Mišljenje drugog lekara, gde to ima?

O slučaju Kragujevčanke Violete Cvetković najzad se oglasio i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, koji je, između ostalog, pitao gde to ima na svetu da pacijent ne želi da ga pregleda jedan lekar, već traži pregled drugog lekara. Iako pitanje nije teško, Istinomer pomaže ministru Lončaru da dođe do odgovora.
*
Ministar zdravlja Zlatibor Lončar / Foto: FoNet/Zoran Mrđa

O slučaju majke Violete Cvetković iz Kragujevca, koji je nekoliko dana bio u fokusu javnosti, ministar zdravlja oglasio se tek pre dva dana. Podsetimo, Cvetković je na društvenim mrežama objavila snimak na kom tvrdi da je njenu dvadesetomesečnu ćerku odbila da pregleda pedijatrica iz Doma zdravlja u Kragujevcu jer dete nije njen pacijent. Prema tvrdnji majke, karton deteta je potom prebačen kod drugog lekara, ali je zbog prethodnog “lošeg iskustva” sa njim, Cvetković odbila taj pregled. 

U vezi sa ovim slučajem, ministar zdravlja rekao je da su podnete tužbe protiv majke i lekara i da će sud biti taj koji će utvrditi šta se desilo. Lončar je, ipak, ne čekajući odluku suda, već anticipirao šta se dogodilo, rekavši da je sve analizirano, da je dete pregledano i zbrinuto, ali da je “majka htela jedan šou program”. Ministar tu nije stao, već je nastavio upitavši:
Gde to ima, samo mi pokažite taj primer, gde to ima da vi odete pa vas pregleda jedan lekar, pa vi kažete ne, ja sad hoću kod drugog lekara, pa šta hoćete da kažete – sad hoću i kod trećeg lekara? Samo mi recite gde to na svetu ima.
Evo, da odmah odgovorimo na pitanje ministra gde to ima na svetu “da vi odete pa vas pregleda jedan lekar, pa vi kažete ne, ja sad hoću kod drugog lekara”. U Srbiji. I to nalaže Zakon o pravima pacijenata, koji stoji i na sajtu Ministarstva zdravlja.
A šta kaže Zakon o pravima pacijenata? U članu 13 ovog zakona stoji da pacijent ima pravo na drugo stručno mišljenje, odnosno da pacijent na lični zahtev ima pravo da od doktora medicine ili doktora stomatologije, koji nije direktno učestvovao u pružanju zdravstvene usluge, zatraži drugo stručno mišljenje o stanju svoga zdravlja. 
*
Zakon o pravima pacijenata/Screenshot

Dakle, nije potrebno tražiti ovakve primere po svetu, dovoljno je samo da pogledamo zakonodavstvo Republike Srbije. 

Ministar Lončar, međutim, nije odgovorio kako su podaci iz zdravstvenog kartona Violete Cvetković stigli do pojedinih prorežimskih tabloida, koji su nakon objavljivanja snimka pokrenuli hajku protiv nje. A, kao ministar je morao da reaguje u vezi sa tim i to zbog verovatnog kršenja prava na poverljivost i privatnost, koji garantuje Zakon o pravima pacijenata. 
Taj zakon u članu 14 kaže da pacijent ima pravo na privatnost i poverljivost svih ličnih informacija, koje je saopštio nadležnom zdravstvenom radniku ili saradniku, uključujući i one koje se odnose na stanje njegovog zdravlja i potencijalne dijagnostičke i terapijske procedure, kao i pravo na zaštitu svoje privatnosti tokom sprovođenja dijagnostičkih ispitivanja i lečenja u celini. Takođe, zabranjeno je da zdravstveni radnik ili saradnik te informacije saopšti drugim licima.
 
*
Zakon o pravima pacijenata/Screenshot

Podsećamo i da su Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti (član 16) zdravstveni podaci pacijenata klasifikovani kao naročito osetljivi, zbog čega se, takođe, očekivalo da ministar Zlatibor Lončar proveri kakav je mehanizam zaštite podataka pacijenata u Domu zdravlja u Kragujevcu i da li je on prekršen u slučaju Violete Cvetković. 

Umesto Lončara, postupak zbog objavljivanja podataka iz zdravstvenog kartona majke iz Kragujevca pokrenuo je poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić. On je rekao da je u ovom slučaju i sa stanovišta Krivičnog zakonika izvršeno čak i krivično delo i da bi zbog toga trebalo da reaguje i tužilac.
 
Dakle, ministar zdravlja Zlatibor Lončar je u samo jednoj izjavi dva puta pokazao nepoznavanje ili namerno ignorisanje Zakona o pravima pacijenata, čiju bi primenu, kao ministar zdravlja, morao da kontroliše. 
Lončar je to najpre učinio retoričkim pitanjem gde to postoji da pacijent traži pregled drugog lekara, a zatim je posredno to učinio i kada je propustio da reaguje i ispita da li su podaci iz zdravstvenog kartona Violete Cvetković tabloidu Informer dostavljeni iz kragujevačkog Doma zdravlja. 
Sudeći po njegovoj izjavi o majci -“neka proceni svako kakva je to osoba, ja u to neću ulaziti, sa biografijom koju ima”, ministar zdravlja to neće ni učiniti. Jer, upravo tom izjavom stao je na stranu tabloida, koji je diskreditacijom majke iz Kragujevca pokušao da umanji štetu koju je objavljivanjem video snimka nanela resoru koji Lončar vodi.
Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa