Najmanja manjina

Kako reče glumac Dragan Mićanović, on je vazda bio „najmanja manjina“, koja nikad nije prešla cenzus. Tako to biva u partijskoj državi, za koju postoje samo „naši ljudi“.
Verovatno svi znadete da izbori samo što nisu završeni, kao što svi znadete ko je pobedio. Da se podsetimo, lista Srbija pobeđuje Aleksandra Vučića, opozicija, za sada, u nekoliko kolona prešla cenzus. Dakle, sve je bilo, i sve će bude, kako mora. Nije zađaba Evropa čestitala srpskom narodu na „demokratskom duhu“.    

*
Aleksandar Vučić proslavlja pobedu na vanrednim parlamentarnim izborima/Foto: Fonet

Samo što je udario gong da izbori završeni Vučić gospodin objavio da postignut istorijski rezultat, pobeda čista kao suza, izbori čisti kao mnogo suza, rezultati pokazali snažnu podršku našoj demokratiji, Srbija pokazala da je ujedinjena u želji za boljom budućnošću, nastavićemo da radimo za bolji životni standard naših ljudi… i tralala, i blablabla.


Međutim, svi znamo, a najbolje On, da je sve ovo priča, da je i priča o izborima čistim kao mnogo suza, samo priča. Uostalim, uslikano je da je gospodin Mali glasao u kutiju u kojoj nije bilo kontrolnog listića. Šta sve nije uslikano, zna se, monopol u kampanji, monopol u medijima, višak listića, razni „bugarski vozovi“ kao kodno ime za uterivanje i kupovinu glasova. 

Kako bilo, a bilo je kako je bilo, izbori jošte nisu završeni. Kad je opozicija zatražila uvid u izborni materijal, iako je sve bilo čisto kao suza, Vučić gospodin je izrazio sumnju u cenzus rezultat nekih opozicionih lista, pa je i SNS zatražio pristup izbornom materijalu. RIK, kome predsedava gospodin za koga vele da član SNS koji ima samo šest funkcija i mnogo stotina hiljada dinara razne plate, nastavio da se ponaša totalno po zakonu, izbori će biti ponovljeni na 15 izbornih mesta, vele da u igri 18.000 glasova, te je moguće da tu bude još čistih suza, pa i toga da neke cenzus opozicione partije ostanu van parlamenta. Vrlo moguće i da SNS poboljša svoj istorijski rezultat, jerbo će, kako prognozira Njuz.net, sve listiće na kojima pisalo „Vučiću, pederu“, staviti na svoj saldo. 

Kad se sve to završi, nesumnjivo je da će  Vučić nastaviti da bude premijer svih građana, te da će nastaviti da podiže standard „naših ljudi“. A ko su „naši ljudi“ videlo se u kampanji, u kojoj su za grupne autobuske posete raznim toalet podvizima, naši građani pojedinačno dobijali sendvič i hiljadu dinara. U Kraljevu su, da ne bi bilo iznenađenja, za miting u tamo Hali sportova, „naši ljudi“ imali i numerisane ulaznice, sa pisanim uputstvom kad, i koliko, da skandiraju Vučiću, i da viču: Pobeda, pobeda! Treba li sad sumnjati u pobedu čistu kao mnogo suza?
Dakle, vlast, i ova cenzus opozicija, su jopet pobedili. Dobar deo naroda, glasalo je samo oko 55 posto građana, je opet van cenzusa. Kako reče glumac Dragan Mićanović, on je vazda bio „najmanja manjina“, koja nikad nije prešla cenzus. Tako to biva u partijskoj državi, za koju postoje samo „naši ljudi“.

U izborima čistim kao mnogo suza bilo i „incidenata“, koje crno na belo govore o nepoverenju građana u ovakve partije. Kao jedino, i iole, novo na ovim izborima, pokret Dosta je bilo Saše Radulovića, i pored niza manjkavosti, građanima je bila dovoljna poruka „Stop parazitskom sistemu“, glat preš’o cenzus, ramenujući se rezultatom sa liderom Demokratskom strankom. Tek na lokalu bilo čuda. „Lokalni front“ iz Kraljeva, koji okupio građane kojima je pun kufer svih partija, uzeo šest procenata, i dobio pet odbornika. 

*
Lista „Ljubiša Preletačević Beli – Samo Jako“ iz Mladenovca

Pokret SNP, „Sarmuprobonisi“, iz Mladenovca, izašavši sa listom pod imenom „Ljubiša Preletačević Beli – Samo Jako“, što je fiktivno ime Luke Maksimovića, može se reći, razbio, uzevši preko 20 posto glasova. Kako, momci iz Mladenovca su imali kratku, uglavnom po društvenim mrežama, kampanju, u kojoj su parodirali partije, mahom aktivnosti Vučić gospodina. Šta radili, obećali desetine hiljada novih radnih mesta, čorbaste sendviče, besplatne preglede kod nadrilekara, more na mestu mladenovačke bare, i delili, delili, doktorske i master titule Fakulteta „Beli – Samo Jako“. Građani sami mogli da upišu specijalnost, i pisali, „Doktor mrsomuđenja“, „Master za izgradnju pečenjare u svakoj opštini“, Magistar na temu „ U svakom našem čoveku čuči Nebojša iz Beograda“… 


Momci iz Mladenovca, koji hoće da vrate moć odlučivanja građanima, kažu da je parodija bila jedini način promocije, jer su partije napravile začarani krug, preuzevši tapiju i na vlast i na opoziciju, koji je nemoguće razbiti njihovim metodama. Ovakve partije su, kažu, zaboravile na građane, oni su pokazali da ih ima, i da će ih biti, širom zemlje.

Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.