Nobel za Srbiju

Šta smo, samo u ovoj kalendarskoj godini, imali u zemlji cara Trajana, kome, ka što caru priliči, niko nije smeo kaže kakva su mu, i kolika, ušeta. Imali smo da je BIRN (Balkanska istraživačka mreža) objavio istraživanje po kome je doveden u pitanje način, i velike pare, na koji je domaći konzorcijum, bez iskustva u ti poslovi, dobio posao ispumpavanja vode u rudarskom basenu Kolubara. Imalo se i da je zaštitnik građana Saša Janković uzeo radi svoj posao, i pitao nadležne, Vojsku i ministarstva, šta su radili, i kako su radili, pripadnici „Kobri“, koji su „pravili društvo Andreju Vučiću“, za vreme incidenta sa žandarmerijom na Paradi ponosa. I imalo se da je Fond za humanitarno pravo postavio pitanje da li je načelnik generalštaba Diković učestvovao u zločinima na Kosovu?

Gašić i Diković

Šta od svega bilo, bilo da je to orkestrirana kampanja na Srbiju i njeno legalno plus legitimno rukovodstvo, na čelu sa Vučić Aleksandar gospodin. BIRN je proglašen za stranog plaćenika koji laže, Saša Janković je satanizovan, tužilaštvo je odbacilo sve optužbe protiv „Kobri“ i podiglo optužnicu protiv osam pripadnika žandarmerije. Za Fond za humanitarno pravo vrapci, i ostala domaća živina, znaju da radi protiv svog naroda, što je samo potvrdio Nikolić Tomislav gospodin, koji javno poručio da Stoji iza Dikovića, a tužiocu Vukčeviću dao žuti karton, javno ga obeleživši rečima „da malo razmisli šta on to kopa po Srbiji“.

Tomislav Nikolić

Dakle, nikem ništa, od svega gore navedenog ništa, pojeo vuk magarca, Srbija je na najboljem putu. Uostalom, američki potpredsednik Bajden je pozvao Vučić gospodina u tu Ameriku, i još rek’o da ta Amerika podržava reforme, te da Vučić gospodin čini pravu stvar za Srbiju. Ni gospodin Han, komesar EU za proširenje, nije štedeo komplimente, izjavio da čuo za prigovore o cenzuri u medijima, ali da nije video dokaze za to. I pohvalio napredovanje Srbije. Replicir’o Vučić gospodin: Gospodin Han je ovom izjavom pokazao koliko je častan čovek! Neko će reći, izem ti i čast i takve čoveke. Ali, tako je kad su reforme prioritet.

Na sve, naročito rečeno, da se kaže da AV gospodin, u Minhen, na neki samit, rek’o da ne sanja Nobela, ali da ima dobre ideje oko Ukrajine, i za to ne traži priznanja, on je tu da služi miru u svetu.

Poradi mira na sve četiri strane istako se i gospodin Nikolić Timoslav, koji za Dan državnosti, plus svoj rođendan, dodelio tačno Devedeset odlikovanja, uz državničko obrazloženje: „Vi ste lučonoše, u vremenu punom mraka i lutanja“… Prvi među jadnakima, po rangu odlikovanja, bili, jesu, Smilja Avramov i dični general Diković. Akademik Smilja se u ime svih zahvalila, veliko priznanje, i opomena, da ujedine snage u vaspostavljanju (kako to memorandumski zvuči) i obnovi srpske države…

Tomislav Nikolić

Ali, ne samo prezident imena Tomislav delio odlikovanja. I novinari, vele u okviru akcije „Novinar – vaš prijatelj“, proglasili da su najkomunikativniji državni i politički funkcioneri, Zorana Mihajlović, Rasim Ljajić i Bratislav Gašić. Ministar Vulin, prema mišljenju ispitanih novinara, izdvojio se među javnim ličnostima koje su tokom prošle godine, na kvalitetan način, promenile imidž u odnosu na prethodni period. Da se i ovima da neka godišnja nagrada!

Dogodio se i „Esmark“, to oko smederevske željezare, prvi put u historiji gospodin AV otkaz’o konferenciju za štampu. Onda bila konferencija za štampu, prelazi se na Plan B. Sa Planom B svi zadovoljni, ministri poručili da će to biti Dugotrajna priča, te da se Očekuje porast proizvodnje. Kako do svega toga, objasnio AV gospodin, za menandžment u Željezari će biti angažovani najbolji strani stručnjaci, jerbo mi nemamo taj profil, a i naši ne znaju da rade te poslove.

Aleksandar Vučić

Jedno pitanje za AV gospodina, u vezi angažovanja stručnjaka sa strane. Kako bre, AV gospodine, nema adekvatnih domaćih stručnjaka? Okrenite se malo oko sebe. Manji li su izazov od Željezare rudarski basen „Kolubara“, Ministarstvo odbrane, Ministarstvo policije, da se ne nabraja dalje, na čijem su čelu SNS pečenjar sa nekom „Albus“ diplomom iz Obrenovca, koji sve u 16 ispumpava vodu, ministar keramičar, koji odlično rukovodi sa vojsku, i Doktor Stefanović, koji najodličnije rukovodi sa policiju.

Uostalom, još je tu kadrova koji nisu iskorišćeni. Eto i npr, predsednik Tomislav na rođendan, koji pada na Dan državnosti, objavio novu knjigu, vele šesettreću, koju mu, u kožnom povezu, poklonili saradnici. Naslov, „Zbirka govora“. Javljaju i da objavio Dva naučna rada! Ako baš zapelo, imate i Lepu Helenu, dole iz Trstenika, za koju javljaju, da, kao zamenica predsednika lokalne Skupštine, falsifikovala diplomu srednje škole. SNS Lepa Helena uzvratila da je to prijavio bivši ljubomorni muž, ali da ona ima diplomu nekog „Merima“ fakulteta. A ako baš zapelo, imate Prvu damu, koja u svoj Dragica fond sa tuđe pare raspolaže ko da nisu njene.

Zbirka

Dakle, da se domaćim i proverenim snagama da šansa. Nemojte posle ispadne da onaj Dalibor Đorđević čačka mečku sa aforizmom: Izvrnuta Srbijo, dno ti na vrhu stoji! Treba to demantovati na vreme, okrenite se malo oko sebe AV gospodine, i dajte šansu našim/svojim ljudima! Tek onda Nobel neće bude daleko, ne samo za mir, nego i za ekonomiju, slobodu medija, ma za tuto kmpleto projekat Srbija na reformskom putu!


Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.