Makedonija: Ko je pomešao lončiće sa Zakonom o upotrebi jezika?

Još se nija stišala bura od verifikacije ustavnih izmena, kojim se promenilo ime države u Republika Severna Makedonija, a u javnosti je snažno odjeknula informacija da su u Službenom glasniku objavljeni Zakon o upotrebi jezika i Zakon o ratifikaciji Sporazuma iz Prespe. Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov odbio je da potpiše oba zakona.
Tekst je nastao u saradnji sa novinskom agencijom Meta.mk iz Makedonije
 
Objavljivanjem Zakona o upotrebi jezika u Službenom glasniku, predviđeno je da se pored makedonskog i albanski jezik koristi u svim institucijama i postupcima građana pred svim organima državne vlasti.  
 
Zakon o jezicima, između ostalog, predviđa formiranje Agencije za primenu jezika, kao i Inspektorata za nadzor nad sprovođenjem Zakona i izricanje kazni. Vlada je saopštila da Zakon o jezicima unapređuje prava svih nevećinskih zajednica.
 
Makedonski jezik i njegovo ćirilično pismo je službeni jezik na celoj teritoriji Republike Makedonije i u njenim međunarodnim odnosima… Zakon ne navodi potpunu dvojezičnost niti na celoj teritoriji Republike Makedonije, niti u svim oblastima pravnog poretka. U međunarodnim odnosima, odbrani, centralnoj policiji i monetarnoj policiji, makedonski jezik je jedini zvanični jezik u Republici Makedoniji, što je utvrđeno Zakonom o upotrebi makedonskog jezika iz 1998. godine“, istakli su iz makedonske vlade.
 
Inače, Zakon o upotrebi jezika dva puta je izglasan u Parlamentu Makedonije – 11. januara i 14. marta prošle godine, ali predsednik Ivanov je odbio da potpiše Ukaz o njegovom proglašenju. Sada je Zakon оbjavljen u Službenom glasniku samo sa potpisom predsednika parlamenta Talata Džaferija, a na mestu gde treba da stoji potpis predsednika Ivanova postoji fusnota kojom se objašnjava da je on odbio da učini to.
 
*
Foto: Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov/FoNet/AP
 
Predsednik Sobranja, Talat Džaferi, na dan Svetog Vasilija Velikog (14.1.2019.), u kasnim večernjim satima na svom zvaničnom profilu na Fejsbuku objavio je da je Zakon o upotrebi jezika poslao u Službeni glasnik. Tačnije, prvi čovek makedonske skupštine je objavio fotografiju i napisao na albanskom i makedonskom:
 
“Zakon o upotrebi jezika i u Službenom glasniku“.
 
Narednog dana, 15. 1. 2019. godine, vicepremijer za evrointegracije Bujar Osmani, na Fejsbuku je podelio zajedničku fotografiju sa predsednikom stranke Demokratska unija za integracije (DUI), Alijem Ahmetijem na kojoj su Osmani i Ahmeti ukrštenih ruku u obliku orla.  
 
Opoziciona  VMRO – DPMNE zapretila je krivičnom prijavom protiv Džaferija i direktora Službenog glasnika. Ta stranka je najavila inicijativu Ustavnom sudu za preispitivanje ustavnosti Zakona i pozvala je sve institucije na centralnom i lokalnom nivou da bojkotuju sprovođenje Zakona o upotrebi jezika. 
 
U saopštenju od 15. januara predsednik Ivanov je ocenio da potez Džaferija u konkretnom slučaju pruža osnov sa krivično gonjenje.  
 
Sa druge strane, Džaferi je na konferenciji za medije izjavio da „ne oseća nikakvu odgovornost i da je Ivanov onaj koji je pomešao lončiće“.
 
Vlada je izašla sa identičnim stavom kao predsednik Sobranja. Iz te institucije poručuju da je Ivanov zapravo taj koji je prekršio Ustav, jer nije potpisao zakone, koje je, pre toga, makedonska skupština dva puta izglasala.
 
U ovom trenutku, vlada nema podatke o tome kolike će biti finansijske implikacije  sprovođenja Zakona o upotrebi jezika.
 
Naslovna fotografija: FoNet/Nenad Đorđević