Kosovski pasoši ne važe na graničnim prelazima Srbije

Radne grupe Beograda i Prištine u septembru su se dogovorili da se sporazum o slobodi kretanja proširi na Aerodrom „Nikola Tesla“ i još nekoliko graničnih prelaza. Marko Đurić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju tada je izjavio da je taj dogovor omogućio da osobe koje imaju lične karte koje su izdale privremene institucije samouprave u Prištini mogu da koriste određene granične prelaze u tranzitu, navodeći da to ne mogu da rade sa kosovskim pasošima.

Marko Đurić

„Radne grupe Beograda i Prištine postigle su dogovor da se sporazum o slobodi kretanja proširi na beogradski aerodrom ‘Nikola Tesla’ i još nekoliko prelaza, uključujići i prelaze ka Bugarskoj i Makedoniji. Dogovor je postignut sinoć u Briselu i njime će biti omogućeno onim osobama koje imaju lične karte, a ne pasoše koje su izdale privremene pokrajinske institucije, da koriste još jedan broj graničnih prelaza u tranzitu.“
Tanjug, 17. 9. 2014. godine

Međutim, dva meseca kasnije, iz kancelarije zamenice kosovskog premijera Edite Tahiri saopšteno je:

“Od danas stanovnici Kosova sa kosovskim pasošima mogu da putuju preko graničnih prelaza u Srbiji, ka Hrvatskoj, Mađarskoj, Bugarskoj i Makedoniji, uključujući i sa aerodroma u Nišu, a aerodrom Nikola Tesla mogu da koriste još od 22. septembra.”
Kossev.info, 15. 11. 2014. godine

Takođe, u graničnoj policiji su  za Televiziju  N1 potvrdili da isto tretiraju i lične karte i pasoše koje izdaju privremene institucije u Prištini.

Granica

Ipak,  Istinomer je još jednom proverio u Kancelariji za Kosovo i Metohiju da li je omogućeno korišćenje kosovskih pasoša na graničnim prelazima Srbije sa drugim zemljama i dobili smo izričit odgovor na nije.

„Što se tiče izjave gospođe Tahiri, naravno da je to za pasoše potpuna neistina. Srbija ne priznaje tzv. kosovske pasoše, te ovaj sporazum to i ne podrazumeva. Svi građani Republike Srbije sa teritorije Kosova i Metohije će osim sa pasošima Republike Srbije, moći i sa ličnim kartama privremenih institucija u Prištini da koriste dodatne granične prelaze i Aerodrom ‘Nikola Tesla’ u tranzitu“, odgovoreno nam je iz Kancelarije.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju objasnio je da se, u slučaju da nemaju dokument Srbije, građanima sa Kosova na administrativnim prelazima izdaje potvrda kojom se verifikuje identitet i sa njom mogu da izađu iz zemlje.

„Oni građani koji poseduju lične karte koje su izdale privremene institucije u Prištini ili koje je izdao UNMIK, uz potvrdu dobijenu na administrativnom prelazu koju izdaje MUP Srbije, mogu da izlaze iz naše zemlje na prelazima, na aerodromu Beograd i na drugim graničnim prelazima“, objasnio je Đurić.