Lečenje dece pomoću SMS-a: Ima li toga u drugim državama Evrope?

Akcija da se sakupi novac za lečenje male Anike samo je jedan u moru vapaja porodica dece sa retkim bolestima da im se pomogne, jer su lekovi ili terapije izuzetno skupi a nisu još uvek registrovani u Srbiji. Država u ovim situacijama ne može da obezbedi kompletno lečenje dece u inostranstvu. Zato su ovakve humanitarne akcije, posebno putem SMS-a, sve učestalije. Može li ipak država da “uskoči” i preuzme na sebe sve troškove lečenja? Kako je u državama Evrope koje važe za bogatije poput Nemačke ili Danske?

“Što se tiče lečenja SMS porukama, pa gotovo u svim zapadnim zemljama se takvi bolesnici leče SMS porukama jer to košta hiljadu puta više nego što košta u našoj zemlji”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić krajem novembra u Nišu. 

On je dalje rekao i da je država Srbija u poslednjih nekoliko godina preduzela mnogo toga za decu obolelu od spinalne mišićne atrofije.

Povezan sadržaj

“Od juna 2018, kada sam primio majke obolele dece uveli smo lek ‘Spinraza’. Reč je o skupim terapijama. U prvoj godini državu bolesnik košta 540.000 evra, a u svakoj godini do kraja života po 270.000 evra. Danas lečimo 37 dece na takav način državnim novcem i tim lekovima. Ti koji kritikuju nisu davali nikakve lekove.”

Vučić je spomenuo i primer Danske.

Gledamo da se bavimo svakim detetom, pomognemo koliko je to moguće. Videli ste da jedna Danska ne može sa lakoćom da pomogne, jer lek nije registrovan. Gledamo i kako da pomognemo devojčici Aniki Manić.”

Pitali smo kolege fekt-čekere iz Evrope da li se SMS porukama leče deca i u njihovim državama.

Da li je takva humanitarna aktivnost uobičajena u Italiji, Litvaniji, Nemačkoj, Velikoj Britaniji, ali i u pomenutoj Danskoj?

 

Danska

 

U Danskoj nije običaj da organizacije ili privatna lica prikupljaju novac za pomoć pojedincima kako bi pokrili troškove medicinskog lečenja. Ali takvih slučajeva ipak ima – tada novac ide direktno pojedincima, kaže za Istinomer Tomas Hedin, glavni urednik fekčeking portala “TjekDet” iz Danske.

Te akcije ni na koji način nisu povezane s državom, niti ih vlast pokreće. Ipak, svi vidovi prikupljanja novca, odnosno “fundraisinga”, moraju se prijaviti vlastima, odnosno odboru koji izdaje dozvole, i to najmanje dve nedelje pre početka prikupljanja sredstava.

“Prikupljanje sredstava koje je posebno namenjeno osobama s retkim invaliditetom nije uobičajeno. Ovo bi moglo imati veze sa činjenicom da se cene lekova obilno subvencionišu za ljude sa hroničnim bolestima, a Danska u velikoj meri pomaže i s drugom neophodom opremom”, objašnjava Tomas.

Dodaje da ima raznih veb stranica putem kojih pojedinci mogu da pokrenu prikupljanje novca, kao i da se sredstva prikupljaju za mnogo različitih stvari. 

Prikupljanje novca SMS-om jeste, dakle, prisutno, ali se pomoć u toj državi prikuplja i sistemom “od vrata do vrata”, putem aplikacija za mobilno plaćanje ili preko bankovnog transfera. 

 

Nemačka

 

U Nemačkoj postoji više većih humanitarnih organizacija. Neke od njih su Brot für die Welt (Hleb za svet), SOS-Kinderdörfer weltweit (SOS Dečja sela), RTL – Wir helfen Kindern (RTL fondacija – pomažemo deci) i Bundesverband Kinderhospiz (Savezno udruženje dečjih domova za palijativnu negu).

“Ali te organizacije nisu izričito posvećene deci s retkim bolestima. Većina tih organizacija generalno pomaže deci kojoj je potrebna pomoć. One imaju različite namene”, pojašnjava nam Alis Ehterman, urednica portala “CORRECTIV.Factcheck” iz Nemačke. 

