Obećanja iz ekspozea mandatarke Ane Brnabić

Povećanje plata u javnom sektoru, donošenje Zakona o poljoprivredi kako bi se onemogućila prodaja zemlje strancima i deficit opšte države ispod 1 odsto do 2019. godine samo su neka od obećanja koje je pred narodnim poslanicima izgovorila mandatarka za sastav nove Vlade Ana Brnabić.

Izlaganje sažetka ekspozea Ana Brnabić započela je zahvalnošću za dobro stanje u državnoj kasi svom prethodniku, a sadašnjem predsedniku države Aleksandru Vučiću.

”Nijedna vlada u poslednjih deset godina nije započela mandat sa tako dobrim stanjem u budžetu kao ova koju ću, ukoliko tako bude glasala većina narodnih poslanika, voditi ja. Na tome moram da zahvalim prethodnoj Vladi i njenom predsedniku Aleksandru Vučiću”, rekla je Brnabićeva na početku izlaganja svog plana narodnim poslanicima.

Kao najvažnije prioritete za svoj mandat Brnabićeva je navela digitalizaciju i obrazovanje, ali konkretnih obećanja o razvoju ovih oblasti bilo je malo. Utisak je da su rokovi za konkretne planove izostajali kad god je to bilo moguće, pa je prvi deo ekspozea protekao u uveravanju da je digitalizacija važan proces koji će odrediti razvoj Srbije u narednim decenijama kao i da obrazovanje mora promeniti načine usvajanja znanja – umesto teorijskog, neophodno je da se stiču funkcionalna znanja.

 
Drugi deo ekspozea bio je nešto konkretniji i u nastavku izdvajamo neka od najvažnijih obećanja koje smo čuli od mandatarke Brnabić.
 
Zbog agresivnog narativa koji je praktikovao prvi čovek Vlade i koji je praktično doveo do toga da je Srbija postala zemlja u kojoj je obustavljen dijalog, kao posebno važno izdvajamo obećanje da će se redovno podnositi izveštaji o radu, mada nije rečeno na koji će se to način odvijati. Podsticanje konstruktivne kritike, kao i argumentaciju zasnovanu na istini i činjenicama, Istinomer, iz razumljivih razloga svesrdno pozdravlja. 
”O našim rezultatima ću javnosti redovno podnositi izveštaj. Podsticaću konstruktivnu kritiku koja je usmerena ka pronalaženju rešenja. Daću sve od sebe da ne upadam u zamku da pomislim da imam unapred spreman odgovor na sve.”
 
”Uprkos uvredama u javnom govoru koje su mi već upućene proteklih dana i koje mogu da očekujem u budućnosti, ja ću istinu i činjenice braniti sa dostojanstvom i dignitetom.”

*
Mandatarka Ana Brnabić čitala je rezime ekspozea koji ukupno ima oko 100 strana / Foto: FoNet

U samom ekspozeu Ane Brnabić često se moglo čuti o uspesima prethodne Vlade, pa je shodno tome obećan i nastavak rigorozne kontrole trošenja novca. Na ovom mestu, ipak, moramo podsetiti na negativnu ocenu koju je Istinomer dao doskorašnjem premijeru kada je tvrdio da država zna gde troši svaki dinar. Ako samo uzmemo u obzir činjenicu da Srbija nikada nije napravila sveobuhvatnu analizu trošenja novca na subvencije stranim investitorima, jasno je da postoji problem. 

”Ova Vlada planira da nastavi rigoroznu kontrolu trošenja novca i održi fiskalnu disciplinu i odgovornost u upravljanju javnim finansijama. Naš cilj je da do 2019. godine deficit opšte države bude ispod 1 odsto. To nas dovodi u rang fiskalno najodgovornijih zemalja. Sa daljim rastom BDP-a i niskim deficitom planiramo da do kraja mandata ove Vlade nivo javnog duga spustimo ispod 60 odsto BDP-a.”
Nakon povećanja plata u prosveti i zdravstvu, najavljeno je povećanje plata u javnom sektoru. Nažalost, rok za ovo obećanje nismo dobili. Takođe pada u oči da o povećanju penzija nije bilo ni reči.
 
”Planiramo da povećamo plate u javnom sektoru, kao i da smanjimo opterećenje poslodavaca, ali ipak možemo da trošimo samo onoliko koliko imamo.”
 
I dok je u novembru prošle godine sadašnji predsednik države obećao rast privrede od 4 odsto, mandatarka Brnabić obećala je manje ambiciozne brojke. 
”U godinama pred nama očekujemo rasta realnog BDP-a od najmanje 3,5 odsto godišnje. Ovaj rast, i to je jako važno, biće zasnovan na rastu investicija, povećanju izvoza robe i usluga, naročito roba i usluga visoke dodatne vrednosti, kao i smanjenju udela javnih rashoda i deficita tekućih transakcija u BDP-u.” 
Razvoj IT sektora i razvoj obrazovanja zauzeo je dosta prostora u ekspozeu, ali sa malo konkretnih planova poput ovog da je cilj Vlade povećanje izvoza u IT sektoru. 
 
