Nezakoniti pauk hara Leskovcem

Leskovački „Parking servis“, kako ga popularno zovu, postao je najomraženije preduzeće brojnih Leskovčana jer neumorno radi od sedam sati ujutru do ponoći. Radi i vikendom, verskim i državnim praznikom. Leskovčani se bune da pauk odnosi vozila, a „Metroparking jug“ naplaćuje kaznu i na površinama o kojima oni ne vode brigu, na primer, javnim parkiralištima kod Doma zdravlja, Vatrogasne jedinice, Poreske uprave. Dešavalo se i da pauk odnese vozilo koje je roditelj parkirao ispred vrtića samo da bi uveo dete.

Tako moćna ili bahata firma, međutim, posluje dobrim delom nezakonito. Prema podacima do kojih je došao Istinomer, leskovačka lokalna samouprava sklopila je ugovor koji je štetan po građane i lokalnu zajednicu, a postupci preduzeća „Metroparking jug“ u suprotnosti je sa Ustavom Republike Srbije i Zakonom o lokalnoj samoupravi. Grad Leskovac, a i sama firma mogu se očekivano susresti sa određenim zakonskim konsekvencama.

Naime, Ustavni sud je, nakon primera lošeg poslovanja preduzeća „Metroparking sever“, koje zajedno sa „Metroparking jug“ radi u okviru „Metroparking“ d.o.o Beograd, u svojoj odluci jasno konstatovao da postavljanje kandži na vozilo zbog neizmirenog duga iz predhodnog perioda, nije u skladu sa Ustavom u kome se kaže da se „ograničenje imovine ili njeno oduzimanje može obaviti samo u skladu sa zakonom“. Ustavni sud ističe da ta preduzeća mogu samo da odrede cenu komunalnih usluga, i to po dobijanju saglasnosti od lokalne samouprave, te da nemaju zakonski osnov da donose opštinske, odnosno gradske akte kojima se određuju uslovi i načini organizovanja poslova u vršenju komunalnih delatnosti. U konkretnom slučaju Leskovca, Pravilnik o korišćenju javnih parkirališta i uklanjanju nepropisno parkiranih vozila, koji je doneo direktor preduzeća „Parking sistem i garaže LE“ (raniji naziv preduzeća „Metroparking jug“) – nezakonit je. Kako pauk „Metroparking juga“ i dalje sa parking mesta podiže vozila koja pri tom ne remete i ne ugrožavaju saobraćaj i propisno su parkirana, očigledno je da je reč o kršenju Ustava i zakona.

„Preduzeće ‘Metroparking jug’ je zapravo samo sebi odredilo kako da posluje umesto da to odredi lokalna samouprava.“ (TV Leskovac, 2. 8. 2011. godine)

Goran Mitrović, direktor udruženja Narodni parlament, uputilo je tim povodom niz otvorenih pitanja o načinu obavljanja poverene komunalne delatnosti gradonačelniku Leskovca Slobodanu Kociću. Takođe, to udruženje je još pre 4 meseca uputilo zahtev u skladu sa Zakonom o informacijama od javnog značaja leskovačkoj lokalnoj samoupravi na koji način je Metroparking jugu omogućeno da obavlja ove komunalne delatnosti. Odgovor još uvek nisu dobili.

„Metroparking jug“ u Leskovcu raspolaže sa 1.020 parking mesta, ali se aktivno koristi 680 parkirališta. Kolektiv je prošle godine uložio u razvoj infrastrukture u gradu na Veternici nešto više od 4,9 miliona dinara.

„Prirodno je da svima nismo po volji, ali ćemo se i dalje truditi da ispoštujemo sve što smo obećali!“(izvršni direktor preduzeća Metroparking jug Ognjen Ognjenović, JužnaSrbija.com, 13. 3. 2011. godine)

I opozicija i vlast sumnjaju u „pauka“

Čini se da grad Leskovac, svesno ili nesvesno uporno podržava i toleriše protivzakonit rad ovog preduzeća, samim tim što je Skupština grada izglasala i da „Metroparking jug“ uklanja vozila sa stranim tablicama, kamione i kombije sa obeleženih parking mesta.

„Lokalna samouprava očigledno ne poznaje odredbe Ustava, tako da često donosi akte koji se kose sa zakonom.“ (odbornik DSS u Skupštini grada Leskovca Dragan Savić, TV Leskovac, 25. 7. 2011. godine)

Prošle godine opozicioni DSS pokrenuo je inicijativu i skupio potpise oko 9000 građana Leskovca sa zahtevom za raskid ugovora sa Metroparking jug. Ta inicijativa Gradskog odbora DSS na poslednjem zasedanju lokalnog parlamenta nije dobila podršku većine u Skupštini grada. Dozu sumnje u poštovanje ugovornih obaveza koje je ovo preduzeće preuzelo uputla je svojevremeno čak i partija G 17 plus koja je deo vladajuće koalicije u Leskovcu.

„Osim ulaganja u postavljanje stubića i njihovo farbanje drugih investicija, u Leskovcu od strane ovog preduzeća, nema. Takođe, nismo sigurni da li je suma koja se uplaćuje u gradski budžet ispravna i to su pitanja na koja ćemo zatražiti odgovor od čelnika ‘Metroparking juga’.“ (član Regionalnog odbora URS Slaviša Zlatanović, TV Protokol _K1 9. 3.2011. godine)

Pored toga što se preduzeće „Metropoarking jug“ može očekivano susresti sa određenim zakonskim konsekvencama zbog kršenja zakona, nešto slično se može desiti i lokalnoj samoupravi u Leskovcu koja bi se mogla suočiti sa privatnim tužbama građana kojima je naneta finansijska šteta od strane preduzeća „Metroparking jug“. I pored toga što je opšte poznato da grad od rada pauka nije prihodovao nijedan dinar, sada postoji veoma snažan pravni osnov koji omogućava oštećenim građanima da svoja potraživanja naplate upravo od grada jer je on i poverio obavljanje pomenute komunalne delatnosti.

Gradonačelnik Leskovca, niti bilo ko iz lokalne samouprave, nijednom se nije javno obratio ili komentarisao problem sa Metroparking jugom na koji ukazuju sugrađani.