Nema glasanja bez maski, rukavica, gela i toplomera?

Dok se u Srbiji, bar prema medijskim objavama, očekuje „odmrzavanje“ izbornih radnji, nastavak predizborne kampanje i izlazak na izbore, i u drugim zemljama pokušavaju da pronađu najefikasniji i najbezbedniji model za organizovanje planiranih izbora.

U Južnoj Koreji su 15. aprila održani izbori, a izlaznost je bila čak 66 odsto, veća nego na bilo kojim parlamentarnim izborima još od 1992. godine, pokazuju podaci Nacionalne izborne komisije, prenosi BBC.

BBC, 17. 4. 2020. godine
„Doduše, u prilog tome išla je činjenica da je licima od 18 godina prvi put dozvoljeno da glasaju. Iako je oko 26 odsto populacije glasalo unapred (putem pošte ili u glasačkim mestima postavljenim u karantinskim stanicama), mnogi su bili dovoljno hrabri da izađu na izbore 15. aprila“.

Demokratska stranka predsednika Mun Dže Ina osvojila je 163 mesta od 300 u Narodnoj skupštini i to će biti prvi put u 16 godina da levo orijentisane stranke imaju većinu. A svi glasači su morali da dezinfikuju ruke gelom, da nose maske i zaštitne rukavice, kao i da sede udaljeni barem jedan metar, a merena im je i temperatura.

Izvor: Youtube, CNA

BBC, 17. 4. 2020. godine
„Svi sa temperaturom većom od 37, 5 morali su da glasaju u odvojenim kabinama, koje su potom dezinfikovane. Oni koji su testirani pozitivno na korona virus mogli su da glasaju samo u određeno vreme u posebno napravljenim glasačkim mestima. Takođe im je bilo zabranjeno da koriste javni prevoz i mogli su da dođu jedino pešaka ili sopstvenim kolima“, navodi BBC, dodajući da u Južnoj Koreji izbori nikada nisu odloženi, uključujući predsedničke izbore 1952. godine, koji su se održali iako je država bila usred Korejskog rata.

Glasovi u koveratama

A u Sjedinjenim Američkim Državama sve su bliži odluci da se, umesto da građani izlaze na birališta, glasovi šalju poštom.

Beta, 20. 4. 2020. godine
„Mnoge državne vlasti podstiču glasače da glasaju poštom i proširuju mogućnosti za to. I oni, kao i zdravstveni stručnjaci, glasanje putem pošte smatraju najboljim načinom da se izbegne širenje korona virusa i da prevaziđu problem sada teškog nalaženja osoblja za glasačka mesta i teškoće pri zaštiti od zaraze na glasačkim mestima i ispred njih“.
Ipak, dodaje se, zagovornici prava glasa kažu da neke države toliko brzo prihvataju prelazak na glasanje poštom, da ne uvažavaju deo glasača: osobe sa invaliditetom, ljude koji nemaju poštansku adresu, one koji nikada nisu tako glasali, i one koji nisu u stanju da se prilagode promenama u poslednji čas i rokovima za glasanje poštom.

Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Opoziciona Demokratska stranka izražava zabrinutost uz napomenu da se time nekim građanima može oduzeti pravo glasa. Demokrate su, inače, tužile sudu republikanca, vrhovnog zvaničnika Nevade zaduženog za izbore, zato što će u svakom okrugu tokom tamošnjih izbora 9. juna biti po samo jedno biračko mesto. Oni tvrde da će zato čak 87 odsto birača te države čije stanovništvo uglavnom živi u Las Vegasu, biti upućeno na svega dve lokacije za glasanje u tom gradu.

