O Nišu da odlučuju Nišlije, a ne Republika

Predstavnici niških stranaka protive se otpuštanjima u javnom sektoru i traže veća prava za gradske opštine
Centar odlučivanja o Nišu mora da bude u našem gradu, a ne kao što se to neretko dešava da se važne odluke donose na republičkom nivou, saglasili su se učesnici Predizborne debate Istinomera, održane danas u Nišu.  Na tribini su učestvovali Vladimir Domazet iz Demokratske stranke, Srđan Savić iz Socijalističke partije Srbije,  Goran Đorđević iz Demokratske stranke Srbije, Miša Jović, predstavnik Levice Srbije i Miloš Bošković iz pokreta “Dosta je bilo”. Na debatu su pozvani i predstavnici Srpske napredne stranke, ali se nisu odazvali pozivu.      
*
Učesnici debate u Nišu / Foto: Istinomer

O tome kako će živeti građani Niša ne može da odlučuje niko u Beogradu, istakao je Vladimir Domazet iz DS-a, koji je naglasio da su upravo niške demokrate same donele odluku o tome sa kim će u koaliciji nastupiti na predstojećim lokalnim izborima. 

“Gotovo da nisam sreo nijednog građanina Niša koji se pozitivno izjasnio o aktuelnoj vlasti u našem gradu. Smatraju da je ovo najgora vlast od kada pamte. Nema ni investicija, ni gradnje. Jedan semafor, jedna česma. Ulice su ostale bez osvetljenja. Sva javna preduzeća osim “Niš parkinga”, u jadnom su stanju i biće teško da se sve to popravi”, kazao je Domazet.

“Skajp” i “pasijans” su dve najpopularnije aplikacije u Nišu, rekao je Miloš Bošković iz pokreta “Dosta je bilo”. 

“Jedni koriste “skajp” da bi razgovarali sa svojim prijateljima koji su otišli odavde, ali i da bi se prijavljivali za posao u inostranstvu. S druge strane, “pasijans” igraju oni koji su se u javnim preduzećima zaposlili preko stranke. Želimo da više obratimo pažnju na ove koji su na “skajpu”, a da se onima na “pasijansu” zahvalimo i kažemo im da potraže drugi posao”, naveo je Bošković.

 

*
Goran Đorđević iz Demokratske stranke Srbije ističe da je apsolutno  protiv otpuštanja u javnom sektoru. 

“Insistiramo na momentalnom prekidu otpuštanja zaposlenih u javnom sektoru, jer kakva se alternativa njima nudi? To može da se reši tako što bi se izvršile određene reforme i reorganizacije u javnom sektoru. Trenutno samo funkcionisanje niških gradskih opština košta godišnje oko 600 miliona dinara. Od 70 do 80 odsto budžeta opština troši se na plate malih i velikih funkcionera. Taj novac mogao bi da se preusmeri za besplatne vozne karte za učenike, srednjoškolce i penzionere”, istakao je Đorđević.

Srđan Savić iz SPS-a kazao je da se njegova stranka trudila da uz svoje koalicione partnere “učini neki boljitak, ali su se suočavali sa brojnim preprekama”. 

“Zalažemo se za to da u nadzorne odbore javnih preduzeća uđu i predstavnici građanskih inicijativa i da odlučuju o tome kako se formiraju cene. Takođe, neophodno je da se nastavi dolazak kapitalnih investicija iz inostranstva. Kada Niš postane motor razvoja biće bolje svima u ovom delu Srbije. Moramo da obratimo pažnju na mala i srednja preduzeća, jer su oni najvažniji za razvoj grada. Gradske opštine moraju da dobiju veće ingerencije, da se decentralizuje gradska vlast”, rekao je Savić.

Miša Jović iz Levice Srbije smatra da bi trebalo reorganizovati lokalne samouprave, jer su “pretvorene u kulturno zabavne emisije, koje se bave kozmetičkim stvarima”. 

“Gradonačelnik je okružen nekim ljudima bez lica i bez imena. Isto se dešava u opštinama, skupštine opština ničemu ne služe. Potrebno je najviše pet do sedam većnika koji će pratiti kako funkcioniše samouprava. Takođe, zalažemo se za to da stranačko zapošljavanje postane krivično delo. Jesmo za otpuštanje u javnom sektoru, ali ne na ovakav način. S jedne strane zapošljava se po političkoj osnovi, a sa druge, otpušta takođe po istom principu. Moraju da postoje pravila i valja poštovati preporuke nezavisnih tela”, naglasio je Jović.

Ovom tribinom nastavljena je serija debata Istinomera posvećenih republičkim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji. Sajt “Istinomer” pokrenut je pre više od šest godina sa ciljem da promoviše odgovornost za javno izgovorenu reč funkcionera i da u isto vreme građanima služi kao orijentir na političkoj i društvenoj sceni, a medijima kao izvor. Sajt “Istinomer” posetilo je preko milion građana, analizirali smo preko 3.000 izjava javnih funkcionera, a ocenjeno je više od 500 aktera na lokalnom i republičkom nivou. Proveravali smo koliko političari ispunjavaju data obećanja, koliko govore istinu i da li su dosledni u svojim stavovima.