Mediji o mitinzima: Ujedinjeni u pristrasnosti

Kako u praksi izgleda ekstremna medijska pristrasnost imali smo priliku da vidimo prethodnih dana. Vikend za nama obeležila su dva politička skupa u Beogradu. Na najčitanijim portalima jedan skup je bio veličanstven, hrabar i dostojanstven, a drugi licemeran i kontradiktoran. Ono što je još upečatljivije je da su izveštavajući o skupu „Srbija nade”, a potom o protestu „Srbija protiv nasilja” najmanje četiri portala iz minuta u minut objavljivali iste vesti, sa gotovo identičnim naslovima i istovetnim fotografijama.
Medijsko izveštavanje o protestima i mitingu, Alo, Novosti
Izvor: Printscreen

Srpska napredna stranka u petak uveče organizovala je skup pod nazivom „Srbija nade”. Za portale Alo, Novosti, Republika i Informer to je bio „najveći i najmasovniji skup u istoriji” sa „veličanstvenim scenama”, koje „ni kiša nije poremetila”. Sa skupa su, tvrde portali, poslate samo „snažne poruke”, transparenti su „grmeli”, a „lepi, mladi i radosni” učesnici su pokazali lice „pristojne Srbije”.

Na infografici ispod prevucite graničnik kako biste videli naslove u medijima.

Dan kasnije, u centru Beograda održan je četvrti po redu građanski protest „Srbija protiv nasilja”,  koji podržava i deo opozicionih stranaka i pokreta. Ta Srbija, kako nas isti portali uveravaju, daleko je od pristojnosti, a pozivanje na „lepe devojke i zdrave momke” koji su izašli na ulicu je sramno, jer – deca su ubijena.  Za medije nema dileme – ovi protesti za cilj imaju „haos i paljenje skupštine”, a to što se građanima obratila jedna od liderki opozicije nedvosmisleni je dokaz da se se radi o „političkim, prozapadnim protestima”. Podsetimo, dan ranije na skupu „Srbija nade” građanima se obratilo više političara, uključujući i predsednika države (i u tom trenutku još aktuelnog predsednika Srpske napredne stranke), ali za medije to nije bio razlog da skup nazovu političkim.

Osim što su pokazali isključivu pristrasnost, portali Alo, Novosti, Republika i Informer izveštavali su u toj meri ujednačeno kao da su deo jedne redakcije. Naime, i tokom održavanja skupa „Srbija nade”, ali i tokom subotnjeg protesta „Srbija protiv nasilja”, naslovne strane ova četiri online izdanja izgledale su uniformisano, a informacije koje su jednu za drugom objavljivali ne samo da su imale isti sadržaj, već u većini slučajeva i istu opremu, odnosno naslove. Sve vesti pratile su identične fotografije i snimci. Pritom, u vestima ni u jednom slučaju nije naglašeno da je sadržaj preuzet od nekog drugog medija, već je kao autor svuda naveden baš medij koji je vest i plasirao.

Primera radi, i za Alo i za Novosti i Informer jedna od najupečatljivijih slika skupa u petak je snimak  (i to doslovno isti snimak)  iz Terazijskog tunela kojim su u jednom trenutku prolazili učesnici skupa. „UBEDLJIVO SLIKA DANA Pogledajte krcat terazijski tunel, dok kiša lije kao iz kabla” naslov je koji su uz ovaj video objavili Alo i Informer, dok je portal Novosti, ipak, malo promenio rečenicu, pa je njihov naslov bez prve reči – ubedljivo.

Na infografici ispod prevucite graničnik kako biste videli naslove u medijima.

„Da se naježiš: Rudari Trepče krenuli na skup nade, ori se ‘Srbija, Srbija’” naslov je vesti koju su gotovo u istom obliku objavili i portali Alo, Republika i Novosti. Za Voždovčane koji su svojim učešćem organizovano krenuli na skup ključna reč je bila grme, jer su i Alo i Novosti i Informer objavili sliku sa informacujom: „Kiša lije, a s Voždovca ekipa grmi ‘Aco Srbine, Voždovac je uz tebe'“.

Za Informer, Alo i Republiku bilo je jednako značajno da su kineski mediji izveštavali o skupu Srpske napredne stranke, a to su dokumentovali istim videom kineske novinarke koja je snimala prilog. I Informer i Novosti objavili su, takođe, istu fotografiju na kojoj su, kako tvrde kineski državljani koji su iz Pekinga došli da podrže skup. 

Na infografici ispod prevucite graničnik kako biste videli naslove u medijima.

Dan kasnije, tokom održavanja protesta „Srbija protiv nasilja” u medijima drugačija slika, ali portali, čini se, još ujednačeniji. Na primer, isti naslov: OPOZICIJA BEZ SRAMA Deca pobijena, a njima je protest „hepening za lepe devojke i zdrave momke!“ objavili su Alo, Novosti, Informer i Republika

Na infografici ispod prevucite graničnik kako biste videli naslove u medijima.

Sva četiri portala plasirala su i istu vest da je „okupljeni narod besan na političare koji su preuzeli protest”, zatim, da je „najava na N1 izazvala dramu na twiteru jer je Marinika Tepić predstavljena kao organizatorka protesta”. „Kad kažeš istinu o protestu N1 te iseče iz programa!” takođe je naslov koji smo mogli da vidmo na sva četiri medija. Isti je slučaj i sa informacijom da je „poslanik Srđan Milivojević nepoželjan na protestu”, kao i detaljem koji su zabeležili svi mediji – da se nekoliko učesnika protesta sklonilo od kiše pa otvorilo pivo – informacija, naslov i fotografija isti u svim medijima.  

Portali Informer, Alo, Novosti i Republika (Srpski telegraf) vrlo ujednačeno i pristrasno su izveštavali i o protestu „Srbija protiv nasilja” nedelju dana ranije, 19. maja. Među njihovim izveštajima dominirale su iste teme  – „napad” na patrijarha, teror opozicije i scene nasilja na protestu, „vijećnica iz Zagreba koja je došla da blokira Srbiju” i „srbomrzac koji poručuje – moramo srušiti Vučića”.