Ministarski doživljaj odgovornosti

Ministar prosvete Žarko Obradović je u samo nedelju dana, od trenutka kada je otkriveno da su testovi za malu maturu „provaljeni“, dao nekoliko prilično kontradiktornih izjava. Pominjana je odgovornost, ali ministar, izgleda, ima specifičan doživljaj tog pojma.

„Pitanje moje odgovornosti nije sporno, ali ono dolazi na kraju. Sada je važno da se nađe direktan krivac i da on snosi posledice, što je posao i MUP-a“, kaže on.
Tanjug, 19. 6. 2013. godine


Naslovne strane od 19. juna

Tvrdio je da ne beži od odgovornosti.

“Ako sam ja kriv, podneću ostavku. Ja se bavim javnim poslom i ne bežim od odgovornosti. Ovde je lanac učesnika u događajima jako dugačak i nama je izuzetno stalo da utvrdimo ko je falsifikovao dokumenta.”
Blic 20. 6. 2013. godine

Pitao se za šta je i kome odgovoran.

„Uradio sam svoj deo posla. Da nisam podržao odluku komisije da se pomeri polaganje testa iz matematike problemi bi bili daleko veći. Što se tiče konkretno moje odgovornosti, ja sam kao ministar uvek dostupan javnosti, po svim pitanjima pa i po pitanju odgovornosti. Ali, odgovornosti za šta i kome? Ministar niti priprema, niti štampa, niti distribuira testove, niti radi druge poslove u vezi sa organizovanjem i sprovođenjem male mature.“
Politika, 23. 6. 2013. godine

Na pitanje da li smatra da je Ministarstvo prosvete odgovorno zbog afere oko male mature, Obradović odgovara:

„Da li je odgovorno za činjenje ili nečinjenje? Ono što smo učinili, učinili smo dobro. Ono što nismo mogli da učinimo, nismo ni činili. Nismo mi pripremali, štampali, distribuisali testove, naravno da za to nismo ni odgovorni. Da nismo pomerili test iz matematike, papazjanija bi bila još veća. Odgovornost Ministarstva za ceo sistem obrazovanja nije sporna, ali čini mi se da je u zahtevima za odgovornost ministra lično pre reč o želji da se sve drugo stavi u drugi plan, a ne ko je i zbog čega krao i falsifikovao testove. Ministar je tu i niti hoće niti može da izbegne pitanje odgovornosti. Ali ja sam uradio ono što je moj posao. Prihvatio sam odluku komisije, pomerili smo test i obezbedili da sve bude regularno.“
Politika, 23. 6. 2013. godine

Kec iz vladanja

Na skupštinskom Odboru za obrazovanje i nauku ministar je rekao da mala matura „nije poništena već da se neće gledati rezultati završnog ispita iz srpskog (maternjeg) i matematike pri upisu, jer se osmogodišnje školovanje završava polaganjem male mature i to je preduslov za upis u srednju školu“.

„Naše odgovornosti nema. Komisija je donela najbolju moguću odluku i za decu i za sve.Da li se moglo sprečiti to što se dogodilo? Verovatno. Nama u ministarstvu je više nego ikom stalo da se utvrdi ko je učestvovao u krađi testova“, rekao je Obradović.
Beta, 25. 6. 2013. godine