Nije teško biti odgovoran!

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da je legitiman stav NVO koje traže njegovu smenu, ali da ne vidi šta je razlog tome, ističući da je predsednik Vlade Srbije taj koji o tome odlučuje.
*
Foto:  Aleksandar Vulin/Stock
     
Samo u poslednjih mesec dana nekoliko članova vlada evropskih zemalja podnelo je ostavku na ministarsku funkciju. Portugalski ministar unutrašnjih poslova Migel Masedo podneo je ostavku, tri dana pošto je više visokih zvaničnika u ingerenciji njegovog ministarstva pritvoreno zbog korupcionaškog skandala oko takozvanih „zlatnih viza“ za bogate strane investiture. Novi rumunski ministar inostranih poslova Teodor Meleškanu podneo je ostavku na tu funkciju, na kojoj je proveo samo nedelju dana, pre nego što je odlučio da podnese ostavku pošto brojna rumunska dijaspora nije mogla da glasa na predsedničkim izborima. A nedavno je ministar zdravlja Crne Gore Miodrag Radunović, nakon protesta javnosti, podneo ostavku zbog infekcije u porodilištu Opšte bolnice u Bijelom Polju, kada je zaraženo pet beba, od kojih je jedna preminula.

Slično kao Vulin, reagovao je prošle godine tadašnji ministar prosvete Žarko Obradović, koji je uporno izbegavao da prihvati svoju odgovornost za propuste tokom organizovanja male mature, a nakon što je tokom rekonstrukcije izgubio funkciju izjavio je:

„Mandat sam stavio na raspolaganje predsedniku Dačiću i partiji. To je čin ličnog i, uveren sam, odgovornog odnosa prema partiji.“ Nedeljnik, 29. 8. 2013. godine.

A samo u prvoj polovini te 2013, desetine članova vlada širom sveta podnelo je ostavke na najviše državne funkcije iz često, za naše uslove, neverovatnih razloga. Osetili su se odgovornim za propuste u resorima za koje su zaduženi ili su zbog senke koja je pala na njih, bili prinuđeni da se povuku.

*
Nemačka, 9. februar
Nemačka ministarka obrazovanja Annette Schavan podnela je ostavku zbog skandala vezanog za plagiranje. Anonimna osoba je na Internetu objavila tvrdnju da je njena doktorska teza plagijat, a Univerzitet u Dizeldorfu izglasao je oduzimanje njenog doktorata. Schavan pripada partiji nemačke kancelarke Angele Merkel. 
Irak, 8. mart
Irački ministar za poljoprivredu podneo je ostavku, zbog ubistva jednog demonstranta u gradu Mosulu na severu zemlje, koji je stradao nakon što je policija pucala u vazduh. Policija je saopštila da je pucala u vazduh da bi rasterala grupu sunitskih aktivista koji su ih gađali kamenicama. Ministar Ez al-Din al-Davla je drugi irački ministar koji je objavio da podnosi ostavku zbog delovanja policije na sunitskim protestima, koji se svakodnevno, od decembra, održavaju protiv šiitske vlade. Početkom meseca, ostavku je podneo i irački ministar finansija.
 
Hrvatska, 9. mart Hrvatski ministar turizma Veljko Ostojić podneo je ostavku zbog optužbi da je oštetio budžet Hrvatske. Ostojić se dovodio u vezu s malverzacijama oko prenamene zemljišta u Istri u šta su bili umešani njegova žena i članovi porodice.

Francuska, 19. mart Jérôme Cahuzac, francuski ministar za budžet, podneo je ostavku nakon što je pokrenuta istraga o izbegavanju plaćanja poreza posedovanjem neprijavljenog bankovnog računa u švajcarskoj banci. Italija, 26. mart Italijanski ministar inostranih poslova Giulio Terzi podneo je ostavku posle kritike Vladine odluke da ponovo pošalje u Indiju marince optužene za ubistvo indijskih ribolovaca 2012. Marinci su vraćeni u Indiju nakon što je Indija poslala uveravanja da oni neće biti uhapšeni i optuženi za ubistva. Ovome je prethodio diplomatski spor između dve države. Liban, 31. mart Premijer Libana Najib Mikati podneo je ostavku nakon što su Hezbolah i njegovi partneri blokirali formiranje tela koje bi nadziralo glasanje u parlamentu i suprotstavili se produženju mandata jednog visokog funkcionera za bezbednost. Portugal, 4. april Portugalski ministar za parlamentarna pitanja Migel Relvaš podneo je ostavku na dužnost u vladi pod pritiskom optužbi da se na neregularan način domogao univerzitetske diplome. Na njegovu odluku da se povuče uticala je istraga koju je pokrenulo Ministarstvo prosvete dokazujući da nije položio sve potrebne ispite. Rusija, 13. maj Vicepremijer Vladislav Surkov, podneo je ostavku, nakon javnog konflikta zbog korupcije vezane za izgradnju centra za inovacije. Nezvanično se, međutim, tvrdi i da je on bio prva žrtva Putinovih nastojanja da nateru Vladu Dmitrija Medvedeva da poštuje njegove naredbe. Kirgistan, 6. jun Jedan od kirgistanskih vicepremijera, Shamil Atakhanov, podneo je ostavku nakon skandala koji je izbio zbog prevremenog puštanja iz zatvora vođe kriminalnog klana, koji je bio osuđen na skoro 17 godina zbog više dela, uključujući ubistvo ministra policije. Prethodno je kirgistanski parlament tražio ostavke nekoliko vodećih funkcionera, uključujući Atakhanova, ukazujući na njihovu odgovornost u ovom slučaju.

 

Ostavka 3
Češka, 16. jun Premijer Češke, Petr Nečas, podneo je ostavku zbog korupcijskog skandala. Prema češkom Ustavu, cela njegova Vlada takođe podnosi ostavku. Šefica njegovog kabineta, optužena je da je podmićivala bivše poslanike, ponudivši im nameštenja u državnim firmama u zamenu za ostavke na poslaničke funkcije. Osumnjičena je da je nezakonito naredila vojnoj bezbednosti da špijunira troje ljudi, pa i Nečasovu suprugu. Egipat, 19. jun Egipatski ministar turizma podneo je ostavku nakon što je Vlada postavila za načelnika okruga Luksor islamskog fundamentalistu povezanog sa grupom koja je u ovoj oblasti izvršila masakr 1997. godine. U masakru su ubijene 62 osobe, među njima i šest britanskih turista. Grupa je u međuvremenu odustala od nasilnih metoda i formirala partiju. Palestina, 20. jun Novoizbarani premijer Palestine, Rami Hamdallah, podneo je ostavku nakon samo dve nedelje na ovoj poziciji zbog konflikta u vezi sa njegovim autoritetom i odgovornošću. Gruzija, 21. jun Gruzijski ministar poljoprivrede Davit Kirvalidze privremeno je podneo ostavku nakon što je nekoliko visokih funkcionera u njegovom ministarstvu uhapšeno zbog optužbi za korupciju.