Novinari izloženi poniženjima i samovolji moćnika

U ovoj godini dogodila su se 34 fizička i verbalna napada na novinare. Mediji su i dalje izloženi samovolji moćnika i uskraćuju im se informacije od javnog značaja.
Novinari u Srbiji su izloženi samovolji moćnih pojedinaca i grupa i često su ometani u obavljanju posla, izjavio je danas generalni sekretar Nezavisnog udruženja novinara Srbije  Svetozar Raković, predstavljajući izveštaj „Hronika napada i pritisaka na novinare u 2015. godini“. 

„Autocenzura i strah za egzistenciju rastu iz dana u dan“, rekao je Raković.

U ovoj godini bilo je 34 napada na novinare i to deset fizičkih napada, tri napada na imovinu i dvadeset verbalnih pretnjih i pritisaka na novinare. Protiv napasnika je podneto deset krivičnih prijava, od kojih su samo dve rešene, dve su odbijene kao neosnovane, dok je šest u postupku. 

*
Okrugli sto NUNS-a Novinar kao žrtva ili žrtvovanje novinarstva? / Foto: Medija centar

U bazi napada nalazi se i incident kada je novinarskoj ekipi Istinomera Komunalna policija zabranila 25. septembra snimanje ispred restorana “Savanova” i napisala nam prekršajne prijave uz obrazloženje da smo “ulaskom na gradilište ometali službeno lice u obavljanju dužnosti”.

„NUNS je protestvovao zbog toga što je komunalna policija sprečila ekipu portala Istinomer da snimi prilog ispred restorana Savanova u Beogradu i pozvalo nadležne da reaguju i ispitaju ceo slučaj. NUNS je ocenio da time novinarima ograničeno pravo na slobodu izražavanja“, piše u izveštaju.

Pretnje novinaru i uredniku portala Južne vesti Predragu Blagojeviću, pretnje smrću leskovačkom novinaru Draganu Marinkoviću, teška fizička povreda užičkog novinara Milana Đokića, pretnje smrću uredniku B92 Veranu Matiću, sprečavanje rada novinarkse ekipe KRIK, fizički napad na novinarku Blica, Milicu Ivanović, samo su neki od najozbiljnijih slučajeva ugrožavanja bezbednosti medijskih profesionalaca u 2015. godini. 

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije Vukašin Obradović, podsetio je na slučaj napada na urednika agencije FoNet, novinara Davora Pašalića u kojem policija i nakon 17 meseci, nije otkrila ko su napadači. 

„Mi ne želimo da radimo posao državnih organa, jer oni moraju da obezbede bezbednost novinarima. Definicija novinar je duboko vezana za slobodu mišljenja i tako se i tretira u većini demokratskih društava.“, kazao je Obradović.

Obradović je istakao da u ovoj publikaciji nisu posebno obrađivali kampanje koje sami novinari vode protiv novinara.  

„Ono što me kao novinara i profesionalca najviše iritira jeste to da mi imamo javne pretnje i javne pozive na linč novinara protiv novinara. Prave kampanje koje se vode protiv naših kolega, proglašavajući ih stranim plaćenicima, izdajnicima i suorganizatorima državnog udara. U Srbiji se danas otvara pandorina kutija i atmosfera u kojoj su novinari deljeni na patriote i strane plaćenike. Mi moramo da se borimo protiv toga“, smatra Obradović.

*

Vukašin Obradović, predsednik NUNS-a / Foto: Medija centar, Beograd

Kao jedan od zaključaka NUNS-ove publikacije navodi se da se u „medijskoj sferi jasno oseća nedostatak kritičnog dijaloga što nanosi veliku štetu započetim demokratskim procesima u Srbiji“. 
Podsetimo, ekipi Istinomera, koja je snimala intervju sa Dobricom Veselinovićem iz Inicijative “Ne da(vi)mo Beograd”, najpre je iz restorana “Savanova” poručeno da se odmah udalje, jer vlasnik ne dozvoljava snimanje u blizini objekta. Pošto članovi novinarske ekipe to nisu učinili, ubrzo je stiglo dvoje komunalnih policajaca, koji su insistirali na tome da se ekipa udalji, jer je, kako su kazali, u pitanju gradilište. Nakon toga, na šetalištu se pojavilo još sedam komunalnih policajaca koji su napisali prekršajne prijave novinarki, dvojici snimatelja i fotoreporteru Istinomera, kao i Dobrici Veselinoviću.
Redakcija Istinomera podnela je zaštitniku građana Saši Jankoviću pritužbu na rad beogradske Komunalne policije, a zajedno sa Nezavisnim udruženjem novinara Srbije (NUNS) načelniku Komunalne policije Beograda pritužbu na rad komunalnog policajca Srđana Ilića zbog ometanja i primene sile.