Ljubav i mržnja na radikalski način

Posle 11 godina provednih u pritvoru i na suđenju Međunarodni tribunal za ratne zločine nedavno je zatražio garancije od Vlade Srbije kako bi do izricanja presude optuženik Vojislav Šešelj proveo na slobodi.
Iako bi se očekivalo da to bude rutinski posao, u ovom slučaju nije, zbog odbijanja Vojislava Šešelja da prihvati ponuđeno. Šešelj je obavestio 17. juna 2014. pretresno veće Haškog tribunala da ukoliko bude odlučeno da ga privremeno puste na slobodu, neće prihvatiti nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritoriju Srbije i odbacio bilo kakve garancije Vlade Srbije.

Mogući povratak Vojislava Šešelja u Srbiju zanimljiv je i zbog činjenice da su predsednik i premijer Srbije bili nekadašnji najbliži saradnici lidera radikala, a njihova bliskost je često prelazila u familijarnost, pa i idolopoklonstvo. Idila je trajala od početka devedesetih godina prošlog veka, pa sve do 2008. godine, kada su Nikolić i Vučić napustili SRS i osnovali trenutno vladajuću Srpsku naprednu stranku.

Istinomer kroz izjave podseća kako se razvijao njihov odnos u 21. veku.
seselj-nikolic-vucic
2001.

Hrabrost, spremnost, doslednost
Vučić: Šeselj ima izuzetnu hrabrost, spremnost, doslednost, u odbrani i časti i dostojanstva srpskog naroda.
(Knjiga Politička fukara, Predraga Popovića)

2003.

Sposobni, lojalni ljudi i Sveto pismo
Šeselj: “Na čelu radikalne stranke su izuzetno sposobni ljudi, predvođeni Tomislavom Nikolićom. Što se tiče Aleksandra Vučića, njegova lojalnost u stranci nikada nije dovođena u pitanje, ja mislim da će on biti lojalan, odan, vredan, član stranke”

(Nije srpski ćutati, BKTV)

Vučić:

“Šeselj mi je krstio i sina i ćerku i bio kum na venčanju. Kada dobijemo sledeće dete, čekaćemo da se vrati iz Haga da ga krsti, ma koliko to trajalo.”
“Sve što Voja kaže iz Haga, to će za nas biti Sveto Pismo.”
“Njegova supruga se žali da duže priča sa mnom. Kaže joj: Sad moram da zovem mog Vučića. Čim čuje da sam nešto nervozan, hoće da me smiri.“
(Dnevne novine Balkan, 16. Avgust 2003)

2004.
vucicnikolicseseljMentor, uzor

Nikolić: „Šešelj je najveći intelektualac koga sam sreo u životu. On mi je rekao koje knjige – iz oblasti filozofije, sociologije, istorije, politike i prava prvo moram da pročitam ako mislim da budem uspešan političar“
(Dnevni list Politika, nspm.rs, 02. jun 2011, e-novine.com, 11.07.2012)

2005.

Šešelj heroj, prijatelj, stvoritelj

Vučić je izjavio da on i Nikolić imaju dobar odnos sa Šeseljem,
“Ne samo korektan nego prijateljski. On nas je stvorio, on je neko uz koga smo mi postali nešto.”
“Deca će u budućnosti iz knjiga čitati o podvizima Vojislava Šešelja. Sigurno je da je on jedan od srpskih lidera kojeg će istorija izučvati kao heroja sprskog naroda. Danas je teško biti na strani Vojislava Šešelja kada ga mnogi napadaju, ali možete onda misliti koliko je teško biti Šešelj kada se okupacione sluge bore protiv slobodarskog načina mišljenja i verovanja u pravdu.“
(nedeljnik „Evropa“, 20.10. 2005. godine)

„Jednog dana, svaki seljak će reći: Imam imanje, traktor, stoku, i knjigu Vojislava Šešelja, a i onaj u gradu što živi reći će: Imam posao, stan, zdravu decu i knjigu Vojislava Šešelja.“
(Promocija knjige „Ideologija srpskog nacionalizma“, Danas, 17.03.2005. godine)

2006.

Hrabrost ponovo

Vučić: Nikada nisam sreo hrabriju osobu nego sto je gospodin Šešelj.
(Knjiga Politička fukara, Predraga Popovića)

2007.

Kosovo, deo tela i ličnosti

Godinu dana pre raskola Tomislav Nikolić je davao izjave medijima u kojima je hvalio utamničenog predsednika. Tako je tvrdio da bi sa Šešeljom u Srbiji mirnije razmišljalo o Kosovu i Metohiji. Ostala je i upamćena i rečenica u kojoj kaže da kada želi da se pohvali govori da je on sada Šešelj u Srbiji.

