Novi Sad – gde nestade bezbednost?

Bilans nemilih događaju u Novom Sadu samo za nedelju dana (druga sedmica jula) glasi ovako: napad na policajca u koga su razbojnici i pucali; obračun navijača u blizine škole i policijske stanice kada je ranjen mladić; pljačka pošte i menjačnice istog dana u isto vreme; pucnjava na Kvantaškoj pijaci i ponovo razbojništvo u Jevrejskoj ulici… Krajem juna, u jutarnjim satima, bačena je bomba pod automobil direktora JP „Urbanizam“ i tom prilikom dva prolaznika su povređena.

 

Novi-Sad

Poražavajuća činjenica je i da je maloletnička delinkvencija u porastu, kao i da se starosna granica maloletnika koji čine krivična dela spušta iz godine u godinu. Tako je, nedavno, u krađi prodavnice tehničke opreme zatečeno i dete od 12 godina. Do kraja aprila vodila su se 242 postupka protiv maloletnika, a najčešća krivična dela koja su činili bile su krađe, razbojništva i obijanje automobila. Prošle godine vođeno je 332 postupka protiv maloletnika. Oni su tokom prošle godine u Novom Sadu počinili 572 krivična dela, što čini 7,1 odsto ukupnog kriminaliteta. Čelni ljudi u Republici do sada su samo obećavali da će Novi Sad dobiti načelnika policijske uprave u najbržem mogućem roku. I tako su prošle tri godine… Obećavao je ministar policije Ivica Dačić i u prethodnom, ali i novom mandatu. Kada je u martu ove godine Milorad Veljović ponovo izabran za direktora policije, dva puta je najavio postavljanje načelnika.
  

Novi Sad - ranjavanje

Konačno, reagovao je i gradonačelnik Miloš Vučević, koji je nakon pucnjave 10. jula, u kojoj je ranjena jedna osoba, pozvao policiju da se „beskompromisno i odlučno obračuna“ s kriminalom koji se „uvlači u sve pore grada“. Vučević je apelovao da se „hrabro, odlučno i sistematično krene u prečešljavanje i obezbeđenje svakog kvarta i svake ulice“ i ponovo je zatražio imenovanje načelnika Policijske uprave Novi Sad.

„Izbor načelnika novosadske policije čisto je političko prepucavanje koalicionih stranaka u poziciji i borba čiji će čovek biti na čelu policijske uprave u Novom Sadu – tvrdi profesor emeritus Pravnog fakulteta dr Milo Bošković.“

On kaže da je tako bilo i u prethodnoj vlasti, da vojvođanska prestonica zato tri godine nema imenovanog načelnika, već vršioca dužnosti te funkcije.

„Voleo bih da pitam čelnike partija koji protežiraju svoje ljude za to mesto, zašto baš te osobe moraju da budu izabrane, a ne neko treći. Trenutno su tri kandidata u opciji, od čega su dva iz političkog miljea, dok je treći nezavisni kandidat sa istim kvalifikacijama i kvalitetima poput preostala dva koje predlažu vladajuće partije – kaže profesor Bošković, dobro upućen u situaciju.“

Prema njegovim rečima, to što Novi Sad nema načelnika policije ne utiče na povećanje kriminogenih postupaka u gradu. Kriminal ne može biti izolovan na Novi Sad, nego je Novi Sad deo sistema nezakonitih radnji u državi i šire.

Policija nije šećerana

Ali, svakako, kaže Bošković, kriminalci očekuju da ne budu uhvaćeni, a i ako im se to desi da ne budu krivično gonjeni.

Pištolj 
„Policijska uprava nije fabrika šećera, jer policija funkcioniše zakonski – naređenja i izvršenja. Svi imaju granice ovlašćenja, a vršilac dužnosti načelnika, iako ima sva ovlašćenja nesiguran je u odluci zbog sutrašnjice, jer ne zna da li će to uticati na njegov izbor za načelnika, a ako ne bude izabran ne zna kakav će mu biti budući odnos s kolegama. Zato često među kolegama v. d. načelnika nema taj autoritet kao načelnik i komandni sistem zakazuje – objašnjava profesor.“

On smatra da je mnogo veći problem ono što „podstrekava“ kriminal, a to je što srpska policija nema tehnička sredstva koja su dorasla ovim vremenima.

„Najporaznije je to što nema stručnosti unutar policije, što je posledica zapošljavanja preko političkih veza godinama unazad. I konačno, kao najbitniji faktor jeste materijalna situacija policije. Policajci koji su se penzionisali pre pet godina imaju veće penzije nego što zarađuju aktivni službenici. I onda ne čudi što se dešava da i među policajcima bude onih koji sarađuju sa većim kriminalnim grupama – zaključuje Bošković.“   

Navijači najproblematičniji 
Međutim, prema godišnjem izveštaju policije u Novom Sadu lane je izvršeno 8.530 krivičnih dela, za 533 manje nego 2011. godine. Na teritoriji grada otkriveno je i 412 krivičnih dela privrednog kriminala, najviše je zloupotreba službenog položaja, prevara u privredi, falsifikovanja službenih isprava, pronevera… Ali, kada se Novi Sad poredi sa drugim gradovima u Srbiji statistika je poražavajuća, jer se u Novom Sadu počini tri puta više krivičnih dela nego u Nišu (a Niš je dobio proletos načelnika policije), a pet puta više nego u Kragujevcu. Veliko je nasilje među mladima, tvrdi i policija i da se događa i to da znaju detalje pucnjave kao što je u februaru bila na Novom naselju u 13 sati kada su se dve grupe mladih pištoljima obračunavali, ali da nemaju dokaze. Čuvari zakona i reda kažu da su navijačke grupe ogroman problem za bezbednost, ali i da u rešavanje toga mora da se uključi celo društvo.
Smatrate li da je Novi Sad bezbedan grad, iako nema načelnika policije?

  

 Vera Popov Vera Popov, penzionerka – Ne smatram da je bezbedan. Vidite šta se dešava svaki dan. Ne znam u čemu je problem da se izabere načelnik. To je u interesu građana.

 

  

Milana Zoric Milana Zorić, službenica – Ne znam šta bih rekla. Dobro funkcionišemo kao grad i ne bih rekla da ima više problema nego u drugim gradovima.
  

  

Dragoljub Dragac Dragoljub Dragač, učenik – Mislim da je bezbedan grad. Nemam problema, a i ko bi mi prišao.
Aleksandra Hostonski Aleksandra Hostonski, službenica – Toliko svi ćute, a sve se zna. Deca od 10 do 14 godina iz dobrostojećih porodica kradu. Katastrofa kako smo nebezbedni.

 

  

Damir Opacic Damir Opačić, trgovac – Niko nije bezbedan i ne mislim da bi bilo iole drugačije i da imamo načelnika policije.