Pet godina vladavine Tomislava Nikolića

Predsednički mandat, između ostalog, obeležili su susreti sa visokim svetskim državnicima, ali i neobične izjave i gafovi.
Tekst je ažuriran 30. maja 2017. godine

Na prijemu organizovanom u zgradi Predsedništva Srbije u Beogradu 11. juna 2012. Tomislav Nikolić stupio je na dužnost predsednika Srbije. Za ove četiri godine više njegovih izjava, poteza, ali i fotografija izazvalo je pažnju javnosti i naišlo na brojne komentare.

https://www.youtube.com/embed/3UOyT-_Wecg“ frameborder=“0″ allowfullscreen=““> 
Već u noći izborne pobede Nikolić je, na pitanje kada će posetiti Zagreb, izjavio da „nema genetskih predispozicija da mrzi Hrvatsku”, ali da će ‘imati mnogo poslova pre nego što stigne do Zagreba’.”

U svom prvom obraćanju najavio je da će posetiti Moskvu, Brisel i Vašington (“ne pitajte me za redosled”) i kazao da će tražiti sastanak sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, jer je “Nemačka glavni saveznik Srbije”. Već 26. maja 2012. Nikolić je otišao u Moskvu i sastao se sa predsednikom Putinom, polovinom juna te godine bio je u poseti Briselu, susreo se sa Ketrin Ešton, koja još nije bila upoznata sa tim kako izgleda novi predsednik Srbije. 
Krajem septembra 2012. godine Nikolić je pre 67. zasedanja Generalne skupštine UN, razgovarao sa predsednikom SAD Barakom Obamom.

Kurir, 25. 9. 2012. godine

„Danas smo se ponovo sreli, pošto je on završio govor, a ja sam se spremao da ga održim, i onda onako nekurtoazno, neko je hteo da nas upozna, a on je rekao: „Ne, mi smo stari prijatelji“, ispričao je Nikolić anegdotu sa današnjeg susreta s predsednikom SAD.”

*
Tomislav Nikolić sa Mišel i Barakom Obamom/Foto: Instagram

Nakon izjave iz oktobra 2012. da “ne može da se rukuje s Tačijem sve dok je on osumnjičen za ratne zločine”, Nikolić je to ipak učinio u martu 2013. prilikom ustoličenja novog pape u Vatikanu. Njih dvojica sreli su se i nedavno na sastanku Procesa Brdo-Brioni u Sarajevu. 
*
Rukovanje Nikolića i Tačija (Vatikan, 2013)/Foto: Expres

Medijima nije privuklo pažnju samo to što se Nikolić sreo sa Tačijem u Vatikanu 2013, već i samo prisustvo novog predsednika Srbije na ustoličenju pape, budući da je on bio recezent dve knjige Vojislava Šešelja protiv Vatikana. Nikolić je na to odgovorio:

“To su knjige o Vatikanu iz prošlih vremena. Papa Francisko dolazi u drugo vreme, u vreme kada nam je veoma potrebno da Vatikan ne prizna nezavisnost Kosova.“ (Blic, 27. 3. 2013. godine)

U aprilu 2015. Nikolić je krenuo u zvaničnu posetu Vatikanu, ali je avion kojim je leteo vraćen u Beograd, jer je pilot, kako je objašnjeno, brišući salvetom slučajno prosutu kafu po kontrolnoj tabli, aktivirao prekidač za izvlačenje pretkrilaca.

*
Avion Vlade Srbije/Foto:FoNet

Posle tvrdnji da je “veoma opasno kad se predsednik jedne zemlje izvinjava drugoj u ime svog naroda” i da  je “to obično dodvoravanje koje i liči na američkog plaćenika”, zamerajući bivšem predsedniku Tadiću što je to učinio, Tomislav Nikolić je u intervjuu sarajevskoj televiziji “tražio pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je počinjen u Srebrenici.”

