PDV: Između obaveza i potreba

Mogućnost povećanja porez na dodatu vrednost (PDV) dovela je do razmimoilaženja stavova privrednika, pojedinih državnih činovnika zaduženih za ekonomsku i fiskalnu politiku i ekonomskih analitičara.

Ministarka finansija, Diana Dragutinović i guverner Narodne banke Srbije, Radovan Jelašić govore o mogućnosti povećanja PDV sa sadašnjih 18 odsto na 19 ili 20 odsto, uz napomenu da je „reč o jednoj krajnjoj meri“ i „poslednjem koraku“.

„Sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF) je dogovoreno da se, ako postojeće mere Vlade Srbije ne budu dale očekivani efekat, sa 10 i 15 odsto oporezuju sve plate u javnom sektoru iznad 40.000, odnosno 100.000 dinara i poveća PDV na 19 odsto„, izjavio je Jelašić u aprilu za Blic.

Pored nih, tezu da je povećanje PDV moguće, zastupa i stalni predstavnik MMF u Srbiji, Bogdan Lisovolik.

Lisovolik tvrdi da prema Memorandumu o ekonomskoj i fiskalnoj politici postoje dve mogućnosti koje bi Vlada Srbije mogla da primeni ukoliko dođe do većeg privrednog pada i to su ili povećanje PDV ili smanjenje plata u javnom sektoru, ali ne i smanjenje penzija.

Povećanje stope PDV ne bi bila idealna mera, ali je njena prednost to što je lako primenjiva i dala bi efekte na popunjavanje budžetskog deficita„, izjavio je Lisovolik u junu za dnevni list Danas.

On je upozorio da bi „realizacija aranžmana mogla da dođe u pitanje ako Vlada Srbije ne bude primenila mere prilagođavanja, što bi moglo dovesti do odlaganja u isplati novca koji je Srbija tražila od MMF“.

Suprotno od njih srpski privrednici i njihovi predstavnici se protive povećanju PDV.

Predsednik Privredne komore Srbije, Miloš Bugarin je u avgustu izneo predlog za smanjenje PDV jer smatra da bi to smanjenje uticalo na mnogobrojne kompanije da pređu u legalne tokove, ali i da bi svako povećanje PDV „uvuklo još više firmi u zonu sive ekonomije ili blokadu„.

Potpredsednik Unije poslodavaca Srbije, Miloš Nenezić izjavio je za Privredni pregled u avgustu da je „svaki porez opterećenje za privredu, a svako povećanje poreza veoma veliki zahtev jer se povećava masa novca koji mora da se uplati, preduzeće trpi veliki finansijski pritisak zbog sistema plaćanja i čekanja na povraćaje pošto se naplata PDV vrši na fakturisanu robu“.

Neki analitičari ipak tvrde da bi PDV od 20 odsto uspeo da popuni budžet.

Povećanje PDV za dva odsto je najrealnije rešenje za koje bi Vlada mogla da se odluči. Na taj način bi se popunile budžetske rupe u 2009. godini ako nam MMF odobri deficit javne potrošnje od 4,5 odsto„, saopštio je u avgustu ekonomista Goran Nikolić sa Instituta za evropske studije.

Da li slušati glas teorije ili glas prakse?

Ukoliko poslodavcima i privrednicima dodatno opterećenje PDV ugrozi finansijsku stabilnost, ukoliko dođe do otpuštanja radnika ili povećanja broja radnika na crno pitanje je koliki bi udar državni budžet pretrpeo na taj odliv novca od neprijavljivanja radnika ili ilegalnog poslovanja, a koliko bi novca donelo povećanje PDV od jedan do dva odsto.

Da li će srpska privreda i institucije uspeti da se otrgnu od duha prošlih vremena kada je bilo najvažnije ostvariti kratkoročne ciljeve i popuniti trenutne nedostatke u budžetu, ostaje nam da vidimo tokom sledećeg sastanka Vlade Srbije i MMF.