Obdanište u Stublinama “uskoro” – već godinama

Sudeći po izjavama nadležnih, obdanište u Stublinama kod Obrenovca biće uskoro otvoreno. Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković izjavio je:

„Mislim da su dani u pitanju. U pitanju je procedura nabavke opreme. Tenderi su pali zbog žalbe konkurentskih firmi.“
RTV Mag, 15. 1. 2015. godine

Stubline

Ali, još u oktobru, naglašavajući koliko se ulaže u obnovu Obrenovca, narodni poslanik Zoran Babić je u Skupštini Srbije kazao da je obdanište u Stublinama – spremno za otvaranje.

“Ono što je činjenica, a vezano je za Obrenovac, obdanište u Stublinama, 1.707 kvadrata, najveće na Balkanu, spremno je za otvaranje.“
Otvoreni parlament, 14.10.2014. godine

Ipak, u 2015. godinu obdanište u Stublinama ušlo je kao objekat van funkcije, na koji je potrošeno više od 300 miliona dinara poreskih obveznika grada Beograda.

Stubline

Inicijativu za izgradnju obdaništa u Stublinama pokrenula je grupa meštana tog i okolnih sela još 2008. godine. Od ideje do realizacije projekta prošle su četiri godine, pa su radovi započeti tek 2012. godine. Vrtić je građen u skladu sa najsavremenijim thnologijama, sa potpuno efikasnim i nezavisnim energetskim sistemom za grejanje uz pomoć toplotnih pumpi i obnovljivih izvora energije. Istaknuto je da će ova takozvana “pametna zgrada”, imati površinu od oko 1.700 kvadrata, višenamensku salu, savremeno opremljenu proizvodnu kuhinju i perionicu. Obdanište u Stublinama, moći će da primi 200 dece, a osim mališana iz Stublina, u njemu će boraviti i deca iz Velikog polja, Piromana i Trstenice. Troškovi njegove izgradnje procenjeni su na oko 260 miliona dinara, a izgradnju u potpunosti finansira Grad Beograd, odnosno Agencija za investicije i stanovanje Grada Beograda. U proleće 2012. tadašnji gradonačelnik Beograda Dragan Đilas je izjavio:

„U Beogradu smo dostigli standard u dečijoj zaštiti o kojem smo nekada mogli samo da maštamo, a to je da gradimo obdaništa i u seoskim sredinama.“
Press, 4. 4. 2012. godine

U avgustu te godine, Ljiljana Jovčić, tadašnja gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu, najavila je otvaranje obdaništa za početak školske 2013/2014. godine.

https://www.youtube.com/watch?v=24OozqMzML4 

Međutim, iako je završetak radova najavljen za proleće 2013, a upis mališana za septembar, to se nije dogodilo, jer su radovi na izgradnji u potpunosti obustavljeni, o čemu je Istinomer pisao. Sredinom avgusta 2013, Miroslav Čučković najavljuje nastavak radova. Prilikom obilaska gradilišta u Stublinama, Marko Blagojević, tadašnji direktor Agencije za investicije i stanovanje grada Beograda, istakao je da je vrednost radova 254 miliona dinara, a da će obdanište početi sa radom u septembru naredne godine.

Miroslav Čučković

Na tabli kojom je obeleženo gradilište, datum početka radova je promenjen i napisan novi (1. 8. 2013. godine), iako je izgradnja objekta započela još u proleće 2012. godine. Rok za završetak radova ostao je nepromenjen – devet meseci od početka izvođenja radova.

Tabla

Smena vlasti u Beogradu i uvođenje privremene uprave u jesen 2013, ponovo su doveli do obustave radova na obdaništu. Neposredno uoči vanrednih parlamentarnih i gradskih izbora u Beogradu u martu prošle godine, Goran Vesić, tada sekretar Privremenog organa grada Beograda, zajedno sa Snežanom Đurić, gradskom sekretarkom za obrazovanje i dečju zaštitu i Miloradom Grčićem, predsednikom OO SNS Obrenovac, posetio je gradilište u Stublinama 12. marta i tom prilikom najavio završetak radova i početak rada obdaništa za 1. maj. Kazao je da su radovi koštali oko 300 miliona dinara.