Govoreći o zahtevu za pomilovanje bivšeg šefa DB-a Radomira Markovića, izneo je tvrdnju da “nikada nije doneo pogrešnu odluku”, pa da nema razloga da tako ne bude i ovog puta, što je Istinomer ocenio kao neistinu, jer je i sam Nikolić za neke svoje poteze govorio da su bili pogrešni.

*
Na koncertu grupe „Deep purple“ / Foto: Instagram

Budući da je prošao put od radikalnog nacionaliste, protivnika Evropske unije, do zagovornika evropskih integracija, Nikolić je morao da objašnjava takvu promenu stava i strancima.  U intervjuu “Fajnenšal tajmsu” kazao je da “samo budala ne menja sebe”.

“Nisam imao nikakav konflikt sa sobom po tom pitanju. Može se biti i nacionalista i proevropljanin, ali to je teško objasniti vama u Evropi jer je srpski nacionalizam ovde oduvek predstavljen kao nešto negativno. Međutim ja volim svoju zemlju baš kao što vi volite svoju. Počeo sam sa odbranom Jugoslavije, nastavio čuvanjem Srpske Krajne, Republike Srpske, kao i čuvanjem Kosova u granicama Srbije. A sve vreme Evropa prigovara svemu što radimo. Stavljaju te na listu nepoželjnih i nameću izolaciju i sankcije. Pošto su se vremena promenila, morali smo da postavimo sebi nove ciljeve. Ima izreka u našoj zemlji koja glasi ′Samo budala ne menja sebe! ′ – objasnio je Nikolić i dodao da je sada vreme da obezbedi narodu bolji život, socijalnu zdravstvenu zaštitu.” (Blic, 29. 10. 2013. godine)

Nikolićeva promena bila je očigledna. Tako smo imali priliku da ga vidimo u kožnoj jakni na rok koncertu, kako navija za našu reprezentaciju na Olimpijskim igrama, a pozirao je i u bajkerskom prsluku koji je dobio na poklon od vođe “Noćnih vukova”, organizacije motociklista iz Rusije.

*
Nikolić sa vođom „Noćnih vukova“/Foto: FoNet

Na poligonu “Pasuljanske livade”, kraj Ćuprije, u junu 2013. izvedena je velika vojna vežba “Resava 2013″, a Nikolić se pojavio u uniformi.

 
To je učinio i kada je obišao bazu “Jug” i objekat VS “Ševadske livade”, ali i nedavno kada je na Pešterskoj visoravni bio na vežbi „Izvođenje napadne operacije“.
*
Tomislav Nikolić na vojnoj vežbi /Foto: Ministarstvo odbrane

Nikolić je javno izrazio nezadovoljstvo radom MUP-a, ističući da ga i dalje tajno prisluškuju.

Blic, 23. 12. 2013. godine
„Eto, mi sada sedimo ovde, a ispred je možda parkiran automobil iz kojeg nas prisluškuju, kazao je Nikolić za Televiziju B92. Predsednik je napomenuo da zna da ga prislušuju i da želi da to mediji objave. „Zato ponekad u razgovoru sa nekim ljudima izgovorim neke stvari da vidim da li će se pojaviti u medijima. I pojave se“, rekao je Nikolić, istakavši da ‘ne curi iz Predsedništva’.“

Za ovih pet godina veliki broj njegovih izjava izazvao je burne komentare javnosti, a Istinomer ih je svrstao u svoju rubriku „Što zelenije to pliva“. Od one o društvenim mrežama; o žutim ljudima koji će piti vodu sa Morave; o tome kako je gradio nelegalno, ali kao opozicionar; o lošim navikama stanovništva, o ginekologiji; o Vivaldiju u biblioteci; o tome kako je to učiti u poznim godinama, preko govora na manifestaciji „Srbija slavi šljivu“, pa do izjave o srpskog genetskom kodu

U svojoj rodnoj Bajčetini Nikolić gradi crkvu, kako je istaknuto, „na imanju i sredstvima srpskog predsednika”.