Kako kaže, prikupljanje donacija za decu putem SMS-a je samo jedan od načina kojim se služe ove humanitarne organizacije. 

 

Velika Britanija

 

U Velikoj Britaniji se godišnje organizuju događaji u kojima učestvuje cela država, a na kojima se prikupljaju sredstva, kaže Georgio Konstandi, urednik portala politikapolitika.com.

Jedan od njih zove se “Children in Need” (Deca kojima je potrebna pomoć) – a novac se prikuplja tako što se šalju SMS poruke ili se poziva određeni broj telefona. Postoje i drugi načini da se prikupi novac kao što je trčanje maratona ili prodaja kolača. 

 

Italija

 

Karlo Kanepa, novinar fektčekeking portala “Pagella Politica”, kaže za Istinomer da u Italiji postoje inicijative koje prikupljaju novac putem SMS-a kako bi pomogli deci sa retkim bolestima. 

Kanepa navodi Teleton kao inicijativu koja pomaže deci sa retkim bolestima, kao i  istraživanju takvih oboljenja.

U pitanju je neprofitna organizacija nastala 1990. i priznata je od italijanskog Ministarstva obrazovanja, univerziteta i istraživanja.

 

Litvanija

 

U Litvaniji, kako kaže Liepa Želnienė, urednica vesti na portalu “15min”, slanje SMS poruka za ovu svrhu je uobičajena praksa.

“Postoje neke nevladine organizacije i neki projekti koji prikupljaju novac putem SMS poruka ili na drugi način skupljaju sredstva za lečenje dece. Jedna od najpoznatijih je akcija Ischipildimo”, kaže ona.

 

Grčka 

 

Nakon što smo objavili prvobitnu verziju teksta, stigao nam je i odgovor iz Grčke.

Kolega Athanasios Perdikopoulos, fekt-čeker portala “Ellinika Hoaxes kaže da je u Grčkoj uobičajeno da građani, između ostalog, prikupljaju novac putem SMS poruka kako bi pomogli deci ili drugim ljudima.

Kada je reč o deci koja boluju od retkih bolesti za koje je lečenje skupo, on kaže da jeste uobičajeno da ljudi doniraju novac. Međutim, to rade tako što uplaćuju novac na bankovni račun, a ne putem SMS-a, objašnjava naš sagovornik.

“Uobičajeno je da porodica deteta ili odgovarajuće udruženje otvori i objavi na veb stranicama i društvenim mrežama poseban bankovni račun ili račune za prikupljanje sredstava u raznim bankama”, kaže on.

“Nedavni slučaj koji je privukao pažnju bio je mladić, Panaiotis Michail Glossiotis, koji pati od SMA, za koga je prikupljeno više od 3,7 miliona evra uglavnom preko posebnih bankovnih računa”, dodaje.

A kada je reč o doniranju novca putem SMS-a, on navodi doniranje novca pred praznike putem svojevrsnog “televizijskog maratona” za prikupljanje sredstava, kao i slanje SMS-ova na petocifrene brojeve organizacije “The Smile of the Child” koja se bavi zaštitom dece.

Sredstva se SMS-om prikupljaju i preko neprofitnih organizacija “Make-A-Vish Greece“ i “SOS Children’s Villages Greece“.

SMS poruke mogu se računati kao donacija drugim neprofitnim organizacijama poput “Oloi Mazi Boroume” ili pojedinim online humanitarnim maratonima.

Međutim, kako naš sagovornik pojašnjava, navedeni primeri ne odnose se nužno i samo na decu.

 

Naposletku, humanitarnih organizacija i inicijativa ima svuda – zavisi samo koja se čime bavi. Iako se novac za lečenje dece sa retkim bolestima neretko prikuplja i putem SMS poruka u drugim državama, to nije jedini izvor finansiranja lečenja. SMS porukama prikupljaju se sredstva i za mnoge druge namene. 

 

Naslovna fotografija: Pixabay

 

(Ažurirano: 7.12.2020. godine, u prvobitni tekst dodat je i primer Grčke)