Masovna ubistva u Ribnikaru i Mladenovcu – da li zaista „sistem nije zakazao”?

Istinomer svakodnevno sakuplja, analizira i razotkriva manipulacije u javnom prostoru. Izjava da „sistem nije zakazao” u slučaju masovnih ubistava u školi na Vračaru i u okolini Mladenovca i Smedereva, jedna je od najvećih i najkompleksnijih i provlači se javnim prostorom - od političara, preko institucija do medija i nazad, pa ponovo. Upravo tu tvrdnju želimo da razmontiramo, sagledamo, istražimo, proučimo sa svih aspekata, zatim proverimo i ocenimo.
Foto: Istinomer/Zoran Drekalović

Mehanizmi laži i uigrana propaganda mašinerija je posebna vrsta nasilja nad percepcijom građana. Naš tim godinama već ohrabruje sve one koji bi da se suprotstave kulturi zaborava. U moru propagandnih tehnika, dezinformisanja i manipulisanja odgovornost za javno izgovorenu ili napisanu reč lako se  izgubi. Mi insistiramo na odgovornosti od kada je naša redakcija i formirana.

Kada se dogodi ovakav potres u jednom društvu, u školi i na ulici nastrada toliko dece i mladih, ključna reč postaje – odgovornost. Zbog toga, narednih nedelja budno ćemo pratiti rad Anketnog odbora koji bi trebalo da utvrdi činjenice, odgovornost nadležnih i propuste koji su doveli do zločina u maju. 

 

Da se ne lažemo, 

Tim Istinomera

Hvala vam na interesovanju za naše sadržaje.

Verujemo da istina nema cenu i da svaki građanin ima pravo da bude informisan na temelju činjenica i zaštićen od uticaja lažnih vesti, dezinformacija i manipulacija koje sprovode politički i drugi centri moći.

Da se ne lažemo, nije lako opstati kao nekomercijalni i nezavisni medij u Srbiji.

Ukoliko ste u mogućnosti, podržite naš rad. Svaka donacija, makar i u simboličnom iznosu, za nas je veliko ohrabrenje.