Optužbe Esmarka nisu tačne, nije bilo lobiranja protiv njih

„Nije tačno da su firme Petera Kamaraša snabdevale „Železaru“ rudom nižeg kvaliteta od standardnog, niti sirovinama po višoj ceni od tržišne, kao što to tvrdi Džejms Bušar, vlasnik “Esmarka”, kaže za Istinomer Bojan Bojković, izvršni direktor „Železare Smederevo“. On, ipak, potvrđuje da su Kamaraševe firme bile snabdevači smederevske čeličane.

Bojan Bojković

“Firme gospodina Kamaraša smo nasledili kao dobavljače od „Ju-Es stila“ i sa njima smo, pored velikog broja drugih preduzeća, sarađivali i od njih kupovali rudu”, kaže Bojković.

Podsetimo, američka kompanija “Esmark” podnela je krivičnu prijavu protiv Petera Kamaraša, vlasnika kompanije “Pikaro” sa sedištem u Košicama, zbog sabotaže u procesu preuzimanja smederevske kompanije. Kako je objasnio vlasnik „Esmarka“, Kamaraš im se kao investitor pridružio u kupovini „Železare“ i to mu je omogućilo da dođe do poverljivih podataka o strategiji američke kompanije u ovoj akviziciji. Vlasnik “Esmarka” objašnjava da je Kamaraš ostvarivao korist tako što je znao da njegova kompanija snabdeva „Železaru“ rudom nižeg kvaliteta od standardnog, kao i drugim sirovinama po višoj ceni od tržišne. Bušar krivičnom prijavom Kamaraša tereti i za lobiranje kod članova radne grupe za privatizaciju da glasaju protiv “Esmarkove” ponude.

“Svaku isporuku rude kontroliše svetska sertifikaciona kuća SGS i laboratorija ‘Železare’ i ako ima bilo kakvih odstupanja, onda se i plaćanja smanjuju adekvatno tim izveštajima. Sva ova dokumentacija je dostupna u službi nabavke ‘Železare Smederevo’”, navodi izvršni direktor „Železare“.

Bojan Bojković

Na pitanje da li je primetio da je Kamaraš lobirao kod nekih članova radne grupe da glasaju protiv „Esmarkove“ ponude, kako tvrde u toj kompaniji, Bojović odgovara:

“Apsolutno ne. Preporuka Komisije za privatizaciju je načinjena na osnovu konačnog predloga ‘Esmarka’ za privatizaciju, procenjena je kao neadekvatna i od strane privatizacionog savetnika, kompanije KPMG, i kao takva, dostupna celoj javnosti u Agenciji za privatizaciju”, kaže Bojković.

On naglašava da ovakve optužbe „ozbiljno štete ugledu ‘Železare'“.

“Ali i pored štete mi ćemo mirno gledati na njih i sačekati da prođu, jer znamo da svoj posao radimo profesionalno i savesno, u interesu fabrike i države Srbije”, kaže Bojković.