Novi početak Južnog toka

“Dugo ste čekali, počnite!“ Ovako je predsednik Srbije Tomislav Nikolić, 24. novembra prošle godine, putem video linka iz Palate “Srbija”, dao znak za početak izgradnje “Južnog toka” kroz Srbiju. Tom prilikom predstavnici vlada Srbije i Rusije potpisali su tri ugovora: Protokol o kreditu, Ugovor o tranzitu i Ugovor o povezivanju delatnosti od opšteg interesa. Zavarivanjem cevi gasovoda u Šajkašu, kako je predstavljeno, započet je veliki projekat.

Međutim, više od sedam meseci kasnije, građani Srbije bili su svedoci, čini se, novog početka izgradnje gasovoda. Naime, juče je u Beogradu preduzeće “Južni tok Srbija” potpisalo sa ruskom kompanijom “Centargas” ugovor o gradnji deonice gasovoda “Južni tok” kroz Srbiju, vredan oko 2,1 milijardu evra. „Gaspromova“ ćerka kompanija pobedila je na tenderu koji je „Južni tok Srbija“ raspisao za izvođača radova na deonici dužine 420 kilometara. 

Ugovor su potpisali direktori “Južnog toka Srbija” Dušan Bajatović i Aleksandar Siromjatin, sa generalnim direktorom “Centargasa” Stanislavom Anikejevim, koji su poručili da je ovo “istorijski dan za srpsku energetiku” i da će prvi gas poteći “Južnim tokom” kroz Srbiju do kraja 2016. godine.

Sav finansijski rizik izgradnje prema ugovoru snosi kompanija „Gasprom“, naglasio je Dušan Bajatović. On je najavio da će uskoro biti potpisan i ugovor o kreditu za deonicu “Južnog toka” kroz Srbiju, poručivši da su obezbeđena finansijska sredstva i da će Gasprom obezbediti kredit od oko 700 miliona evra.

Potpisivanje

“Kako tvrdi Bajatović, reč je o najpovoljnijim finansijskim uslovima za kredit, koji će biti odobren po kamatnoj stopi od 4,25 odsto godišnje, a kako je rekao, „na ročnost koja nam bude potrebna.“
Tanjug, 8. 7. 2014. godine

U novembru prošle godine, Bajatović je, takođe, govorio da će Srbija dobiti kredit od “Gasproma” po “najpovoljnijim uslovima”, ali je tada u pitanju bila suma od 175 miliona evra.

“Do kraja decembra ove godine, za deonicu gasovoda kroz Srbiju biće na raspolaganju po 75 miliona evra od Gasproma i Srbijagasa.”
Kurir, 24. 11. 2013. godine

Premijer Srbije koji se u vreme potpisivanja beogradskog ugovora nalazio u Moskvi rekao je da se ugovorom garantuje energetska bezbednost našoj zemlji i obećao najmanje 350 miliona evra zarade od radova.

Vučić i Putin

„Uposlićemo naše kapacitete i naše kompanije zaradiće najmanje 350 miliona evra. Da ne zavisimo da li će Ukrajina da nam pusti gas ili ne u zavisnosti od političkih odnosa. Ono što građani Srbije treba da znaju jeste da mi ne snosimo nikakav rizik. Mi dajemo 19 miliona evra, Rusi 2,1 milijadu. I da izgradimo sve i da neko ne dozvoli da gasovod radi, naša šteta nije nikakva jer ćemo mi mnogo više da zaradimo na građevinskim radovima.“
RTS, 9. 7. 2014. godine

Novi datum početka radova nije najavljen, ali je krajem maja Siromjatin govorio da bi to moglo da se desi – u julu. A u novembru prošle godine Dušan Bajatović najavljivao je početak radova za februar 2014.

Podsetite se kako je još od 11. decembra 2007. tekao ulazak Srbije u ovaj projekat!