Mrkonjić iz Vlade, Mrkonjić u Vladu

Izabrana je nova Vlada Srbije. Uglavnom stari znanci i nekoliko novih ljudi. Svakako, fer je dati im šansu i izmeriti rezultate. Ali, već na samom početku nemoguće je oteti se sumnji da će se u nečemu stvari promeniti. Milutin Mrkonjić je novi ministar saobraćaja! Ministarstvo infrastrukture je isparcelisano, a potpredsedniku SPS-a je preostao saobraćaj. I Koridor 10! Za koji je rekao da će biti završen do 2010. godine, pa 2012, pa je na kraju negirao da je bilo kad to obećavao. Uz još 46 neispunjenih obećanja, 13 neistina…

Pokušali smo na to da skrenemo pažnju tada još uvek mandataru Dačiću. Isticali smo da je teško verovati Vladi koja ponovo resor dodeljuje čoveku koji po našoj evidenciji ima 85,7 odsto netačnih, nedoslednih izjava i neispunjenih obećanja. Napravili smo peticiju „Ne Mrkonjića u Vladu“ i predali je Ivici Dačiću. Obavestili ga da je 10.000 ljudi potpisalo tu peticiju i pitali ga da li mu toliki broj neispunjenih obećanja ministra ništa ne govore. Zatim su građani, potpisani imenom i prezimenom, poslali pismo mandataru sa zahtevom da neko ko je toliko puta obmanuo građane ne dobije priliku da to čini i u budućnosti. Ali, izgleda da je stranačka obaveza jača od građanske volje i neumoljivih činjenica.

Ipak, ovo nas neće pokolebati. Istinomer nastavlja da prati, podseća, ocenjuje. Da pokušamo da zajednički stvorimo društvo u kome će odgovornost biti prioritet. Polazna tačka, „crvena linija“ i najmanji zajednički imenilac. Ne odustajemo. Naprotiv, odlučniji smo nego ikad. Da se ne lažemo!