2008.

Sramota, kampanja protiv, sukobi

Iako je Tomislav Nikolić u martu 2008. tvrdio da je „mnogo časnije i ponosnije biti broj dva u SRS-u, nego broj jedan u svim ostalim strankama“ u septembru 2008. podnosi ostavku na sve funkcije u Srpskoj radikalnoj stranci, a 21. oktobra postaje prvi predsednik Srpske napredne stranke.

Nikolić: „Vojislav Šešelj je u Hagu, vezan vodi odbranu Srbije“
(Predizborni tv duel sa Borisom Tadićem, RTS, 16. maj 2012. godine)

Šeselj: „Mene je sramota, velika me je sramota, što je Tomislav Nikolić godinama uživao moje neograničeno poverenje, čak toliko poverenje da sam mu omogućio da bude šef tima za pomaganje moje odbrane sve ove godine. Haški tribunal i Tomislav Nikolić zajedno rade protiv mene, tužilaštvo može Nikolića da uzme kao svedoka i dovede ga u sudnicu kako bi ta saradnja bila ovde maksimalno manifestovana. Sa Nikolićem je gotovo u svakom pogledu. “

(Haški tribunal, 24. septembar 2008. godine)

Nikolić: Znate, oni (SRS) su u poslaničkom klubu u Skupštini Srbije nedavno instalirali zvučnike kako bi svi mogli da slušaju Šešeljeva obraćanja iz Haga. A od njega je stigao najnoviji nalog da Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić moraju da budu uništeni po svaku cenu. Evo, sad se pojavio čovek u Hrtkovcima koji javno preti da će da me ubije. Neki, zove se Niko… prezime mu na znam. Zna Vučić prezime. Dakle otvoreno je rekao na skupu „Ja ću da ubijem Tomislava Nikolića. Zbog Vojislava Šešelja”. Koliko takvih budala u Srbiji ima sam bog zna.“

Nikolić je priznao da se „prvi put u privatnom bazenu okupao u bazenu Vojislava Šešelja pre deset godina.
“Ako je sramota imati bazen, a ja dokažem da ga nemam, da li je sramota Vojislava Šešelja da ima bazen?“
(Dnevni list Politika, 31. oktobar 2008. godine)

Šešelj: „Moji doskrašnji saradnici Nikolić i Vučić, u Srbiji vode kampanju protiv mene, po nalogu stranih službi sa ciljem da se stvori utisak da ja stvarno nekom ugrožavam život”

Šešelj: “Nikolić je izgubio sve moralne kriterijume više mu se uopšte ne može verovati.”
(Haški Tribunal, SEE times 24. septembar 2008. godine)

2009.

Šah i knjige

Sukob nekadašnjih bliskih saradnika preneo se čak i na igranje šaha, koji je bio zajednička strast Nikolića i Šešelja. Iako je Šešelj važio za boljeg šahistu Nikolić je rekao kako ne veruje da bi ga nekadašnji predsednik pobedio u šahu.

Vučić je reagovao na knjige “Sanaderova mačkica Aleksandar Vučić“ i „Haški denuncijant Tomislav Nikolić“ koje je Šešelj objavljivao tokom boravka u Hagu.

“Šešelju bi bilo bolje da ćuti. Dovoljno je dve rečenice da izgovorim, pa biste videli kako bi povlačio sve knjige ovog sveta.
(Dnevni list Politika, 17. maj 2009. godine)

2010.

Monstrum, atentat

Vučić: „Šeselj je monstrum”
“Tražim od nadležnih organa da do ponedeljka utvrde da li sam na bilo koji način povezan sa informacijama o atentatu na Tomislava Nikolića. Ako ustanove da jesam, ići ću u zatvor! U suprotnom, reći ću koji je ministar savetovao monstruma Šešelja.”
* Koji je to ministar?
“Saznali smo njegovo ime i zato tražimo da se to ispita. Nije problem u monstrumu, već u režimu koji misli da može da koristi monstruma u borbi protiv SNS.”
Šta je pisalo na cedulji koju vam je Šešelj dao?
“Mnogo sam cedulja dobio od Šešelja, mnogo ih bacio u toalet.”
Ako ste već godinama znali sve kompromitujuće podatke o njemu, što niste izašli ranije iz te priče?
“Ono o čemu sam znao je jedna od stvari zbog kojih me Šešelj nije mnogo voleo. Ne kažem da me nije cenio, ali nije voleo to što nikad ne oćutim.”
Zar ne tvrdi upravo Tomislav Nikolić da Šešelj želi njegovu likvidaciju?!
“Vrlo sam oprezan u tim stvarima. Nikolić veruje da je to realno, ja sam kao pravnik malo obazriviji. Ako me pitate da li je moguće da do toga dođe, reći ću da nije nemoguće. Postoji osnovana sumnja da je Šešelj to naredio, a da je Bojović trebalo da sprovede u delo.”
(Dnevni list, Kurir 27.9.2010. godine)

