Lokalni front

U Kraljevu se pojavio „Lokalni front“, lista građana koja pod tim imenom izlazi na lokalne izbore. Sami odgovorili zašto su se tako organizovali: „Zato što su nas svi drugi izdali“!
Točno 1. aprila, što se može uzeti prvoaprilski, kao i većina nastupa Najboljeg premijera u istoriji historije, Vučić gospodin je, na osnovu istraživanja u koje imao uvid, izvoleo reći: Nikad nismo bili bliže gubitku izbora! I vizionarski dod’o: Kada sam rekao, gubimo izbore, nisam mislio mi pojedinačno, nego svi zajedno! Znači, belaj za Svi zajedno. Ovde zgodno dođe Somborac, koji je posle sličnih AV vizionarija nacrtao: Ako ne glasate za mene, vratiće vas u prošlost… a u prošlosti vas opet čekam ja!    

*
Aleksandar Vučić u Koceljevi/Foto: Fonet

No i međutim, AV gospodin, sa svih pozicija i položaja, izgibe da do belaja ne dođe, ni kod Mi pojedinačno, ni kod Svi zajedno. Kako zna reći, i tisuću puta ponoviti, to nije kampanja, on samo radi svoj posao. Tako je stalno na ovoj „Čučavac turneji“, kao statiste vodi ministre, specijalne TV izveštačice, mobilijar SNS aktivista koji u svakom mestu glumi meštane. I ni reči o politici, samo o rezultatima, najvećim uspesima otkad je veka i sveta. Obavezno mu se tu nađe i neki „Čika Slavko“ iz Družetića, kome uživo poklonio most od epohalni’ 19,5 metara, koji drži transparent „Vučiću, ja sam već glasao za tebe“, a Vučić gospodin ništa o politici, kampanje ni od korova, onako usput, i specijalno pitan, povećava plate prosveti i zdravstvu, svima onima bez kojih ne bi bilo svih ovih rekorda. I svaka ta aktivnost, koja nije kampanja, već redovan posao premijera, na radost Mi pojedinačno, i Svi zajedno, zauzme pola udarnog Dnevnika RTS-a. Pa neka neko kaže da je TV pretplata ćorav pos’o.  


Tako i jako AV premijer bil na severu Kosova. Nije ni stig’o na Kosovo ravno, u halu u Zubinom Potoku, gde treb’o nastupi, bačena bomba, u tri sata ujutru. Svuda je to bila prva vest: teroristički akt. AV premijer, kako stig’o dole, hrabro poručio: Bombe me neće zaplašiti! Onda podelio saznanje da bombu bacili Srbi, i Srbima oprostio, „Ako već hoće da pucaju, neka pucaju na mene, a ne na nedužne ljude“, ponovio, Nećemo priznati Kosovo, obeć’o, Ne damo „Trepču“… Kad završio pos’o kao premijer, nastavio kao predsednik SNS, mada se ne bavi partijskim poslovima: Sve ispod 50 posto na KIM, za listu koju vodim, je veliki neuspeh! 

I opozicija nikad bolje, sudeći bar po broju lista koje su predate za izbore. Mada su se razmnožili, prostom i drugom deobom, nigde novog lica, i ostalog programa, opozicija čak nema ni Bula Goncića u spotu, Mikija Manojlovića na avionu. Ostaje samo da birački narod obavi pos’o. Nažalost, kad je sistem ovako naštimovan, kad su ga postojeće partije prilagodile sebi, nema šansi da izgube izbore, ni Mi pojedinačno, ni Svi zajedno, jedino neizvesno ko će dobiti pet, ko 50 posto. 

Dobro, ima onih koji će reći da se mora na izbore, da nema šta nema u ponudi, moramo se ujediniti, reći Ne propasti, Da prosperitetu… Međutim, partijski sistem nas je doveo gde nas je doveo, oterao ljude u apstinenciju i okretanje glave od ovakvih partija. Svedoci smo da sve ono što ne bi prošlo nijedan test konkurencije, ni stručni, ni sposobnosti, ni ljudski, u partijama postaje favorit i pobednik svih konkursa. 

*
Lokalni front

Zbog svi ovi, ovakvih partija, razlozi, u Kraljevu se pojavio „Lokalni front“, lista građana koja pod tim imenom izlazi na lokalne izbore. Sami odgovorili zašto su se tako organizovali: „Zato što su nas svi drugi izdali“! Dodatno pojasnili: „Niko nema monopol na ljubav prema svojoj zemlji, gradu, ako za to treba da se izborimo na izborima – u redu“. Neka vam je sa srećom „frontovci“!


U međuvremenu, dok se ne dogodi neki Veliki front, ne preostaje ništa no zaokružiti neki listić. Motiva ima, motiv ovaj, i ovakav, život. Dakle, evo najbolje poruke za izbore, koja nije izašla iz specijalizovanih štabova razmnoženih partija, nego je tvit građanke Rade Pavlović: Da doktor Stefanović ponovo postane građanin Nebojša iz Beograda, glasajte 24. aprila!

Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.