Krlić: Šta ćemo u nedostatku Poverenika, verovatno svi da patimo

“Mislim da nećemo mnogo izgubiti ako malo sačekamo sa izborom novog Poverenika. I daj bože da dobijemo najboljeg mogućeg, da to više ne bude ni sličan ovom koji je bio i mislim da ćemo onda rešiti stvar na najbolji način i za državu i za ljude i za sve”.
Očekujem da procedura za izbor novog Poverenika krene u toku ovog meseca, ali to zavisi od mnogo faktora, pa i mogućih izbora. Nadamo se da ćemo dobiti mnogo boljeg Poverenika nego što smo ga dosad imali, jer je prethodni Poverenik, po mom mišljenju, bio apsolutno politička ličnost“, ovo za Istinomer kaže Mirko Krlić, predsednik skupštinskog Odbora za kulturu i informisanje koji bi trebalo da pokrene postupak za izbor novog Poverenika za informacije od javnog značaja, kog čekamo još od kraja prošle godine. Osim što deli mišljenje svog stranačkog kolege Aleksandra Martinovića da novi Poverenik ne bi trebalo da bude nalik prethodniku Rodoljubu Šabiću, Krlić tvrdi da preko 700 građana, koji su poslali zahtev članovima Odbora za transparentnim i javnim procesom izbora, “o Povereniku zna koliko i o lanjskom snegu”.
*
Foto: FoNet/Aleksandar Levajković