Predsedniku je neretko zamerano to što dodeljuje veliki broj odlikovanja. On je tokom mandata, kako je objavila N1, dodelio 1.210. Tako su ordenje od predsednika Srbije dobili predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, ali između ostalih i predsednici Jermenije, Azerbejdžana, Belorusije, Gruzije, Kazahstana, Kirgiske Republike, Moldavije, Tadžikistana, Turkmenistana, Uzbekistana… Svima koji su se pitali zašto predsednik deli tolika odlikovanja on je odgovorio: 

Blic, 15. 2. 2014. godine
“Nikolić je istakao da su ga građani Srbije ovlastili da „menja vrednosna merila kojima nisu bili zadovoljni“ i da je zato u njihovo ime dodelio društvene pohvale onima čiji je doprinos u različitim oblastima zavredeo divljenje ne samo Srbije, nego i znalaca širom sveta.”

*
Nikolić dobija titulu džudo majstora /Foto: judoredstar.rs

Međutim i predsednik je dobio priznanja. Od tadašnjeg predsednika Ukrajine odlikovan je Ordenom Republike Ukrajine prvog stepena; primio je orden svetog vladike Nikolaja “za trud i brigu za Srbiju i srpski narod i rad na unapređenju odnosa između države i SPC”, a džudo savez Bosne i Hercegovine dodelilo mu je crni pojas i titulu džudo majstora.

*
Dragica i Tomilsav Nikolić na manifestaciji „Radost Evrope“/Foto: Fonet

I Nikolićeva supruga je, ubrzo po njegovom stupanju na dužnost, dobila kancelariju na Andrićevom vencu. Tu je, jedno vreme bila smeštena njena fondacija “Dragica Nikolić”, a na sajtu predsednika Republike nalazi se i prezentacija supruga.predsednik.rs. Burne komentare izazvala je informacija da je Nikolićeva  tašta dobila diplomatski pasoš. Kada se u imovinskoj karti predsednika pojavio “audi A6” iz Predsedništva Srbije objašnjeno da ga je dobio od sina Radomira, koji je “taj automobil poklonio svom ocu iz tehničkih razloga pošto ga povremeno vozi.” Otkriveno je da Nikolić ima i vikendice na obali Save. I to nelegalne.

Blic, 21. 1. 2014. godine
“Nelegalno sagrađena kuća Tomislava Nikolića na obali Save u Novom Beogradu zvanično se vodi na njegovog sina Radomira Nikolića, a u komšiluku je bespravno podigao vikendicu i njegov drugi sin Branislav. To pokazuju izvodi iz katastra nepokretnosti do kojih je došao ‘Blic’.”

U maju 2015. Nikolić je Vladi Srbije poslao svoju, dugo najavljivanu, platformu o Kosovu i Metohiji. Vlada se o njoj nije izjašnjavala, a u septembru 2015. šef države je rekao da će Vlada odlučiti da li će platformu koristiti celu, u delovima, ili će je, kao prethodnu, proslediti Narodnoj skupštini na izglasavanje.
Večernje novosti, 18. 9. 2015. godine
„To je moj stav i ostaće u istoriji zabeleženo da sam imao stav.“

Iako je u svom prvom obraćanju javnosti najavio i posetu Hrvatskoj, do nje nije došlo, izuzev kada je u novembru 2015. prisustvovao samitu Procesa Brdo-Brioni u Zagrebu. Na pitanje novinara da li ga je hrvatska predsednica Kolinda Grabar Kitarović pozvala u bilateralnu posetu Hrvatskoj, Nikolić je izjavio: „Rekla je i da bi me odmah pozvala, ali da čeka da se konstituiše hrvatska vlada.“ Taj susret obeležio je i, kako su mediji, prokomentarisali, manji dilomatski gaf.