Novi štrajk u FAP-u, čekaju se nova obećanja

Bivši radnici FAP-a protestovali su u Priboju tražeći da Vojska Srbije preuzme ovu kompaniju, jer tvrde da će FAP u suprotnom otići u stečaj. Brojna neispunjena obećanja za spas FAP-a, naročito u vreme predizborne kampanje, u međuvremenu su pala u zaborav.
Posle višegodišnjeg traganja za rešenjem sudbine pribojskog FAP-a i brojnih najava o strateškim partnerima iz Kine, Ukrajine, Rusije i Finske, brojnih štrajkova, partnera, ipak, nema. Nekoliko stotina radnika prihvatilo je socijalni program, dobili su otpremnine od 200 evra po godini radnog staža. Dodatnih 100 evra po godini ovih dana trebalo bi da im isplati opština Priboj. To zvanično nisu otpremnine, nego podsticajna sredstva za bivše radnike FAP-a za otvaranje novih radnih mesta. Zapravo formalan način da radnici dobiju otpremnine koje su ispregovarali sa vlastima. 

FAP nije otišao u stečaj, pošto je krajem novembra ove godine usvojen takozvani Unapred pripremljeni plan reorganizacije ove kompanije (UPPR). „Dug konvertovan u kapital“, „FAP će nastaviti poslovanje bez dugova, po tržišnim principima“ – tako je opisivan ovaj postupak komplikovanog naziva. Ova objašnjenja možda je još i teže razumeti, jer kako dug postaje kapital? Neko bi mogao pomisliti da je u pitanju čista alhemija.

Tanjug, 24. 11. 2016.
„FAP od danas, prema UPPR, nema više dug od oko 8,5 milijardi dinara, jer je to potraživanje poverilaca pretvoreno u kapital. Nakon ovog rešenja, FAP je u poziciji da nakon socijalnog programa i UPPR-a nema dugova i nema zaposlenih, ima proizvodni program i kapacitete i može da predstavlja kompaniju koja će biti značajna za Srbiju i region“, rekao je izvršni direktor FAP-a Milan Kostić.

U stvari poverioci su se odrekli potraživanja, pošto im je to svojom odlukom “preporučila“ Vlada. Zauzvrat su dobili akcije i postali vlasnici FAP-a. 

Bivši radnici koji protestuju u Priboju tvrde da bi Vojska Srbije sada trebalo da preuzme ovu kompaniju i da je to jedini način da kompanija opstane, a samim tim ostane i prostora za nova radna mesta za stare radnike.

Danas, 7. 12. 2016.
“Naš glavni zahtev je da Vojska Srbije, onako kako je to ranije dogovoreno i najavljivano, preuzme vlasništvo nad FAP-om. Na taj način bi bio obezbeđen posao za 200 ljudi i bio bi garantovan normalan nastavak rada fabrike. Uslov da Vojska Srbije preuzme upravljanje i vlasništvo nad FAP-om je bio da se usvoji UPPR. Do toga je sudskom odlukom i došlo, međutim, i pored toga Vojska Srbije još nije preuzela fabriku. Mi tražimo hitno sprovođenje tog procesa”, rekao je Miroslav Mršević iz Udruženja za zaštitu radnika FAP „Radnik nije rob“ i predstavnik sindikata „Sloga“ u toj fabrici.

Iako se u medijima spekulisalo da će Vojska preuzeti FAP, to nigde ne piše u UPPR-u.

Na pitanje da prokomentariše protest bivših radnika FAP-a, ministarka Zorana Mihajlović nije odgovorila konkrentno, već je rekla da vlada čini mnogo da pomogne preduzećima koja su prethodnih godina prošla golgotu. Ranije su zvaničnici na čelu sa predsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem obećavali različita, vrlo konkretna rešenja – strateškog partnera i nove kamione. Međutim, ta obećanja nikada nisu ostvarena, pa su sada već bivši radnici FAP-a ponovo na ulicama.
*

Podsećamo, Vučić (tada prvi potpredsednik Vlade) krajem oktobra 2013. godine najavljivao je da će u roku od četiri meseca biti završeno restrukturiranje ovog preduzeća. Iako u međuvremenu ništa nije urađeno, Vučić je u ekspozeu u aprilu 2014. slavodobitno tvrdio da je rešenje pronađeno.
U međuvremenu su nekoliko puta pomerani rokovi za rešavanje pitanja preduzeća u restrukturiranju, među kojima je i FAP. Na kraju je usvojen UPPR, i taj dokument bi trebalo da predstavlja novi početak za FAP, pa su usledila i nova obećanja. Rukovodstvo se nada da će uskoro biti potrebno oko 200 radnika.

Tanjug, 24. 11. 2016.
„Imamo ugovoreni posao od 2,3 miliona evra i imamo angažovano 125 radnika po privremeno-povremenim poslovima. Očekuju se i novi poslovi koji su dogovoreni sa Ministarstvom odbrane još tolike vrednosti odnosno za još oko 22 kamiona. To znači da će 200 radnika do kraja godine ili početkom sledeće godine biti angažovano u FAP-u“, rekao je izvršni direktor FAP-a Milan Kostić.

To znači da će kroz mesec do dva i ovo obećanje doći na proveru, a po svemu sudeći FAP još dugo neće moći da funkcioniše bez pomoći države.