SNS Obrenovac, 13. 3. 2014. godine
“Kada smo preuzeli grad u novembru mesecu, ovde su se radovi već odvijali, međutim, bili su u jednoj od prvih faza. Nama je ovaj vrtić bio jedan od prioriteta, s obzirom na problem koji postoji ovde sa decom kojima je vrtić neophodan. Ovde će ići od prvog maja (2014.) oko 200 dece i mi smo došli danas da se uverimo da će ovi radovi biti završeni. Mi želimo da sa ovim vrtićem pokažemo da ćemo nastaviti da ulažemo u objekte koji nisu samo u centru grada već koji se nalaze na teritoriji čitavog Beograda.”

Mesec i po kasnije rokovi su još jednom probijeni, radovi još nisu bili završeni, a njihovo privođenje kraju odloženo je za drugu polovinu maja. Najavljujući završne radove na objektu, Miroslav Čučković je rekao:

RTV Mag, 2. 5. 2014. godine
“Nakon dve godine mukotrpnog rada, evo još nekih dve nedelje je ostalo do potpunog završetka ovog objekta. Samo četiri miliona dinara je uloženo u ovaj prelepi mobilijar na kome će se igrati Obrenovački mališani, stublinski mališani i svih okolnih sela. Jako se radujem što je ovo prvi objekat u nizu za vreme mog mandata koji će bljesnuti u punim sjaju. Zahvaljujem se svim ljudima koji su učestvovali u njegovoj izgradnji, zahvaljujem se meštanima Stublina koji su inicirali samu izgradnju. Mislim da kada budemo u ovakvom sjaju ostavili iza sebe i fiskulturnu salu u Prvoj obrenovačkoj osnovnoj školi, i naš novi Spa centar i saobraćajnicu Kralja Aleksandra i sve ostale velike objekte, mislim da će Obrenovac biti jedno daleko, daleko kvalitetnije mesto za život na korist svih naših stanovnika.”

Obrenovac su 16. maja pogodile katastrofalne poplave, ali obdanište u Stublinama nije bilo ni poplavljeno, ali do danas nije počelo sa radom. Miloš Desančić, direktor predškolske ustanove “Perka Vićentijević”, kojoj ovo obdanište pripada, polovinom septembra za Istinomer je izjavio da će objekat biti otvoren najkasnije za mesec dana. Sličnu izjavu u to vreme dao je i gradski menadžer Goran Vesić, prilikom otvaranja vrtića “Ciciban” na Voždovcu.

Studio B, 19. 9. 2014. godine
“U planu je da se otvori i obdanište u selu Stubline u Obrenovcu, koje je završeno i trenutno se oprema.”

Novi rok za otvaranje je februar, ili kako to kaže predsednik opštine Čučković, „dani su u pitanju“. A direktor predškolske ustanove „Perka Vićentijević“ Miloš Desančić, najavljajući, po drugi put, skori početak rada obdaništa, istovremeno izražava sumnju da će otvaranje dovesti do smanjenja listi čekanja.

RTV Mag, 15.1.2015. godine
„Trenutno nas koči samo opremanje kuhinje i mi očekujemo u jednoj bliskoj budućnosti da će ovaj vrtić proraditi. Po otvaranju kuhinje nama ostaje nekoliko dana da uzmemo kontrolne briseve sa radnih površina, da dezinfikujemo objekat, da ga ponovo, detaljno očistimo i onda je objekat spreman za useljenje. (…) Počećemo da radimo sa četiri vrtićke grupe, a imamo uveravanja iz Mesne zajednice (Stubline), da po otvaranju vrtića, da će biti tu još mališana i da ćemo najverovatnije uskoro imati još dve grupe. (…) Nažalost, neki pomak u tome mi ne vidimo (liste čekanja), jer mali broj naših korisnika (iz Stublina) je u vrtićima u Obrenovcu, i od toga još manji broj koji je zainteresovan da premesti decu u vrtić u Stublinama.“

https:11//www.youtube.com/embed/sSejp0GPQxM