Vučić: “Onaj iz Haga, osim što je „monstrum“, istovremeno je i „mali miš“ koji hoće da naruši ugled SNS.”
(Press konferencija SNS, nedeljnik Vreme 15. jul. 2010. godine)
Nikolić tvrdi da da je od policije saznao da je Šešelja naručio njegovo ubistvo.
“Ne smem to olako da prihvatim. Problem je za moju porodicu. Oba moja sina imaju decu i nije svejedno, kada imate posla sa monstrumom, na koga će on da se obruši.
(Dnevni list Blic, 01. jul 2010. godine)

Vučić kaže za Šešelja: Običan lažov, što bih rekao Toma Nikolić, poznavali smo tog čoveka.

(Press konferencija SNS)

2012.

Nikada loša reč o kumu, izdaja

Nikolić: „Šešelj je moj kum i nikada nisam rekao lošu reč o njemu, pa neću ni sada. Šešelj je prema meni u poslednje vreme imao jako negativan stav, ali to je njegovo pravo, on se nalazi u posebnim uslovima, ima pravo i na posebne stavove. Ubeđen sam da nisam zaslužio da me pamti po zlu, ali to je ono što on nosi na svojoj robiji i zbog čega ja ne mogu previše da se ljutim.“
Upitan da li bi kao predsednik Srbije posetio Šešelja, Nikolić je odgovorio: „Da, ali taj obilazak, pošto ja znam Vojislava Šešelja, zavisi isključivo od njegove saglasnosti“.
Na pitanje da li će se lično zauzeti za oslobađanje Vojislava Šešelja iz višegodišnjeg pritvora, bez obzira na nesuglasice, rekao je da je pre dva dana pomenuo Šešelja kao simbol zbog kojeg Srbi odlaze u Hag.”
„Uporedio sam neuporedive primere, da on bude u Hagu deset godina, zbog bavljenja politikom, a jedan general bude oslobođen. To je moj lični odnos prema Šešelju“
(Agencije, Alo 27. decembar 2012. godine, RTS)

Šešelj: Nikolić i Vučić će prihvatiti nezavisnost Kosova. Sadašnja vlast nije do kraja spremna da izda, ali oni jesu. Vučićev prijatelj Dažan, francuski poslanik i obaveštajac, najveći je zaštitnik Stanka Subotića Caneta, a on je i prijatelj Mila Đukanovića.
(Haški Tribunal završna reč na suđenju 14. mart 2012. godine)

2013.

Bez straha od povratka

Vučić: Ne plaši se povratka Vojislava Šešelja
“Imam poštovanje prema njegovoj porodici. O optužnici Tribunala mislim isto što sam i mislio, ali o našim politikama mislim da su različite. Nemam ništa ružno što bih govorio o njemu. Moja politika vodi Srbiju u budućnost, a o tuđim politikama ne razmišljam”
“Pristojan sam, razuman čovek i mnogo vremena smo proveli zajedno, tako da od mene neće čuti bilo koju uvredljivu reč.“
(Nedeljnik, Kurir, 11. oktobar 2013. godine)

Šešelj tvrdi da je sa sadašnjim predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem, „sve zajedno radio“ tokom ratova u Hrvatskoj i BiH.
„Ako sam ja umešan u ratne zločine, onda je Tomislav Nikolić moj direktan saučesnik“.
Za potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića kazao je da je bio „dobrovoljac SRS kod vojvode Slavka Aleksića na Jevrejskom groblju“ u Sarajevu i da je zatim radio na TV Pale

http://www.youtube.com/watch?v=kpxln-OeDHk

(Haški Tribunal, Svedočenje Vojislava Šešelja na suđenju Radovanu Karadžiću,  jun 2013. godine)

2014.

Najveće zlo
Šešelj „Građani su tada na vlast doveli još veće zlo. Mi srpski radikali smo upozoravali da su Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić gori čak i od Borisa Tadića. Oni su stvorili režim u Srbiji najgori do sada”
(Haški Tribunal, RTCG 20. februar 2014. godine)

Milica Minić
saradnica Istinomera