Otvaranje ćorsokaka – PR predstave za građane

Nakon žalbi građana da deo Ulice Mije Kovačevića, koji je gradonačelnik Siniša Mali otvorio pre dve nedelje, još uvek nije završen, Istinomer je “izašao na teren”, u inspekciju. Ulica je samo delimično prohodna, ne u potpunosti sređena, a uz to i slepa. Gradonačelnik je ovu “sitnicu” - da je rekonsturisani deo ulice zapravo ćorsokak - naglasio prilikom otvaranja, ali se ova informacija nije pronašla ni u jednom mediju, pa ni na sajtu grada Beograda, pa je retko koji građanin i došao u situaciju da se zapita - zašto to gradonačelnik otvara ćorsokak?
Već smo u više navrata pisali o tome da u Beogradu kasne mnogobrojni projekti, rekonstrukcije i izgradnje. Navikli smo i da oni tek završeni budu odmah i popravljani, jer nisu bili urađeni kako treba. Navikli smo i na to da se za vreme predizborne kampanje otvara sve i svašta, pa je tako u ovoj poslednjoj predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić “otvarao” ganc nove kontejnere i ponosno se slikao pored njih.
 
Međutim, kakvo je opravdanje gradskih čelnika da sada, kada (barem koliko su građani obavešteni) predizborna kampanja još nije počela, otvaraju parče ulice, kojim se nikud ne stiže? Zbog čega je, na primer, gradonačelnik Siniša Mali osetio potrebu da pred kamerama objavi da je deo Ulice Mije Kovačević dug čitavih 500 metara, gotov pet dana pre roka? To parče ulice, građanima ne znači ama baš ništa, jer se u ovom trenutku radi o slepoj ulici. Ćorsokaku.
 
*
Ulica Mije Kovačevića, 20. jul 2017. / foto: Istinomer
 
Kabinet gradonačelnika u odgovoru Istinomeru navodi da je gradonačelnik naznačio da se radi o slepoj ulici, kao i to da gradonačelnik Siniša Mali nije otvarao pomenutu ulicu niti je rekao da je otvorena za saobraćaj.
 
Međutim, evo šta je Mali rekao 5. jula prilikom obilaska ulice:
 
”Danas, pet dana pre roka, otvaramo rekonstruisanu ulicu Mije Kovačevića. Dakle potez od Bogoslovije do Ulice Čarli Čaplina završen je pet dana pre roka – potpuno novi kolovozi, završena vertikalna, horizontalna signalizacija, nove šine za tramvaj, nova kontaktna mreža…”

 
Dakle – nama ovo izgleda kao klasičan PR događaj, povodom otvaranja nove saobraćajnice. Bili su prisutni gradonačelnik, gradski arhitekta Milutin Folić i već pomenuti predsednik opštine Palilula Aleksandar Jovičić, koji se u svom govoru zahvalio gradonačelniku na investiciji. A i kamere je neko morao pozvati na taj “događaj”, koji “nije otvaranje”, zar ne?
 
Mediji su naravno preneli da je otvorena rekonstruisana Ulica Mije Kovačevića, što se može naći i na zvaničnoj stranici Beograda.
 

Gradonačelnik je to što se ovom ulicom otvorenom pre roka, ne može proći dalje od studentskog doma, hotela, pumpe i vatrogasnog doma i nazad, objasnio da se time koliko-toliko olakšavaju život građanima koji žive u ovom delu grada. 
 
Da ne ispadne da imamo nešto protiv rekonstrukcija ulica i pogotovu pre roka. Naprotiv. Ali nismo za to da se organizuju PR predstave, otvara svako parče ulice, koju građani de facto ne mogu da koriste.
 
Gradonačelnik je najavio da će radovi od Ulice Čarlija Čaplina do Svetog Nikole biti završeni do 28. avgusta, a cela Ruzveltova ulica bi trebalo da bude rekonstruisana do 16. novembra. Do tada ćemo, kako stvari stoje, imati makar još koje otvaranje – deo po deo, pa koliko ih se nakupi.
 
Žale se građani i iz drugih delova Beograda
Istinomeru i dalje pristužu mailovi u kojima se građani žale da funkcioneri koriste gradilišta samo za fotografisanje. Jedan od primera je i vrtić u izgradnji na Altini čije je gradilište posetio gradonačelnik Siniša Mali 28. juna. Građani tvrde da tamo već desetak dana nema radnika, pa izražavaju sumnju da će vrtić uopšte i biti izgradnjen. Završetak radova najavljen je za april naredne godine, a Istinomer će ovo obećanje svakako ispratiti.