Više od 700 građana poslalo je pismo članovima Odbora za kulturu i informisanje kojim traži da se što pre pokrene proces izbora novog Poverenika, da taj postupak bude transparentan i da novi Poverenik bude izabran u skladu sa najvišim profesionalnim i stručnim standardima. Kao predsednik resornog skupštinskog odbora šta nameravate da preduzmete povodom zahteva građana?
Proces izbora Poverenika je poznat. On će početi onog trenutka kada Odbor za kulturu i informisanje uputi dopis poslaničkim grupama da predlože svoje kandidate. Znači, sve je to farsa oko tog izbora Poverenika tolika da nam, izgleda samo Poverenik fali, pa ćemo sve da izlečimo u društvu. Naravno da će biti sprovedena procedura po zakonu. Ceo posao Odbora za kulturu i informisanje jeste da pokrene proces u smislu da uputi dopis poslaničkim grupama da daju svoje predloge. Bilo bi lepo da mi kažete ko su danas poslaničke grupe u Srbiji. Imali smo neke, sad nemamo te, imamo neke druge, imamo silan broj samostalnih poslanika, koji su izašli iz poslaničkih grupa, znači ne znamo više ni ko su poslaničke grupe ni koliko ih ima.
Za dnevni list Danas ste pre nekoliko dana izjavili da će procedura izbora novog Poverenika biti pokrenuta kada vam to kažu iz vrha vladajuće koalicije, kojoj i sami pripadate.
Nisam to rekao u tom smislu. Nego sam rekao da je politička situacija u Srbiji vrlo komplikovana. I vi ste svesni da postoji silna komunikacija između pozicije i opozicije, stručne javnosti i svega ostalog. Čekamo da se dođe do nekih jasnih signala da postoje kandidati i da krenemo u taj razgovor. Nije vladajuća koalicija nadležna za odlučivanje o pitanju Poverenika, nije ni Odbor nadležan. Odbor je samo tu da pokrene proceduru. Plenum je nadležan. Hajde vi meni recite, šta ćemo sa plenumom na koji ne dolazi nijedan opozicioni poslanik? Hoćemo u takvom plenumu da donesemo odluku o Povereniku, pa šta će onda biti?! Onda će biti priča kako je vladajuća koalicija sama izabrala Poverenika bez opozicije. Zaista moramo videti šta će se dešavati u ovom periodu, možda će nas izbori sve preduhitriti, pa neka onda neki novi plenum izabere Poverenika.
Ukoliko bi se opozicija vratila u plenum, u kojoj meri bi to olakšalo pokretanje procedure? 
Pa naravno da bi sve išlo lakše, ali to je samo moja lična procena, nemojte da mi dajete tako veliku ulogu. Moja uloga jeste da samo pokrenem proces, znači nisam ja čovek koji može da izabere Poverenika, niti mogu da odlučim kada on treba da bude imenovan, niti kada će to da bude na plenumu. Ne bih voleo da budem zapamćen kao neko ko je pokrenuo neki proces, pa da onda u međuvremenu budu izbori, da ovaj skupštinski sastav izgubi legitimitet, šta smo onda uradili? Dajte da budemo malo i razložni i logični. Da vidimo da li postoji konsenzus u smislu da svi hoće da budu poslanici, da poslanici hoće da rade svoj posao, da onda zaista i taj posao završimo. Nama bi bilo najlakše da sami sada napravimo taj proces, ali onda bi tek dobili osudu od onog drugog dela javnosti koji bi rekao ‘Eto vidite, znači iskoristili ste priliku kad nema opozicionih poslanika u skupštini da izaberete Poverenika’. Da je naša namera da nešto zbrzamo sa Poverenikom, sva je prilika da to sada uradimo, ali vidite da to nećemo, nego hoćemo to da uradmo na najbolji mogući način u korist građana.
Bili ste upoznati sa tim kada Povereniku ističe mandat, pri tome i sami ste rekli da niste bili zadovoljni radom Rodoljuba Šabića, zašto Odbor nije preduzeo nešto kako bi novi Poverenik bio izabran na vreme?
Nije preduzeto, zato što… zašto je taj Poverenik, ovakav kakav je bio, toliko bitan da mora da bude izabran istog momenta? Inače, vidim da su građani jako nesrećni što nemaju Poverenika i svi osećaju nedostatak Poverenika. Hajde da se ne šalimo. Poverenik je bio takav da je više služio političkim prepirkama, nego što se bavio svojim stvarnim poslom. Tako da moj stav jeste da nećemo mnogo izgubiti ako malo sačekamo sa izborom novog Poverenika. I daj bože da dobijemo najboljeg mogućeg, da to više ne bude ni sličan ovom koji je bio i mislim da ćemo onda rešiti stvar na najbolji način i za državu i za ljude i za sve.
Svojim pismima građani su, ipak, iskazali želju da se proces što pre pokrene i tako, čini se, pokazali da im je institucija Poverenika važna.
To je pritisak koji ima veze i sa ovim protestima. Građani naravno nemaju pojma o tome, ne mislim da građni ne znaju šta je Poverenik, nego se radi o načinu – da jedan isti tekst multipliciraju na jedan isti način i šalju svim članovima Odbora praveći opterećenje našim mejl adresama. Mislim da to predstavlja kršenje privatnosti. Mi, svi na naše mejlove dobijamo oko 30-40 istih zahteva, koji sadrže isti tekst, to ne potpisuju građani, to je politička akcija, čista, providna politička akcija. I nemam ništa protiv da svako ima pravo da pravi svoju političku akciju. Samo nemojte da mi pričate o građanima koji su baš tako pisali tekst, jer svaki građanin bi onda napisao svoj sopstveni tekst, a ne bi išao na nekakve zajedničke sajtove i na neke zajedničke programe da se potpisuje. To je akcija poznate, nazovi političke elite, koja pokušava da sada isprovocira Odbor za kulturu i informisanje. Ovaj način pritiska je neprimeren i rekao bih čak i nepristojan, da na ovaj način neko pokušava da ispriča svoju priču. Pola tih građana da zovete ne znaju ni šta je radio Poverenik, nemaju pojma ni ko je Poverenik bio. Ja vidim samo prezimena i imena raznih ljudi, čak organizacija, sakrivenih imena, nesakrivenih imena, a o Povereniku znaju koliko i o lanjskom snegu. Naravno Odbor će postupiti u skladu sa zakonom i Srbija će imati Poverenika, to je najmanji problem. 
Da li sam vas dobro razumeo, da će procedura za izbor Poverenika otpočeti u narednih mesec dana?
Ja mogu samo da kažem svoja očekivanja, a možemo sutra da budemo raspušteni kao skupština, ukoliko se donese odluka da se ide na izbore. Onda gubi smisao i Odbor i ovaj plenum. Onda će to uraditi neki novi saziv skupštine. Da li vi meni možete reći da li će sutra biti izbori u Srbiji? Da li imate taj utisak? Da li će biti povučene takse i rešeno Kosovo? Da li to znate? Znači, postoje politička pitanja o kojima ne odlučuje Odbor za kulturu i informisanje, niti republička skupština sama. Gledamo da u ovom trenutku najvažnije stvari uradimo za ovu zemlju, ako je moguće. Mislim, šta ćemo u nedostatku Poverenika, verovatno svi da patimo, jer će to biti velika nepravda i uništenje demokratije.


Jedna građanka je na tviteru objavila skrinšot vašeg odgovora na njeno pismo, u kome ste kratko napisali “Bravo za glupost“. 


Ne, nisam odgovorio nikome, to je potpuno netačno. Nijedan odgovor sa mog mejla nije otišao. Ako postoji neki odgovor te vrste to je samo falsifikat. Nikada nikome nisam odgovorio. Zašto da odgovaram na jedno isto pismo sa iste adrese, sa različitim potpisima građana?! To mi je vrlo jasno, pa ne pada mi na pamet. Kako bih jednoj građanki odgovorio?! Nemam za šta da odgovaram bilo kome. Ja sam potpuno saglasan da mi moramo da pokrenemo taj proces i da zaista trebamo da imamo Poverenika i da to jeste stepen demokratije koji moramo da ostvarimo.Taman posla da bih odgovario da je zahtev da se izabere Poverenik glupost, ali mislim da je ovakav pritisak potpuno neprimeren.

Naslovna fotografija: FoNet/Zoran Mrđa