Mediji o Kosovu: „Progon”, „haos” i birane vesti

Snimak razgovora „u opuštenoj atmosferi uz kafu” (navodno) između funkcionera Srpske liste Slavka Simića i šefice poslaničke grupe Samoopredeljenja u kosovskoj skupštini Mimoze Kusari Ljilje glavna je vest u kosovskim medijima. Međutim, do većine dnevne štampe u Srbiji i internet portala dopiralo je samo ono uobičajeno sa naslovnih strana – Kurti „hoće ’Oluju’”, Albanci s Kosova su „poludeli od mržnje”, a došlo je i do „nove provokacije” kosovske policije kod Leposavića. Prezauzeti ponavljanjem poznatih fraza i zaokupljeni temama poput američkih sankcija direktoru BIA, domaći tabloidi „propustili” su da istaknu u prvi plan najave o smanjenju policije na severu i najave novih izbora. Šta je proteklih dana bilo fokusu medijima u Srbiji, a šta onima na Kosovu, i kako se grade dve stvarnosti u ogledalu?
novine
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

O procurelom snimku razgovora ne samo da se priča i piše, već portal Kossev ističe da je razgovor potpredsednika Srpske liste Slavka Simića i šefice parlamentarne grupe Samoopredeljenja Mimoze Kusari Ljilje u kosovskoj javnosti „odjeknuo poput medijske bombe”. Glavna tema razgovora koji je u formi audio zapisa dospeo u medije jeste Milan Radoičić, potpredsednik Srpske liste i čovek za koga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je „uvek bio prvi na braniku Severne Mitrovice”.

U transkriptu audio zapisa, koji navodno datira od prošlog juna, funkcioner SL ističe da je Radoičić neko od koga stižu „instrukcije” i da na odluke koje ova partija donese zajedno sa njim „ne može ni Vučić da utiče, niti bilo ko”.

Razgovor koji je u ponedeljak objavio portal Nacionale, ticao se i funkcionisanja kosovskog parlamenta, da bi u drugom objavljenom snimku bilo reči o razlozima zbog kojih se Radoičić našao na „crnoj listi Amerike”

***

Za medije u Beogradu ovaj snimak ne postoji i ništa se nije desilo. Oni su nastavili da objavljuju tekstove o tome kako predsednik Vlade Kosova Aljbin Kurti „hoće Oluju” i „proganja Srbe i zbog šajkače”. Na taj „progon”, kako smo pročitali, Srbi odgovaraju „mirnim protestima”, pri čemu se posebno istakao naslov da je „deda Dimitrije ponizio Kurtijeve specijalce” kada je rekao da se „šajkača ne skida ni pred kraljem, a kamoli pred banditima”.

I da se nije dogodio incident u kosovskoj Skupštini, kom su pažnju posvetili i mediji na Kosovu, na ovome bi i ostalo. Fizički obračun poslanika Samoopredeljenja i poslanika opozicije, dok je Aljbin Kurti stajao za skupštinskom govornicom, srpski mediji dočarali su kao „žestoku makljažu”, „haos u skupštini lažne države”, a neke je zanimalo i „hoće li biti puča” nakon što je „Kurtijeva ’baklavarska’ policija krenula na opoziciju”.

 

Deeskalacija na severu kosovskim medijima među najvažnijim temama, Beogradu liči na farsu i trik

 

Nakon susreta u Bratislavi, šef kosovskog tima za dijalog sa Beogradom Besnik Bisljimi i specijalni izaslanik EU Miroslav Lajčak saopštili su da je postignut dogovor o prvim koracima ka deeskalaciji situacije na severu. Kosovski premijer Aljbin Kurti je potom potvrdio plan i na sednici Vlade Kosova objasnio dogovorene tačke, među kojima su „smanjenje prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada”, kao i podrška Vlade „održavanju prevremenih izbora u četiri opštine na severu zemlje”.

„Sve dogovoreno biće završeno u roku od dve nedelje”

Kako je preneo portal Kossev, Bisljim i Kurti su potvrdili i da će sve dogovoreno biti i „završeno u roku od dve nedelje”. A to što će biti „završeno”, prema navodima Kosseva, podrazumeva, između ostalog: trenutno smanjenje prisustva policije za 25 odsto u i oko opštinskih zgrada, podršku Vlade Kosova za održavanje prevremenih izbora u 4 opštine na severu zemlje…

Informer je još pre predsednika Srbije, koji je nove poteze Prištine nazvao „trikom”, procenio da je „Kurtijeva deeskalacija farsa”, pa zajedno sa „stručnjacima” postavio pitanje „Koga više on zamajava?!”. Od drugih medija koji su uopšte i posvetili pažnju planu prištinskih vlasti, istakle su se i Novosti koje su mere za deeskalaciju smestile u naslov „Srbima bacaju prašinu u oči: Kurti obećao povlačenje 25 odsto policajaca sa severa i nove izbore”.

Ovo „čitanje trikova” pratila je i vest da Aljbin Kurti nije uspeo da Srbima stavi „flaster preko usta”, pošto je predsednik privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević oslobođen svih optužbi koje su mu se stavljale na teret. S druge strane, „pritisak na Srbe” je, kako su javili mediji, nastavljen jer je protiv Slađana Trajkovića podignuta optužnica za „navodni ratni zločin”.

***

Srpski mediji i predstavnici vlasti su proteklih dana birali šta se od brojnih dešavanja uklapa u naslove o „haosu”, „teroru”, „progonu” i „pritisku” na Srbe. Koraci ka deeskalaciji situacije na severu, koliko god zvanični bili, za Beograd su ostali „farsa” i „igra”, u kojoj nas, kako kaže predsednik Srbije, „tretiraju kao kretene”. A zatrpan manipulacijama koje se konstantno podgrevaju, ostao je odnos između Srpske liste i vladajuće partije Samoopredeljenje. Taj odnos za kosovsku javnost od prošlog ponedeljka više i nije toliko neprijateljski, što je u suprotnosti sa porukama koje čuje javnost u Srbiji. Tema Kosovo uporno ostaje predmet manipulacija. A, kako smo već analizirali, predsednik Srbije, kao izvor informacija na mnoge teme, šalje neretko zbunjujuće poruke u rasponu od „svi Srbi znaju da su izgubili Kosovo“, „jedan metar na Kosovu bio bi uspeh” do „podela je rešenje“ ili „nikome nećemo dati Kosovo i Metohiju“. I primenjuje oprobanu stranačku ”keč ol” taktiku – za svakog ponešto sa ideološke tezge. Neke od takvih kontradiktornosti mogu se čuti i u samo jednom obraćanju.