Opštinari zbog stranačke pripadnosti raspoređeni u poljočuvare

U Srbiji je potvrđen prvi slučaj diskriminacije na osnovu političkog opredeljenja, saopšteno je iz Kabineta Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. Naime, četvoro zaposlenih u opštinskoj upravi u Kikindi, nakon smene vlasti u tom gradu, raspoređeno je, zajedno sa još 20 svojih kolega, u „poljočuvarsku službu“. U pitanju su dva rukovodioca odseka, stručnjak zadužen za oblast finansija i sekretar.

Kikinda

U njihovo ime jedna kikindska organizacija podnela je pritužbe, ističući da je ovo četvoro opštinara prebačeno na niža radna mesta, utvrđena su im niža zvanja, kao i manji koeficijent plate. Od ovih dvadeset i četvoro zaposlenih, njih 18 bili su članovi Demokratske stranke, dok su ostali ili simpatizeri DS ili je neko od članova njihovih porodica u toj partiji. “To dodatno upućuje na zaključak da je promena njihovih radnih mesta motivisana njihovim političkim uverenjima”, navodi se u izveštaju (Mišljenju) Poverenice za zaštitu ravnopravnosti. U Kikindi je u septembru 2013. došlo do smene vlasti, a novu skupštinsku većinu čine odbornici SNS, SPS, DSS i SVM-a. Ubrzo nakon toga izvršena je nova sistematizacija radnih mesta u opštini, pa je 60 ljudi prebačeno na nove poslove.

   Uhc

Iz Kancelarije Poverenice za zaštitu ravnopravnosti naglašavaju da ovo nije bila prva pritužba na diskriminaciju na osnovu političkog uverenja, ali je prvo Mišljenje u kojem je utvrđena ta vrsta diskriminacije. Iz Opštinske uprave Kikinda, odgovarajući na pritužbe, između ostalog, naveli su da je ova odluka doneta “isključivo zbog racionalizacije troškova i izbegavanja otpuštanja zaposlenih”, dodajući i da je “diskreciono pravo poslodavca da utvrdi potrebe i zaposlene rasporedi na druge poslove”.

Prema preporuci iz Mišljenja Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, opštinska uprava trebalo je da u roku od 30 dana otkloni “sve posledice diskriminatornog ponašanja”, što znači da se zaposleni vrate na svoja stara ili slična radna mesta. Međutim, iako je rok istekao još početkom oktobra, to se nije dogodilo. Načelnik Opštinske uprave Kikinda Ljuban Sredić za Istinomer kaže da se čekaju odluke suda.

“Mi smo izvestili Poverenika da ćemo preduzeti mere kako se bude razvijala situacija zbog suđenja, jer su nas zaposleni koji smatraju da su oštećeni i tužili”, kaže Sredić.

Na pitanje da li mere o kojima govori podrazumevaju vraćanje zaposlenih na stara radna mesta, Sredić kaže da ne zna i ponavlja da će se to znati “nakon odluka suda”.

Poverenik za zastitu ravnopravnosti

Iz Kancelarije Poverenice za ravnopravnost rečeno nam je da su Opštinskoj upravi opštine Kikinda uputili i opomenu zbog nerealizovanih preporuka iz Mišljenja. Načelnik Sredić ističe da nije obavešten.

“Nismo dobili nikakvu opomenu i ne znamo zbog čega bismo je dobili”, govori Sredić.

U postupku koji je u ovom slučaju vodila služba Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, utvrđeno je da je nekoliko zaposlenih, nakon što su formalno izašli iz Demokratske stranke, vraćeno na svoja ili druga slična radna mesta u okviru Opštinske uprave Kikinda. 

Pritužbe zbog diskriminacije na osnovu političkog uverenja nisu česte, ističu u Kancelariji Poverenice za zaštitu ravnopravnosti, napominjući da je od početka rada institucije, takvih pritužbi bilo svega pet odsto od ukupnog broja predmeta.