Novčana pomoć prosvetarima bacanje prašine u oči

Skupština Srbije usvojila je dopune Zakona o budžetu kojima se zaposlenima u prosveti dodeljuje jednokratna pomoć od 7.000 dinara. Tu pomoć mogu da očekuju svi zaposleni u osnovnom i srednjem obrazovanju, višem i visokom obrazovanju, predškolskim ustanovama i učeničkom standardu i to, prema najavama iz Vlade Srbije, već krajem meseca ili početkom narednog.

Vlada Srbije je prvobitno predložila da ta pomoć iznosi 6.000 dinara, ali je posle najave premijera Aleksandra Vučića da će ona biti za hiljadu dinara viša, šef poslanika SNS Zoran Babić podneo amandman kojim je to i predviđeno. Usvojen je i amandman skupštinskog Odbora za finansije, kojim je predviđeno da tu pomoć dobiju i zaposleni u predškolskim ustanovama, čije je finansiranje inače u nadležnosti lokalnih samouprava. Za oko 160.000 zaposlenih u tim oblastima, biće izdvojeno 17 miliona evra, a kako prenosi agencija Tanjug, jednokratnu pomoć će dobiti svi zaposleni, s tim što svaki zaposleni može da dobije pomoć u samo jednoj ustanovi, odnosno, neće moći na oba mesta da dobije taj iznos ukoliko radi i u vrtiću i u školi.

U obrazloženju, Vlada Srbije je navela da je njegovo donošenje neophodno radi unapređenja kvaltiteta procesa rada u tim ustanovama. Da to ipak neće dovesti do boljeg položaja prosvetnih radnika, stav je većine reprezentativnih sindikata prosvetnih radnika, pa i Jasne Janković, predsednice Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. 

“Mi smo potpisali da će nam Vlada do kraja ove godine isplatiti pomoć u visini do jedne plate. Dva meseca smo produžili štrajk zbog samo te jedne reči – do. Mi iz Unije smo se sve vreme borili da ta pomoć bude jedna prosečna plata, ali nismo uspeli u tome da izbrišemo taj predlog do”, navodi Janković za Istinomer.

*
Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika / Foto: Medija centar Beograd

Ona kaže da neće davati preporuke svojim kolegama da li će zadržati pomoć od 7.000 dinara ili će ih proslediti u dobrotvorne svrhe i dodala da je u vezi sa sumom novca koju kao pomoć dobijaju prosvetari, sporan i porez. Naime, iako su prosvetari dobili ono na šta su pristali – oko milijardu dinara pomoći iz budžeta, ovog novembra promenjena je poreska stopa na taj iznos, pa će tako umesto 12% koliko je prethodnih godina iznosio porez na pomoć, prosvetari sada u budžet vratiti odmah oko  60%. 

“Oni nama (osnovnim i srednjim školama) daju milijardu i dvesta miliona dinara pomoći. Od toga se 60 posto odmah vrati u budžet, jer se na njega obračunava porez kao da je to plata, a ne kao da je pomoć“, navela je Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika.

Po odluci Vlade Srbije prosveta će od Nove godine imati četiri odsto veća primanja, zaposleni u zdravstvu tri odsto, a univerzitetski profesori, vojska i policija dva odsto. Naša sagovornica ipak kaže da je reč povećanje pogrešna, jer tih 4 odsto samo predstavlja delimično vraćanje plata na nivo iz oktobra prošle godine. 

“Uzeli su nam deset posto na veće plate, a vratili četiri na manje plate – što je praktično 3 odsto u odnosu na tih deset. Biće nam potrebno tri godine da se vratimo na nivo iz 2014. godine”, istakla je u razgovoru za Istinomer Jasna Janković.

Petomesečni štrajk prosvetara u prošloj školskoj godini okončan je potpisivanjem sporazuma sa Vladom Srbije 24. aprila, u kojem je sadržano 10 obećanja, među kojima je bila i ova isplata jednokratne pomoći. Naša sagovornica tvrdi da što se tiče sporazuma do priče o toj pomoći, on do sada nije realizovan ni u jednoj tački. 

„Prava priča su i platni razredi. Jer će jedino tako da se doprinese trajnom rešavanju suštinskih problema u prosveti. Zakon o platnim razredima je dogovoren sporazumom i trebalo je da bude donesen do kraja ove, a da stup na snagu 1. januara 2016. godine. Do sada se ništa nije dogodilo”, navela je naša sagovornica.

Ranije su iz Unije sindikata prosvetnih sindikata najavili ponovne štrajkove ukoliko se do kraja godine ne ispune njihovi zahtevi, a do tada ih bar u Skupštini, podržavaju i opozicionari. Tako su poslanici opozicije ove nedelje odluku Vlade Srbije o visini jednokratne pomoći od 7.000 dinara za prosvetne radnike nazvali sramotnom. Jankovićeva je rekla i da je višegodišnja politika obrazovanja dovela prosvetne radnike u situaciju da im država daje pomoć, a ne podsticaje i nagrade.  

„Oni nama sada drže stranu jer su opozicija, ali je činjenica da se mi 17 godina borimo za iste stvari. Najmanje toliko se u Srbiji o obrazovanju ne vodi računa, pa nek se pronađu političari I poslanici koji su u tom periodu vodili zemlju”, kazala je ona i zaključila: “Visina ove pomoći pokazuje kontinuitet odnosa prema obrazovanju i ove i svih prethodnih vlada u Srbiji”.