Beta, 20. 4. 2020. godine
„Iako zagovornici ličnog glasaja priznaju da su zbog pandemije izborne vlasti u teškom položaju i podržavaju povećanje mogućnosti za glasanje putem pošte za one koji to žele, ukazuju da je, s druge strane, lično glasanje, na glasačkom mestu, bezbednije za taj proces jer s poštom ima više grešaka – i pri slanju i pri isporuci glasova“.
Po izveštaju liberalnog „Centra za američki napredak“ i NAACP, Afroamerikanci se posebno oslanjaju na lično glasanje. Na izborima 2018. godine samo 11 odsto ih je glasalo poštom, upola manje od tog procenta među belcima i Latinosima. „Biće ljudi koji će biti obespravljeni prelaskom u celini na sistem glasanja poštom“, upozorila je Danijel Rut iz „Centra za američki napredak“.

Kako se navodi, u svakom okrugu u Nevadi biće po samo jedno biračko mesto za predizbore u junu, na Floridi zvaničnici upozoravaju da će možda morati da objedine biračka mesta, a u Ohaju će samo osobama sa invaliditetom i beskućnicima biti dozvoljeno da lično glasaju na glasačkim mestima.

„Normalni“ izbori tek 2022?

I Poljaci su najbliži opciji da svoje predsedničke izbore, planirane za idući mesec, organizuju tako da se glasovi šalju poštom. Poljski ministar zdravlja Lukaš Šumovski kazao je da će normalni izbori sa izlaskom na birališta biti mogući tek za dve godine, a ako se političari ne slože da se izbori odlože na taj rok, da je epidemiološki jedino moguće rešenje glasanje poštom.

Beta, 17. 4. 2020. godine
„Moja preporuka je da će izbori u onoj tradicionalnoj formi kada svi idemo do glasačkih kutija, srećemo se na biralištima biti na bezbedan način mogući tek za dve godine. I takva je moja preporuka. Ako se političke stranke ne slože oko takvog rešenja, jedina bezbedna forma predsedničkih izbora jesu izbori poštom“, kazao je poljski ministar zdravlja.
Prema anketama, opozicija, ali i ogromna većina građana Poljske zahteva da vlada proglasi situaciju elementarne nepogode, koja je predviđena i za slučaj epidemije, što bi otvorilo put da se izbori za predsednika Poljske, raspisani za 10. maj, odlože za tri meseca.

Foto: Istinomer, Zoran Drekalović

Vladajuća stranka Pravo i Pravda i njen lider Jaroslav Kačinjski insistiraju da izbori budu u planiranom terminu kada njihovom kandidatu, sadašnjem predsedniku Andžeju Dudi ankete daju šanse za pobedu već u prvom krugu, dok bi na odloženim izborima sve rešio tek nesigurni drugi krug, a poverenje birača mogle bi da ugroze posledice ekonomske krize nakon pandemije.

Inače, Pravo i Pravda je glasovima svojih poslanika 6. aprila izmenila izborni zakon tako da svi građani glasaju poštom, umesto na biralištima, iako je Ministarstvo spoljnih poslova upozorilo da u mnogim zemljama neće zbog pandemije biti u stanju da organizuje glasanje, a za sada nije jasno da li će Poljska pošta biti u stanju u tako kratkom roku da tehnički pripremi izbore.

Vladajuća stranka podnela je kao alternativu i predlog izmena Ustava za to da se mandat sadašnjeg predsednika Dude produži za dve godine s tim da ne bi mogao ponovo da kandiduje na funkciju, međutim, opozicija, čiji su glasovi potrebni za te izmene, kategorično to odbija.

Evropska unija i OEBS izrazili su zabrinutost da je moguće u jeku epidemije virusa u Poljskoj kada su na snazi restrikcije za kretanje stanovništva, u maju organizovati legitimne izbore.

Beta, 17. 4. 2020. godine
„Da sam građanin Poljske htela bih da znam kako će se konkretno odvijati glasanje, jer će biti uskoro. Glasanje poštom je velika promena i takva metoda se primenjuje prvi put“, kazala je Vjera Jourova, potpredsednica Evropske komisije i podsetila na preporuke Saveta Evrope da se izborni zakoni ne menjaju u godini kada su izbori.

Naslovna fotografija: Istinomer/Zoran Drekalović