Okupljanje opozicije ipak neizvesno

Predsednik Nove Srbije Velimir Ilić, iako vanrednih izbora nema ni na vidiku, pozivom opozicionim strankama da se okupe oko lidera naprednjaka Tomislava Nikolića, ponovo je aktuelizovao staru priču o okupljanju opozicije u Srbiji.

Ilić je predložio okupljanje opozicionih stranka oko lidera naprednjaka jer «njega narod najviše voli».

Uvek smo se do sada kada smo menjali vlast, a ja sam u tome učestvovao više puta, okupljali oko najjačeg. Najjači je bio stožer okupljanja. Trenutno građani Srbije kažu da je najjači Tomislav Nikolić„, rekao je Ilić.

Ilić je dodao da smatra da njegov koalicioni partner Vojislav Koštunica neće imati ništa protiv .

Koštunica je vrlo realan čovek i mislim da to nije ništa sporno. Koštunica je dobar državnik, naći će se mesto i za njega. On je odličan kandiat za nekog budućeg predsednika Srbije koga bi, ja se nadam, svi podržali„, rekao je Ilić.

Međutim, Ilićev entuzijazam o Nikoliću kao lideru opozicije ne dele koalicione kolege iz Demokratske stranke Srbije.

Potpredsednik DSS Slobodan Samardžić ocenio je da je suviše rano govoriti o okupljanju oko jedne stranke ili lidera.

Suviše je rano tako konkretno i detaljno govoriti o organizacionom okupljanju opozicije oko jedne stranke ili jednog lidera da bi se išlo na izbore„, rekao je Samardžić.

I dok je potpredsednik DSS ipak ostavio prostor za razmatranje takve mogućnosti, zamenik predsednika Srpske radikalne stranke Dragan Todorović i dalje kategorično odbacuje bilo kakvu mogućnost saradnje sa naprednjacima.

Apsolutno ne postoji nikakva mogućnost saradnje sa izdajnicima iz naših redova pre nego što nam vrate mandate„, poručio je Todorović

Predsednik Spske napredne stranke (SNS) Tomislav Nikolić rekao je komentarišući Ilićevu inicijativu, da je SNS spremna da predvodi opoziciju koja bi ujedinjenim delovanjem smenila aktuelnu vlast u Srbiji .

Prema njegovim rečima put opozicionih stranka je smena vlasti, ali ni jedna od njih to ne može da uradi.

Nije lako sam da vodiš državu i sam da odgovaraš za sve, treba svi da podelimo odgovornost. Zašto mi to da vodimo? Velimir Ilić je procenio da smo najjači, što i jesmo, i neka uvek najjači i vodi„, rekao je Nikolić.

Prethodno veliko okupljanje opozicije najavljivao je prošlog leta tadašnji generalni sekretar Srpske radikalne stranke Aleksandar Vučić, ali je taj pokušaj osujećen rascepom u redovima radikala.

Da ni sada ne postoje okolnosti koje bi dovele do čvršćeg opozicionog saveza smatra Miodrag Radojević, saradnik Instituta za političke studije.

Radojević naglašava da će objedinjavanje zavisiti od procene partijskih vođa da li imaju interes da ulaze u takve saveze. Prema njegovoj oceni, borba za lidersku poziciju ključni je problem u ujedinjavanju opozicije.

Osim toga, procena SNS-a je da joj samostalno nastupanje više odgovara, rekao je Radojević i podsetio da su naprednjaci neposredno po osnivanju pozivali DSS na saradnju, ali da su posle dobrih rezultata na nekoliko ponovljenih lokalnih izbora i istraživanja o rejtingu videli da su postali jedna od ključnih političkih stranaka.

Zbog toga im za sada odgovara da ne ulaze u koaliciona delovanja, objasnio je Radojević i podsetio da je još jedan otežavajući faktor sukob koji postoji između naprednjaka i radikala.