Nauka protiv diktature: Kupi nam doktorat, Siniša!

Nekoliko stotina naučnika i građana uz podršku grupe "Protiv diktature" zatražilo je ostavke ministra Mladena Šarčevića i čelnih ljudi u institucijama zaduženim za razvoj nauke zbog dugogodišnjeg ignorisanja nauke i izdvajanja koja su najniža u Evropi.
Protest u Beogradu održan je pod nazivom Marš za nauku, čime su se domaći naučnici pridružili kolegama u svetu koje su održale istoimeni marš u 600 gradova. Učesnici su ukazali na teško stanje u nauci, ignorisanje rezultata naučnih istraživanja za koja država prethodno izdvaja novac, a naučne radnike potom naziva neradnicima.
*
Marš za nauku na putu do Muzeja Nikole Tesle / Foto: Istinomer

Učesnici su nosili tranparente „I majka naučnica neću da biram“, „Naučnik/ca u Srbiji moderni Robinzon Kruso“, „Marš za nauku, a ne marš nauko“, „Marš znanja, a ne marš znanju“, „Znanjem protiv diktature“.

Tokom šetnje demonstranti su pevali „Zvončići, zvončići, zvone celu noć, Aleksandar Vučić zove u pomoć“. 
*
Učesnica protesta nosi udžbenik iz organske hemije / Foto: Istinomer

Čulo se i „Što si takva slina, Nebojša“, kao i nekoliko puta „Kupi nam doktorat, Siniša“. 

Protest je započeo ispred zgrade Srpske akademije nauke i umetnosti (SANU), da bi zatim demstranti nastavili Beogradskom ulicom do Pravnog fakulteta, a odatle do Muzeja Nikole Tesle gde su se učesnici zastali petnaestak minuta. 
Njima su se obratili Milena Repajić, istraživač saradnik na Filozofskom fakultetu i Aleksandar Uzelac, naučni saradnik na Istorijskom institutu Beograd. 
Uzelac je kao odgovorne za stanje u nauci oznažio one koji „već deset godina vode ministarstvo“, na šta su se iz mase čuli povici „dvadeset, dvadeset“. On je direktno prozvao aktuelnog ministra prosvete Mladena Šarčevića i Zorana Popovića, predsednika Nacionalnog saveta za nauku.
Kažu kriv Božidar Đelić, pa on već šest godina nije u ministarstvu“, kazao je rezignirano Uzelac i dodao da „ne treba SKC da ide u zakup već ministrastvo“. 
Kako je rekao Uzelac, na skupu nema mnogo njegovih kolega naučnika koji su uplašeni jer im se ne preti otkazom već da će im biti prekinuto finansiranje. Na to su učesnici odgovorili povicima „Vučiću, lopove“ i „Uhapsimo lopove“.
*
Aleksandar Uzelac iz Istorijskog instituta zatražio ostavku ministra prosvete / Foto: Istinomer

Šetnja je zatim nastavljena Beogradskom ulicom, preko Slavije do Nemanjine 22-26 u kojoj je između ostalih smešteno i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. 

Učesnici su vikali „Napolje, napolje“, Nećemo napolje“, ali i „Taniću, lopove“. Učesnici su pozvani da se pridruže protestu prosvetnih radnika uz podršku grupe “Protiv diktature” zbog stanja u prosveti koji se održava u nedelju 23. aprila, u 18 časova ispred Skupštine Srbije.
Podsetimo, protesti studenata počeli su u Beogradu i drugim gradovima u Srbiji pre dvadeset dana. Od tada je studente podržalo nekoliko radničkih sindikata, kao i dva reprezentativna sindikata vojske i policije. 
Zahtevi su podeljeni u dve kategorije – prva, koja, kako se navodi, podrazumeva „ukidanje diktature i smenu političke elite na čelu sa Aleksandrom Vučićem“ i druga, promena prioriteta ekonomske i socijalne politike. Studenti, između ostalog, zahtevaju i smenu članova RIK-a, REM-a, urednika informativnog programa RTS-a, predsednice Narodne skupštine Maje Gojković, uređenje biračkog spiska, pojednostavljenje procedure glasanja u inostranstvu, ali i raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora. 
(U paragrafu koji se odnosi na povike učesnika protesta ispred zgrade ministarstva, nenamernom greškom napisano je „Tadiću, lopove“, umesto Taniću, lopove“. Reč je o Nikoli Taniću, pomoćniku ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja za oblast opštih istraživanja počev od 2015. godine. Tanića, koji je još na dužnosti, ne mali deo naučne zajednice drži odgovornim za neispunjena obećanja, ignorisanje legitimnih zahteva naučnika i za brojna loša zakonska i podzakonska rešenja u oblasti nauke.)