Mi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo

Iako su u 2021. godini, prema našoj statistici, nosioci izvršne i zakonodavne vlasti najviše lagali i zloupotrebljavali činjenice, podsetimo se koja su obećanja davali i kako ih je Istinomer ocenio.

Za razliku od prethodne, odlazeća 2021. nije bila godina u kojoj su se političari razbacivali obećanjima, a razlog verovatno treba tražiti u činjenici da ovo nije bila izborna godina. Jer praksa je pokazala – kada ima izbora, više se obećava.

Zato je i među izjavama koje je Istinomer ocenio najmanje obećanja. Među njima, pak, dominiraju neispunjena, a kao akter ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

U želji da se dokaže na ministarskoj funkciji, na koju je pre nešto više od godinu dana došao iz hotelijerstva, Momirović je u godini za nama obilazio gradilišta, obećavao, a po potrebi i disciplinovao izvođače radova i Zorana Drobnjaka, direktora Puteva Srbije, što se videlo u snimku koji je procurio u javnost, a u kom, između psovki, saradnicima poručuje: “To mi je prvi penal, nemojte tu da me prodate”.

Ipak, umesto odličnog izvođenja penala, ministar Tomislav Momirović na terenu je ređao autogolove.

Povezan sadržaj

Njegovo obećanje da će brzom prugom do Novog Sada vozovi krenuti 2021. nije ispunjeno, iako je pre godinu bio kategoričan da se “preko obećanja data našem najvišem državnom vrhu ne prelazi tako lako”, te da izvođači radova “više nikada neće raditi u Srbiji ako ne budu ispoštovali rok koji su dali” ili on “više neće biti ministar”.

Međutim, iako je rok (ponovo) probijen, Momirović nije podneo ostavku, kao što je prošlog decembra pretio, već je postavio novi rok – vozovi će brzom prugom do Novog Sada krenuti 1. marta 2022.

Nije ispunjeno ni Momirovićevo obećanje da će radovi na auto-putu Niš-Merdare (deonica Niš-Pločnik) početi početkom ove građevinske sezone, odnosno u proleće.

Ministar nam je obećao i da neće biti poskupljenja putarine u 2021, da bi ga samo mesec i po kasnije, u februaru, “prodala” Vlada Srbije, koja je dala saglasnost da cena putarina bude povećana u proseku za 1,8 odsto.

Na ovogodišnjoj listi “obećanje, ludom radovanje” našao se i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Njegovo obećanje iz 2019. godine da će izgradnja kanalizacije na levoj strani Dunava biti završena za godinu i po, Istinomer je ocenio kao neispunjeno. Naime, u vreme kada je trebalo da septičke jame u Borči, Ovči, Krnjači i Kotežu uveliko budu zamenjene kanalizacijom, njena izgradnja ne da nije završena, nego nije ni počela.

Umesto toga, rok za početak izgradnje kanalizacije pomeren je po ko zna koji put, a Vesić je dao novo obećanje – radovi će početi u februaru, martu iduće godine. Zlobnici bi rekli – kako zgodno, taman pred izbore.

A do aprilskih izbora naredne godine Aleksandar Vučić  će ostati predsednik Srpske napredne stranke, pa se njegovo poslednje obećanje da će sa stranačke funkcije otići do kraja 2020. godine našlo na našoj ovogodišnjoj listi neispunjenih obećanja.

Prvo obećanje o povlačenju sa stranačke funkcije Vučić je dao još pre četiri i po godine i da ga je ispunio, sa čela SNS-a bi otišao početkom 2019.

Ovako će ući u još jednu izbornu kampanju kao predsednik Srbije i lider naprednjaka, iako je još 2012. poručio da nam treba predsednik Srbije koji neće biti predsednik stranke.

Srpska napredna stranka u celosti je dobila ocenu “neispunjeno obećanjeza promotivni, predizborni spot iz 2018. u kom se obećava metro do 2023. godine.

Međutim, rokovi su toliko pomerani da je tek pre dva meseca potpisan sporazum, koji prema Vesićevoj tvrdnji, označava početak izgradnje metroa.

Novo obećanje razlikuje se od onog koje je SNS dao pred izbore 2018. i glasi – umesto obećane 2023, Beograđani će se prvom linijom metroa voziti 2028. godine.

Ne verujete? Ili vam je, da preformulišemo, smislenija poruka iz Alana FordaMi ništa ne obećavamo i to ispunjavamo?

 

Naslovna fotografija: FoNet