Najocene u 2015. godini

Premijer Srbije je i ove godine apsolutni pobednik u broju izjava koje je Istinomer ocenio, ali i apsolutni pobednik u tri kategorije: Istina, neistina i ispunjeno obećanje

Tim sajta „Istinomer“, već tradicionalno, pravi pregled izjava koje su tokom godine ocenjene na našem sajtu. Pobedničke izjave smo izdvojili po kriterijumu čitanosti, i podeljene su u tri kategorije – istinitost, obećanja i doslednost – s tim da smo u svakoj kategoriji predstavili pozitivnu i negativnu ocenu.


Premijer Srbije je pobednik u tri kategorije: istina, neistina i ispunjeno obećanje. Ministarka Zorana Mihajlović je pobedila u kategoriji neispunjenog obećanja. Branimir Kuzmanović, predsednik opštine Vračar, odneo je pobedu u doslednosti, dok je ocena ministra odbrane Bratislava Gašića bila najčitanija u kategoriji nedoslednost.

U toku 2015. Istinomer je ocenio skoro 140 izjava domaćih političara i funkcionera, a prvi put smo ocenili i nekoliko institucija. Nažalost, većina izjava, njih 98, je negativno ocenjena.

Baš kao i u prethodnoj godini, najveći broj ocenjenih izjava na Istinomeru ima premijer Srbije Aleksandar Vučić. Od 33 njegove izjave u 2015. godini – Istinomer je 8 ocenio pozitivno, a ostale negativno. 

Po broju ocenjenih izjava na Istinomeru posle Vučića, ali daleko iza njega, nalaze se gradonačelnik Beograda Siniša Mali sa 13 izjava i potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović sa 12 izjava. Ostali članovi Vlade Srbije davali su mnogo manje konkretnih, „merljivih“ izjava koje su mogle da budu ocenjene po kriterijumima Istinomera.
Namera Istinomera, za pet godina koliko postojimo, nikada nije bila da ocenjuje isključivo predstavnike vladajuće strukture. Ocenjivali smo i ove godine izjave predstavnika opozicije, direktore javnih preduzeća i šefove strukovnih asocijacija. Međutim, zbog činjenice da predstavnici vlasti mogu više da utiču na donošenje odluka ili sprovođenje javnih politika, kao i da dominiraju u medijskom prostoru, u našim ocenama zato oni i preovlađuju. 
ISTINITOST

*

“Dugo vremena nismo imali takvu stabilnost nacionalne valute. Od kada sam postao predsednik Vlade, kurs se nije promenio, minimalne su promene. Imamo punu stabilnost deviznog kursa.” (25. 10. 2015. godine)
Prema podacima Narodne banke Srbije, vrednost nacionalne valute u odnosu na evro, za vreme vlade Aleksandra Vučića promenjena je četiri odsto. To je, kako kažu ekonomisti, zaista minimalna promena.
U igri za najčitaniju “istinu” bio je takođe premijer Vučić sa izjavom da nikada nije rekao da će Mercedes kupiti Ikarbus.


*
„Konačno priznanje za naše reforme – Srbija sa 91. došla na 59. mesto na Duing biznis listi Svetske banke.“ (Tviter, 27. 10. 2015. godine)
Predsednik vlade Aleksandar Vučić je na svom tviter nalogu objavio da je Srbija uznapredovala za 32 mesta u izveštaju Svetske banke koji rangira zemlje po tome koliko je lako poslovati u njima. Međutim, premijer je zaboravio da spomene da se u međuvremenu promenila metodologija koju Svetska banka koristi pa je tako Srbija umesto 32 mesta skočila za 9 mesta – sa 68. na 59. mesto. Na kraju, i u samom izveštaju Svetske banke piše da je Srbija napravila “skok” od devet mesta. 

