Novi rok za Centar za matične ćelije u Kragujevcu

Centar za matićne ćelije u Kragujevcu, koji je trebalo da bude otvoren još pre dve godine, još uvek nije završen, a ministar Šarčević najavljuje otvaranje novog istraživačkog genetskog centra u Leskovcu.
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević najavio je da će predložiti  genetičaru Miodragu Stojkoviću, koji je nedavno napustio Srbiju, da se u Leskovcu otvori novi istraživački genetski centar, koji bi funkcionisao pri Univerzitetu u Nišu. 
 
„Želim da nam kaže kakva mu je oprema potrebna da odmah počne da radi. Sve bi bilo dogovoreno sa samim vrhom vlasti“, kazao je Šarčević za „Politiku“. 
 
Međutim, dok Šarčević najavljuje otvaranje novog istraživačkog centra, Centar izvrsnosti u Kragujevcu koji je trebalo da bude otvoren još pre dve godine, nije završen. Ipak, Šarčević tvrdi da otvaranje centra u Leskovcu neće uticati na nastavak gradnje istraživačkog centra u Kragujevcu.
 
Centar izvrsnosti u Kragujevcu, u okviru kojeg bi trebalo da se nalaze Centar za istraživanje na matičnim ćelijama i Banka za matične ćelije, a koji bi služio za otkrivanje novih terapija za lečenje različitih bolesti, počeo je da se gradi krajem decembra 2015. Kamen temeljac položen je 25. januara 2016. godine, kada je tadašnji predsednik Srbije Tomislav Nikolić spustio u temelj vremensku kapsulu sa porukom: „Što čovek započne, neka Bog ne ospori“.
 
„Da bi bračni par imao dece ponekad, ili vrlo često, mora da se obrati lekaru. To rešenje treba da bude ovde, i ta deca treba da budu srpska deca, sa srpskim genetskim materijalom, sa srpskim kodom“, rekao je Nikolić tada. 
 
*
Nikolić polaže kamen temeljac 2016. godine / Foto: Printscreen/N1
Planirano je da objekat bude završen do aprila 2017. Taj rok nije poštovan, pa je Evropska investiciona banka dala novi, krajnji rok – 2020. godinu
 
Međutim, kako je tek nedavno raskinut ugovor sa firmom „Banković“ koja je bila angažovana kao izvođač radova, pa radova uopšte nema, postavlja se pitanje da li će i ovaj, „krajnji“ rok biti poštovan.
 
Na pitanje N1 zašto je raskinut ugovor 7. avgusta, iz resornog ministarstva kazali su da se izgradnja objekta „nije odvijala u skladu sa usvojenim dinamičkim planom“, a investitor je tražio da izvođač ubrza radove i ispuni ugovorne obaveze. To se, navode, nije desilo ni nakon ostavljenog dodatnog roka.
 
Ministar Šarčević ovih dana najavio je da će se u decembru raspisati tender za novog izvođača, a istakao je i da će se tražiti „preprojektovanje“, jer je, kako je kazao, u prethodnom projektu bilo „na stotine kvadrata nekorisnih terasa“
 
*
Foto: Fonet/TV FoNet
 
Istakao je da jedan od problema tokom realizacije projekta predstavlja i Jedinica za upravljanje projektima (JUP).
 
„U JUP-u ste imali po celoj Srbiji započete, a nedovršene objekte. Mi smo uspeli 90 odsto toga da završimo, što je veliki uspeh. Ostalo je nekih šest škola i ostao je taj Centar“, rekao je Šarčević i objasnio da je projekat trebalo da se završi „negde do marta 2017. godine“, ali da je uprava JUP-a promenjena tek u martu, za koju je rekao da je takođe bila „neradna“.
 
Na problem sa JUP-om ukazao je u februaru ove godine i rektor Univerziteta u Kragujevcu Nenad Filipović. On je tada za lokalni InfoKG rekao da su kadrovske promene u JUP-u i papirologija „krivac“ za probijanje rokova, ali da bi izgradnja trebalo da se nastavi krajem tog meseca, kao i da je plan da svi radovi budu okončani u novembru.
 
Podsetimo, ugovor o izgradnji Centra za matične ćelije, sa bankom za njihovo čuvanje, potpisali su još 2009. tadašnji ministar za nauku i tehnologiju Božidar Đelić, bivši gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović i tadašnji dekan kragujevačkog Medicinskog fakulteta Nebojša Arsenijević.
 
Jedan od inicijatora ovog projekta bio je genetičar Miodrag Stojković, koji naglašava da je ovakav centar potreban Srbiji jer se matičnim ćelijama danas leči sve veći broj bolesti. Kako je rekao, „u svetu se značajno ulaže u centre za matične ćelije“, a kao primer je naveo to što je „Bajer“ za milijardu dolara kupio kragujevačku firmu koja se bavi matičnim ćelijama. On je, takođe, objavio i fotografiju na kojoj se vidi gradilište koje je zaraslo u travu i polusrušena ograda. 
 
*
Foto: Twitter/Printscreen/@MioStojkovic
Inače, vrednost investicije u Kragujevcu procenjena je na 14 miliona evra, a deo novca dala je Evropska investiciona banka. Pored Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, novac su izdvojili i lokalna samouprava (40 miliona dinara) i Univerzitet u Kragujevcu (25,5 miliona dinara). 
 
Iz Ministarstva prosvete kažu da je zajednički interes Vlade Srbije i Evropske investicione banke da se Projekat „Istraživanje i razvoj u javnom sektoru“, u okviru koga se realizuje izgradnja Centra izvrsnosti, završi u navedenom roku, odnosno do kraja 2020.
 
Podsetimo, genetičar Stojković je nedavno napustio Srbiju i otišao na Harvard, ističući da je „gladan nauke i komunikacije sa ljudima koji ga neće popreko gledati jer navija za druge“. Nakon toga oglasio se ministar Šarčević koji je rekao je da će pozvati Stojkovića i predložiti mu da se u Leskovcu odmah otvori novi istraživački genetski centar. 
 
Prethodno, Stojković je objavio na „Tviteru“ da je dobio mejl s molbom za broj telefona kako bi sa njim kontaktirao ministar Šarčević, a na koji je, kako je preneo, odgovorio da je imao telefon i dok je bio u Srbiji.
 
Naslovna fotografija: N1/Printscreen