Konačno Gerontološki centar u Novom Pazaru

Gerontološki centar u Novom Pazaru, čiji je početak rada najavljivan još u avgustu 2012. godine, konačno je spreman za prijem 80 osoba. To je i potvrđeno pred sam kraj 2013, prilikom posete gradonačelnika Meha Mahmutovića ovoj ustanovi. Kako je rečeno, dom za stara lica, na koji se čeka već dugo vremena, opremljen je po najsavremenim standardima.

Novi Pazar

“Oprema u Gerontološkom centru je vrhunska i ima možda najbolje uslove u zemlji. Korisnici koji budu ovde smešteni imaće hotelske uslove. Izgradnja i opremanje objekta je po evropskim standardima. Prilaz zgradi je ostao da se sredi. Mi smo raspisali javnu nabavku za sređivanje dvorišta, tako da će se sa prvim toplim danima raditi na parternom uređenju gerontološkog centra, ali objekat će početi da radi.”
Regionalna Radio-televizija Novi Pazar, 23. 12. 2013. godine

Direktor Centra za socijalni rad Adnan Dizdarević rekao je tom prilikom da su se poslednjih nekoliko meseci intezivirali radovi kako bi ovaj objekat u potpunosti bio završen i prilagođen nameni.

“Kompletna usluga biće na vrhunskom nivou i mi smo od strane lokalne samouprave i nadležnog ministarstva dobili sve pohvale da ustanova ima sve uslove i da zadovoljava potrebe naših budućih korisnika.”
Regionalna Radio televizija Novi Pazar, 23. 12. 2013. godine

Ipak, na značaj ovog centra u koji će biti biće smeštene pokretne, polupokretne i nepokretne osobe ukazivalo se mnogo ranije, a njegova izgradnja dogovorena je još 2006. godine. Stari Pazarci, a i oni kojima je posao bio preko potreban, čekali su njegovo otvaranje dugo, radovi su pogrešno izvođeni pa se radilo na njihovom ispravljanju, a zvaničnici obećavali početak rada iz godine u godinu.

Prilikom postavljanja kamena-temeljca rečeno je da će grubi radovi biti gotovi do kraja 2010. godine, a da će dom početi sa radom u 2011. Tadašnji Ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić položio je kamen-temeljac.

Dom za stare

“Izgradnjom ovog objekta biće rešena socijalizacija starih osoba, a istovremeno će, biti otvoreno 50 novih radnih mesta.”
Tanjug, 21. 9. 2010. godine

Pomoćnik gradonačelnika zadužen za prostorno planiranje i urbanizam Elvir Hamidović pre dve godine izrazio je očekivanje da će svi radovi biti završeni na vreme i da će prvi Gerontološki centar u našem gradu početi sa radom krajem marta 2012. godine.(Radio Sto plus, 30. 12. 2011. godine). Ovoj ustanovi je još u julu pre dve godine već podneto osam zahteva za prijem u dom u kojem stare osobe treba da dobiju adekvatnu zaštitu i negu. Takođe, tada je završen i prijem radnika, kazao je direktor Centra Adnan Dizdarević.

“Građevinski radovi su privedeni kraju, a naše stručne službe rade na obradi i pripremi dokumentacije štićenika za smeštaj u domsko odeljenje koje će biti pri centru za socijalni rad. Od 43 zaposlena radnika sedam će biti na budžetu Ministarstva, a 36 radnika će se finansirati iz učešća korisnika o troškovima smeštaja, zato je neophodno da svi korisnici centra imaju penziju, platu i budu platežno sposobni.“
Radio Sto plus, 4. 8. 2012. godine

Većina radnika Gerontološkog centra koji su tada primljeni u međuvremenu je otpuštena, osim njih nekoliko sa statusom stalno zaposlenih, i to na teret budžeta Novog Pazara, kao i nekoliko angažovanih na čuvanju objekta u izgradnji.
Polovinom 2012, nakon prijema radnika, Gerontološki centar je bez adekvatne i nepotpune opreme počeo da radi, ali u njemu nije bilo i stanara.

Inače, za prvu fazu radova izdvojeno je oko 40 miliona dinara, a druga faza koštala je još 80 miliona, dok je izgradnja ovog Gerontološkog centra realizovana na inicijativu Ministarstva za rad i socijalnu politiku.