”Cilj Vlade je da izvoz u IT sektoru bude uvećan na 1,5 milijarde evra godišnje za pet godina.” 
 
”Uvodićemo modele konceptualnog učenja. Podsticaćemo decu da stiču funkcionalna, primenjiva znanja, umesto da suvoparne informacije uče napamet, koje ne umeju da primene, a koje ni nisu primenjive.”
 
Kada je reč o infrastrukturi, obećan je završetak Koridora 10 kao i otvaranje drugog dela autoputa na pravcu Preljina – Obrenovac od oko 60 kilometara do kraja godine. 
”Privodimo kraju izgradnju Koridora 10, vrednog više od jedne milijarde evra. Preostale deonice ćemo završiti u prvoj polovini naredne godine. Do kraja ove godine imaćemo i više od 102 km autoputa na pravcu od Obrenovca do Preljina.”
 
”Do kraja ove godine počeće se sa održavanjem 3.000 km puteva na ekonomski najefikasniji način, u planu imamo da celu nacionalnu mrežu svih 16.000 km puteva prebacimo na ovu vrstu održavanja. Ovo je ogroman korak napred u odnosu na dosadašnju praksu.”

*
Ukoliko dobiju podršku poslanika, kabinet Ane Brnabić ima 21 ministra / Foto: FoNet

”Kako bismo osigurali dalji rast prometa i nova radna mesta na Aerodromu „Nikola Tesla“, i povećali konkurentnost u vazdušnom saobraćaju stupićemo u koncesioni aranžman kojim će budžet Republike Srbije direktno prihodovati više stotina miliona evra. Zatvaranje ove transakcije očekujemo već u martu 2018. godine.”

 
”Cilj Vlade Srbije je povećanje broja turista sa 2,7 miliona u 2016. godini, na 3,7 miliona dolazaka u 2020. godini, uz projektovani devizni priliv od turizma od 2,5 milijarde američkih dolara.”

”Izmenićemo i Zakon o poljoprivrednom zemljištu i time onemogućiti potpunu liberalizaciju prodaje poljoprivrednog zemljišta strancima. Sve ove izmene biće u
skladu sa uporednim rešenjima zemalja koje su u poslednjih dve decenije ušle u EU.”
 
Nakon dosadašnjih neuspeha ministara kulture i premijera Vučića, opet je najavljeno otvaranje Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti. Rok za to je kraj mandata. 
”Više od deset godina dva najveća i najznačajnija muzeja stoje zatvoreni. To su Narodni muzej i Muzej savremene umetnosti. Daću sve od sebe, zajedno sa svojim timom, da u mandatu ove vlade ova dva kapitalna projekta od neprocenjive važnosti budu konačno završena.”
 
Uspeh rada kabineta Ane Brnabić meriće se, između ostalog, i realizacijom obećanja o efikasnijoj javnoj upravi. 
”Prvi sledeći korak je unapređenje službenih evidencija. Sledi unapređenje adresnog registra, što znači da će konačno u Srbiji svaka ulica dobiti naziv, a svaka kuća broj.”
 
”Sledeće godine ćemo uspostaviti i nacionalnu akademiju za stručno usavršavanje u javnoj upravi. Novi sistem stručnog usavršavanja imaće uporište u kompetencijama koje će državni službenici morati da poseduju da bi obavljali poslove na moderan i efikasan način.”
 
Nakon nekoliko medijskih napisa o problemima radnika na lizing mandatarka Brnabić obećala je donošenje zakona koji će omogućiti radnicima zaposlenim na taj način ista prava koja imaju zaposleni po drugim osnovima. Oko 300 dana nakon ekspozea Aleksandra Vučića, obećanje o legalizaciji sezonskih radova našlo se i u planu rada Vlade Ane Brnabić. 
”Nastavljamo i sa reformom radnog zakonodavstva. Donošenjem novih zakona omogućiće se da oko 60 hiljada zaposlenih preko agencija imaju ista prava kao i zaposleni po drugim osnovama. Legalizacija sezonskih radova gde će samo u poljoprivredi više od 300 hiljada zaposlenih biti uvedeno u legalne privredne tokove.”

”Prvi put u Srbiji uvešćemo integrisani sistem izrade socijalnih karata kroz povezivanje velikog broja različitih institucija. Uvođenjem socijalnih karata sprečiće se zloupotrebe i obezbediti pravednija raspodela socijalne pomoći.”
Ceo ekspoze mandatarke Brnabić možete pročitati ovde. 
Naslovna fotografija: FoNet