OBEĆANJA

*

„Reći ću da je Srbija zaslužila, posle pregovora u Briselu, da dobije otvorena poglavlja i očekujem otvaranje poglavlja do kraja godine.“ (Tanjug, 6. 9. 2015. godine)

Nakon nekoliko neispunjenih obećanja o roku za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU, premijer Srbije Aleksandar Vučić je u septembru, pred put u Berlin, izjavio da očekuje da prva poglavlja budu otvorena do kraja 2015. godine. Međuvladina konferencija u Briselu, na kojoj je Srbija otvorila prva poglavlja u pregovorima sa EU, održana je 14. decembra, tj. do kraja godine, baš kako je premijer i obećao.  
Na sajtu Istinomera dosta ste čitali i o ispunjenom obećanju ministra zdravlja Zlatibora Lončara, da će se do kraja 2014. i početkom 2015. u zdravstvu zaposliti još 500 ljudi, uglavnom lekara.


*

„Možemo očekivati da jedno jedinstveno preduzeće počne da radi najkasnije do kraja 2015. godine, a možda će to biti i pre, već do 1. decembra. Tada ćemo imati ne samo manje troškove, nego i jasno utvrđene prioritete.“ (Tanjug, 04.11.2014. godine).

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović tvrdila je pre više od  od godinu dana da će „Koridori Srbije“ i JP „Putevi Srbije“ do kraja 2014. godine sigurno postati jedno preduzeće. Međutim, to se nije dogodilo, a nakon poslednjih razgovora Vlade Srbije sa MMF-om u novembru 2015, ministarka Zorana Mihajlović potvrdila je da do spajanja ova dva javna preduzeća neće doći pre 2017. godine.
U trku za najčitanije neispunjeno obećanje ušao je i vojvođanski premijer Bojan Pajtić koji je još 2010. obećao da će sportska hala u Senti biti završena 2013. godine. Međutim, hala ni do danas nije u funkciji, jer se čeka njeno opremanje. Među čitanijim ocenama bila je i neispunjena najava premijera Vučića da će samo prvog dana prodaje apartmana u „Beogradu na vodi“ biti prodato 2.000 stanova.
Čitaoci su pratili i razvoj priče u vezi sa obećanjem ministra privrede Željka Sertića da će u martu 2015. biti objavljen ugovor o upravljanju Železarom Smederevo, ali se nažalost do današnjeg dana to nije dogodilo.

DOSLEDNOST
*

„Kada i ako budem dobio konačnu odluku Agencije o kojoj sam saznao iz medija, ako se takav zahtev nalazi u odluci, podneću ostavku Skupštini Gradske opštine Vračar.“ (Sajt opštine Vračar, 1. 4. 2015. godine)

Krajem marta 2015. Agencija za borbu protiv korupcije podnela je preporuku da Branimir Kuzmanović, predsednik opštine Vračar bude razrešen, jer je sa te funkcije donosio odluke o izboru projekata Fondacije za talente opštine Vračar, kojom upravlja njegova majka. Početkom juna Kuzmanović je podneo ostavku na funkciju predsednika opštine Vračar, posle devet godina provedenih na čelu ove beogradske opštine.


*

„Pripadnici „Kobri“ koji su u tom trenutku bili sa Andrejem Vučićem su obezbeđenje premijera Srbije i samo su mu pravili društvo. To je obezbeđenje premijera koje je sa Andrejem pošlo do kuće njegovih roditelja. Nisu bili u funkciji obezbeđenja, već kao pratnja da ne bi zbog parade došlo do incidenta.“ (Večernje novosti, 30. 9. 2014. godine)

Ministar odbrane Bratislav Gašić je nakon incidenta tokom održavanja Parade ponosa u Beogradu, u kome je pretučen brat premijera Srbije, istakao da su pripadnici „Kobri“, koji su u tom trenutku bili sa Andrejem Vučićem, obezbeđenje premijera Srbije i da su mu samo pravili društvo. Nakon više od četiri meseca, u odgovoru zaštitniku građana Saši Jankoviću, ministar odbrane Bratislav Gašić tvrdi da su pripadnici vojne policije bili na zadatku “u svojstvu prethodnice neposrednog obezbeđenja predsednika Vlade Republike Srbije”.