim mrežama; o žutim ljudima koji će piti vodu sa Morave; o tome kako je gradio nelegalno, ali kao opozicionar; o lošim navikama stanovništva, o ginekologiji; o Vivaldiju u biblioteci; o tome kako je to učiti u poznim godinama, preko govora na manifestaciji „Srbija slavi šljivu“, pa do izjave o srpskom genetskom kodu

U svojoj rodnoj Bajčetini Nikolić gradi crkvu, kako je istaknuto, „na imanju i sredstvima srpskog predsednika”. 

Predsedniku je neretko zamerano to što dodeljuje veliki broj odlikovanja. On je tokom mandata, kako je objavila N1, dodelio 1.210. Tako su ordenje od predsednika Srbije dobili predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, ali između ostalih i predsednici Jermenije, Azerbejdžana, Belorusije, Gruzije, Kazahstana, Kirgiske Republike, Moldavije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana… Svima koji su se pitali zašto predsednik deli tolika odlikovanja on je odgovorio:

 
Blic, 15. 2. 2014. godine
“Nikolić je istakao da su ga građani Srbije ovlastili da „menja vrednosna merila kojima nisu bili zadovoljni“ i da je zato u njihovo ime dodelio društvene pohvale onima čiji je doprinos u različitim oblastima zavredeo divljenje ne samo Srbije, nego i znalaca širom sveta.”
 
Nikolić dobija titulu džudo majstora / Foto: judoredstar.rs

Međutim i predsednik je dobio priznanja. Od tadašnjeg predsednika Ukrajine odlikovan je Ordenom Republike Ukrajine prvog stepena; primio je orden svetog vladike Nikolaja “za trud i brigu za Srbiju i srpski narod i rad na unapređenju odnosa između države i SPC”, a džudo savez Bosne i Hercegovine dodelilo mu je crni pojas i titulu džudo majstora.

Dragica i Tomislav Nikolić na manifestaciji „Radost Evrope“/ Foto: Fonet

I Nikolićeva supruga je, ubrzo po njegovom stupanju na dužnost, dobila kancelariju na Andrićevom vencu. Tu je, jedno vreme bila smeštena njena fondacija “Dragica Nikolić”, a na sajtu predsednika Republike nalazila se i prezentacija supruga.predsednik.rs. Burne komentare izazvala je informacija da je Nikolićeva tašta dobila diplomatski pasoš. Kada se u imovinskoj karti predsednika pojavio “audi A6” iz Predsedništva Srbije objašnjeno je da ga je dobio od sina Radomira, koji je “taj automobil poklonio svom ocu iz tehničkih razloga pošto ga povremeno vozi.” Otkriveno je da Nikolić ima i vikendice na obali Save. I to nelegalne.

Blic, 21. 1. 2014. godine
“Nelegalno sagrađena kuća Tomislava Nikolića na obali Save u Novom Beogradu zvanično se vodi na njegovog sina Radomira Nikolića, a u komšiluku je bespravno podigao vikendicu i njegov drugi sin Branislav. To pokazuju izvodi iz katastra nepokretnosti do kojih je došao ‘Blic’.”

U maju 2015. Nikolić je Vladi Srbije poslao svoju, dugo najavljivanu, platformu o Kosovu i Metohiji. Vlada se o njoj nije izjašnjavala, a u septembru 2015. šef države je rekao da će Vlada odlučiti da li će platformu koristiti celu, u delovima, ili će je, kao prethodnu, proslediti Narodnoj skupštini na izglasavanje.

Večernje novosti, 18. 9. 2015. godine
'To je moj stav i ostaće u istoriji zabeleženo da sam imao stav.“

Iako je u svom prvom obraćanju javnosti najavio i posetu Hrvatskoj, do nje nije došlo, izuzev kada je u novembru 2015. prisustvovao samitu Procesa Brdo-Brioni u Zagrebu. Na pitanje novinara da li ga je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala u bilateralnu posetu Hrvatskoj, Nikolić je izjavio: „Rekla je i da bi me odmah pozvala, ali da čeka da se konstituiše hrvatska vlada.“ Taj susret obeležio je i, kako su mediji, prokomentarisali, manji dilomatski gaf. 

Upitan da li se predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović naljutila zbog toga što ju je dolazeći na samit poljubio tri puta, Nikolić je rekao da je to njegov običaj.

Beta, 25. 11. 2015. godine
„Sada je i ona upoznala srpski običaj kao što je prethodno imao priliku i bivši predsednik Ivo Josipović… Volim da one koji ne poznaju naše običaje poljubim tri puta i ne vidim u tome ništa loše“, rekao je Nikolić.

Godinu dana pre kraja predsedničkog mandata, novinari su insistirali da se Nikolić izjasni da li će se ponovi kandidovati, a on je, nekoliko dana pre vanrednih parlamentarnih izbora 2016, odgovorio da hoće.

TV Kragujevac, 20. 4. 2016. godine
“Ja nisam bio toliko nauman da idem na drugi mandat i o tome smo razgovarali malo u porodici, međutim – ja hoću. Zato što ima još nešto što nisam možda dovršio do kraja, za šta je ovaj mandat bio kratak.”
Tomislav Nikolić / Foto: Fonet
 
Nakon što je Vučić izjavio da će se kandidovati za predsednika, Nikolić je, na proslavi svog rođendana, na Sretenje, 15. februara, kako je preneo „Sputnjik“, izjavio da je odlučio da se kandiduje. To je izazvalo politički zemljotres u Srbiji, ali kratkotrajan, jer je posle burne reakcije gotovo svih važnijih funkcionera vladajuće koalicije, Nikolić posle sastanka sa Vučićem, ipak odustao od kandidature. 
 
Fonet, 20. 2. 2017. godine
„Većina dnevnih novina laže danima protiv mene. Neću se rastaviti sa svojom ljubavlju prema SNS-u i prijateljstvom prema Aleksandru Vučiću. Dužan sam da sada ugrožene svoje prijatelje, a naročito svoju porodicu i odrasle unuke, sačuvam od uništavanja života”, poručio je Nikolić.
 
A u martu 2017, na velikom predizbornom mitingu u beogradskoj Areni, na kome se pojavio, Nikolić je pokazao da nije zaboravio uvrede.
 
Konvencija predsedničkog kandidata Aleksandra Vučića, mart 2017/ Foto: Fonet, Z. Mrđa
 
Tanjug, 24. 3. 2017. godine
„Ne bih bio Tomislav Nikolić i Šumadinac da ne kažem nekima koji su me rušili da mi ne aplaudiraju. Evo prilike da mi u oči kažete da sam plaćenik, da rušim stranku i Vučića. Nema potrebe da to govorite za novine koje plaćate da ispune svaku vašu želju“, rekao je Nikolić.“
 

Na samom kraju mandata, završena je crkva u Bajčetini, koja je, kako se navodi, koštala milion evra. Crkva će uskoro, kako kanon nalaže, dobiti i ikonu sa likom Tomislava Nikolića.

 
B92, 27. 5. 2017. godine
„Zanimalo nas je koliko je tačno novca uloženo u ovo versko zdanje. Međutim, predsednik Nikolić nije bio voljan da razreši tu misteriju. „Predsedniče, možete li da nam kažete koliko je koštala ova crkva?“ Nikolić: „Aha“
 
Po isteku mandata saopšteno je da će Nikolić biti predsednik novoformiranog Nacionalnog saveta za saradnju sa Rusijom i Kinom, ali će tu funkciju, kako je istakao, raditi volonterski, jer 31. maja 2017. odlazi u penziju.