O Vukovaru “dan posle”: Lepa Brena, “ustaška tvrđava” i necenzurisane slike leševa

U Vukovaru je juče obeležen Dan sećanja na žrtve Domovinskog rata, kao i Dan sećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje. Prvi put u Koloni sećanja bio je i izaslanik predsednika Srbije Veran Matić, a prisutan je bio i potpredsednik hrvatske vlade Boris Milošević, predstavnik srpske manjine u Hrvatskoj. Matić je kleknuo i pomolio se ispred spomen obeležja na Ovčari, što je izazvalo burne reakcije, makar na društvenim mrežama, gde su pojedinci krenuli da prebrojavaju žrtve. Sličan jezik - ustaše, brojanje leševa, izdajnici, korišćen je i pre 29 godina na naslovnim stranama koje su izveštavale o padu Vukovara, “hrvatskog Staljingrada”.

Izgradnja mira, kako je rekao Veran Matić, prljav je posao.

Ako pogledamo naslovne strane objavljene 19. novembra 1991. godine i izveštaje sa ratišta u dnevnim novinama – videćemo kakav prljav posao su radili mediji.

Zločinci u jazbinama i zlo koje odlazi iz grada, leševi i grobovi na sve strane, fotografije mrtvih ljudi – necenzurisane, velika pobeda, ispovesti o kopanju grobova – samo su neke od fraza ponavljanih u mnogobrojnim tekstovima.

Od objave konačne pobede, uz vesti “Večernjih novosti” o veridbi Lepe Brene na sam dan kada je Vukovar pao, do trenutka kada je “Politika” čitaocima poklanjala mapu Kraljevine Jugoslavije, mogu se naći izveštaji o “teškom porazu Hrvatske”.

I danima posle objavljivane su reportaže sa terena, o ubistvima i srpskim žrtvama, “razdvajanju žita od kukolja” i “lovu na ustaše”; novinari forenzičari konstatovali su nacinalnost leševa na ulicama; a “vrhunac” je bio, sa ove distance, 21. novembra kada je objavljena priča o ubijenim srpskim bebama u Vukovaru. Tvrdilo se da dokazi postoje, citirani su “pouzdani izvori” o tragovima zločina, ali ispostavilo se da je to bila jedna velika lažna vest u vreme kada taj termin još nije bio tako odomaćen kao danas.

Grad je bio pod opsadom skoro 90 dana i potpuno je uništen. Šta su srpska i hrvatska štampa pisale na današnji dan pre tačno 29 godina:

 

„Ekspres politika“

 

„Večernje novosti“

 

“Tragovi koje bežeći ostavljaju za sobom hrvatski bojovnici, naročito oni koji samo sebe nazivaju “turboustašama”, jezivi su. Juče je na samom kraju Kozaračke ulice u Borovu Naselju kroz koje su oslobodioci već prošli, nađeno devet izmasakriranih tela ljudi, starih uglavnom preko 60 godina. Reč je, po svemu sudeći, o Srbima…” (Večernje novosti)

 

Zagrebački nedeljnik „Danas“

 

„Borba“

 

„Politika“

 

Naša stranka osuđuje sve takozvane izbeglice od 18 do 56 godina starosti, kojih je oko pet hiljada, što se ne odazivaju pozivu na front. Tražimo od kolektiva u Srbiji koji su ih primili da im daju otkaze i prijave ih najbližim vojnim vlastima radi odlaska na front“, rekao je Šešelj. (Večernje novosti)

 

 

 

 

Naslovna fotografija: Tekstovi o padu Vukovara (novembar 1991.); Arhiv Borbe

 

Korišćena arhiva izdanja iz 1991: „Politike“, „Borbe“, „Večernjih novosti“, „Ekspres politike“, „Danasa“…