Otkud nadimak “kentaur” za najnoviju varijantu korona virusa?

Poslednjih dana, gotovo svi inostrani i domaći mediji pišu o najnovijoj varijanti korona virusa nazivajući je “kentaur”, odnosno “kentaurus”. Budući da SZO nove varijante kovida imenuje slovima grčkog alfabeta, naziv koji u astronomiji predstavlja ime sazvežđa, a u grčkoj mitologiji biće koje je pola čovek, pola konj - začudio je mnoge i pokrenuo interesantnu javnu debatu. Ko je zapravo nazvao poslednji soj kovida 19 “kentaurom”, te tako uspeo da uzdrma postojeći sistem dodele imena novim varijantama?

Bilo da se i dalje redovno informišete o korona virusu, ili refleksno preskačete vesti koje se tiču pandemije, teško da vam je ovih dana promakao misteriozni “kentaur” koji dominira novinskim naslovima u gotovo svim svetskim i domaćim medijima.

No, iako čak i sami zdravstveni stručnjaci i naučnici širom sveta, u svojim izjavama najnoviji soj kovida 19 nazivaju “kentaurom”, činjenica je da to (makar još uvek) nije njegov zvaničan naziv.

Radi se o podvarijanti omikrona koja za sada zvanično nosi samo numeričku oznakuBA.2.75.

Otkrivena je krajem maja u Indiji. Od tada se proširila na najmanje 14 drugih zemalja, uključujući SAD, UK, Australiju, Nemačku i Kanadu.

Izazvala je zabrinutost među naučnom zajednicom budući da je ustanovljeno da se širi i mutira brže od prethodne podvarijante BA.5, o kojoj smo nedavno pisali.

Povezan sadržaj
Tamara Tančić 11. 7. 2022.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) i Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) označili su podvarijantu BA.2.75 kao “omikronsku varijantu pod nadzorom”. 

 

Ali otkuda se stvorilo ime “kentaur”?

 

Verovali ili ne, nadimak je izmislio jedan tviteraš.

Na tu je činjenicu široj javnosti ukazao naučni novinar Ed Yong.

Naime, Yong je 13. jula na svoj Tviter nalog okačio skrinšot originalnog tvita, u kojem korisnik te mreže Xabier Ostale (korisničko ime: @xabitron1), novoj podvarijanti korona virusa dodeljuje ime “kentaur”.

Izvor: Twitter / @xabitron1

Takođe, Yong je okačio i skrinšot gugl pretrage koja prikazuje kako “The Guardian”, “South China Morning Post” i “Daily Mail” nekoliko dana kasnije u svojim člancima nazivaju novu podvarijantu upravo tim imenom.

Izvor: Printscreen

“Fascinantno mi je da je jedan nasumični korisnik Tvitera odlučio da će varijanta BA.2.75 postati poznata kao “Kentaurus” i uspeo u tome”, napisao je Yong.

 

 

U originalnom tvitu, koji je objavljen 1. jula, Xabier Ostale kaže:

“Upravo sam varijantu  BA.2.75 nazvao prema galaksiji. Njeno novo ime je Kentaurus. Naviknite se. Od danas, ja komandujem pandemijom.”

*Kentaur (latinski: Centaurus) u astronomiji predstavlja jedno od najvećih Ptolomejevih sazvežđa. U grčkoj mitologiji, Kentaurus predstavlja mitsko biće sa telom konja i torzom i glavom čoveka.

 

Šta kaže SZO?

 

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) je odgovorna za davanje zvaničnih naziva novim varijantama kovida 19. 

U maju 2021. godine, SZO je počela da označava varijante korona virusa slovima grčkog alfabeta. 

SZO je za portal “Verify” demantovala da je podvarijantama omikrona, među kojima je i BA.2.75, dodelila bilo kakva imena osim numeričkih.

Razlog za to je, kako su naveli, to što se one “suštinski ne razlikuju u pogledu glavnih karakteristika koje su svojstvene omikronu”.

“BA.2.75 soj omikrona trenutno je označen kao varijanta koja izaziva zabrinutost i biće praćen u skladu sa tim. Ako se ova varijanta bude ponašala veoma drugačije od omikrona i pokaže se da ima uticaj na javno zdravlje, razmotrićemo da joj dodelimo grčko ime i nazovemo je novom varijantom koja izaziva zabrinutost”, rekli su iz SZO za “Verify”.

Kada je reč o samoj filozofiji koja stoji iza dodele imena novim sojevima, SZO objašnjava da je ona vođena idejom pojednostavljivanja javne rasprave uz izbegavanje bilo kakve stigmatizacije (koja se recimo dešavala kada su varijante dobijale nazive po zemljama gde su prvi put identifikovane).

Povezan sadržaj

Ema Hodkroft, molekularni epidemiolog i istraživač na švajcarskom Univerzitetu u Bernu, u komentaru za “The Washington Post” o slučaju “kentaur”, objašnjava da je “normalno da će, u odsustvu jednostavnog zajedničkog jezika kada govorimo o varijantama, ljudi sami potražiti alternativno rešenje”.

Ona je sistem grčkih slova opisala kao “uspešan” i rekla da postoji plan da se kasnije koriste imena sazvežđa, ali i dodala da je to možda ranije bilo lakše kada su varijante bile mnogo jasnije.

Međutim, autor nezvaničnog nadimka poslednje podvarijante korona virusa, Xabier Ostale, očigledno se ne slaže sa postojećim sistemom dodele imena. 

On je kasnije na Tviteru dodatno objasnio motivaciju iza eksperimenta “kentaur”. Prema njegovim rečima, ovakav naziv, umesto slova i brojeva, pomogao bi ljudima da lakše identifikuju nove sojeve.

Mnogi na toj društvenoj mreži su se složili sa njim, pogotovo zbog toga što smo trenutno u fazi “kolektivnog umora od pandemije”, te je ljudima sve teže skrenuti pažnju na to da i dalje moramo da budemo na oprezu.

Neki su, pak, kritikovali izmišljanje i dodeljivanje nezvaničnih nadimaka, uz tvrdnju da to samo stvara dodatnu zabunu, piše “Snopes”.

Pulmološkinja Slavica Plavšić, ocenila je u tekstu za “Danas” da “čak i ako se ova podvarijanta pojavi u Srbiji, mi je verovatno nećemo ‘prepoznati’ jer se kod nas sekvestracije genoma virusa rade retko”.

Takođe, posavetovala je da se “čuvamo svih sojeva, ali i bombastičnih naslova”.

 

Naslovna fotografija: Wikimedia Commons, Canva