Novi mandat, kasarna i Kokeza

Ne treba imati dilemu da će inicijativa sabajle približavanja građanima dati još bolje uspehe. Mada, pored ovakvih rezultata premijera, šta tu ima narod da pita, može samo da porani, i čestita.
U Srbiji zemlji sve ide svojim veliko napredovanje tokom. Gospodin Predsednik, po zakon i dobri običaji, obavio konsultacije sa svi, i predložio mandatara. Konsultovali se i radikali, iako bez Šešelja, ponašali se krajnje familijarno, i krajnje neinstruisano, tražili da Nikolić podnese ostavku, „jer je upleten u kriminalne radnje, i ima lažnu fakultetsku diplomu“. Predsednik ih predsednički saslušao, i, posle 30 sekundi, napustio divanjenje.

*
Aleksandar Vučić sa ministrima Nikolom Selakovićem i Zoranom Mihajlović /Foto: Fonet

I ostali bili konstruktivni, kako se čulo, gospodin muftija Zukorlić, „preferira učešće u vlasti, na zdravoj, a ne poltronskoj osnovi“. Moglo bi se reći da i g. Čeda Jovanović na talasu preferiranja, dok Dačić gospodin više nego preferira. Posle svi, Nikolić gospodin saopštio da odlučio da mandat za sastav vlade ponudi gospodinu Vučić Aleksandru, „jer se uverio da ima većinu za njeno formiranje“. Nikolić poverio znatiželjnoj javnosti i da mu deluje da će još neka lista, osim SVM, što bi oni bili veći Srbi od Srba, biti deo vladajuće većine. 


Čim je Nikolić gospodin javio najlepšu vest, javljeno da će Vučić  gospodin održati pres konferenciju. Tačno u 13 sati, istorijski utorak, 24. 5. 2016, na prvi program RTS-a, preko ceo ekran pisalo, Konferencija mandatara nove vlade Aleksandra Vučića. I tako, po najnoviju programsku šemu, bilo i trajalo 10 minuta. Onda uključen Vučić gospodin, koji zahvalio građanima na ogromnom poverenju, a Predsedniku što mu poverio mandat. Uvodno sve obavestio da najsrećniji na svetu, zahvalan narodu, zahvalan građanima, počastvovan podrškom, nastaviće sa radom, koji ima za cilj podizanje standarda i bolju budućnost, ljudi će svakog dana živeti sve bolje… 
 
I vreme od izbora bilo radno, pisali plan i program, počeo sastavlja tim, tim koji će biti posvećen Srbiji, nikako partijama i pojedinačnim interesima, njega zanima da ujedini Srbiju, da svaki čovek vladu doživljava kao svoju. Zato će razgovarati sa svima koji žele da razgovaraju, zlatne godine srpske istorije će se nastaviti, u prvom kvartalu rast industrijske proizvodnje preko 10 posto, spoljnotrgovinska razmena veća za 11,2 posto, sledeće godine ćemo imamo skoro najveći rast u Evropi, završićemo autoputeve, za kratko vreme urađeno jednako, i više, nego u brozovsko i postbrozovsko vreme…

Zato će vlada bude bliža narodu, jednom u dva meseca će zaseda van Beograda, prva stanica Niš, „provešću sedam dana u Nišu, boraviću u kasarni, kako ne ne bi trošio novac na drugi smeštaj“. Da bi još bliže bio narodu, primaće narod jednom nedeljno od 05 do 08 sati. Jeste rano, ali on posle ima Srbija posla, na Srbija poslu radi od 08 do 22 sata. 

Ne treba imati dilemu da će inicijativa sabajle približavanja građanima dati još bolje uspehe. Mada, pored ovakvih rezultata premijera, šta tu ima narod da pita, može samo da porani, i čestita. Istina, biće malo problema u organizovanju čestitarskih konvoja, ali, kad završimo auto-puteve, sve će ide ko po auto-put.

*
Slaviša Kokeza i Tomislav Karadžić /Foto: Fonet

Da se u najlepše vesti doda da za novi predsednik FSS, jednoglasno, izabran gospodin Slaviša Kokeza. Jednoglasno odlučeno i da se dosadašnji predsednik, Tomislav Karadžić gospodin, predloži za orden Nemanjića. Kokeza gospodin najavio jedinstvo i oporavak srpskog fudbala. Da se umesto biografije novog predsednika, navede, šta na tu okolnost, pre tri godine, ispred FSS, pisao Karadžić gospodin: „Slaviša Kokeza je do nedavno bio potpuno nepoznat javnosti, bez ikakvog obrazovanja, pogotovu fudbalskog… Kažu da se nekada bavio dilerisanjem, a sada drži kafanu, u kojoj izdaje sobe fudbalerima na sat…Puna su mu usta jednog Vladinog funcionera, stalno se poziva na njegovu podršku“… Ne treba ni pitati o kom „Jednom vladinom funkcioneru“ se radi, jer je, Karadžić gospodin, to, u međuvremenu, zaboravio. 

Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.