Kome verovati: AV ili svojim očima?

U najnovijem autorskom tekstu – valjda su ostali još samo „Kekec“, „Politikin zabavnik“ i Radio Mileva – za jubilarni broj NIN-a, predsednik vlade, gospodin Aleksandar Vučić veli da hoće da sanja i stvori budućnost. I da hoće da vidi uređenu zemlju, sa izgrađenim putevima, prugama, novim fabrikama, sa ljudima koji rade, i ničega se ne stide, najmanje sebe i svoje zemlje. Hoće pristojne ljude, u pristojnoj državi… Pa ko bi, i tko bi, imao protiv?

Aleksandar Vučić

Autorski tekst nije ni izašao, Vučić gospodin otišao u Davos, na Svetski ekonomski forum, naravno kao prvi Srpski premijer, državnik, u najnovijoj istoriji ove samohisterije. Otuda promptno, preko Javne televizije na budžetu, javio da otiš’o da predstavlja malu zemlju, da to radi sa strašću i ponosom, i da želi da dovede veliki broj investitora, razgovaraju i sa predstavnicima Gugla, te da svet poštuje hrabre reforme koje sprovodi. Pa ko bi, i tko bi, imao protiv?

Ne bi Vučić gospodin, najbolji u istoriji samohisterije, bio to što jeste, da se nije dopunio. Iz Davosa, razume se. Pravo sa Svetskog ekonomskog foruma dod’o da je Obama čekao šest godina da mu Amerikanci priznaju rezultate reformi, i posle šest godina mogao je da kaže: Amerikanci, uživajte! On je tražio dve godine, a prošlo je samo osam meseci! Dakle, ko bi, i tko bi, tu imao nešto protiv? Naročito ako se u svetlu budućnost, i ostale horizonte, pridoda da se sa svog položaja priključio i gospodin predsednik Nikolić Tomislav, koji se državnički velio, i pozvao investitore da ne ulažu u infrastrukturu, nego pravo u proizvodnju! Pa ko bi, i tko bi, imao protiv? Jedino neka, neka bude moja, pokojna baba, koja bi rekla, da tu nisu čista posla, da nešto ne štima, te da je dilema samo jedna: Da li verovati Vučić gospodinu, ili svojim očima! Dilema ne bez razloga, jerbo velika je razlika, može se upadne slomi vrat, između snova Vučić gospodina i onoga što se Srbiji događa.

Tomislav Nikolić

Recimo i npr, znade se da je BIRN objavio istraživački tekst o tome da je posao za ispumpavanje vode iz poplavljenog rudnika „Kolubara“, po „čudnim“ kriterijumima, ima tu i kumova i ostale stranačke vojske, dobio domaći konzorcijum bez iskustva. Znade se i da Vučić gospodin rek’o da se tu radi o tome da BIRN laže, ta da ga za te laži plaća EU. Kad EU odgovorila, AV gospodin reternir’o da Srbija garantuje, i uvek će garantovati, slobodu izražavanja, medijske slobode i kritike. Još se zapit’o, kako to da neko nekoga plaća, a ne utiče na uređivanje? Kad bi on rekao, Ja vas plaćam, ali ne uređujem, svi bi mu se smejali! I jeste za grohot, ta zna se da AV gospodin ne plaća, i ne uređuje, nijedan, pisani ili elektronski, infoqrir u Srbiji.

Stig’o AV gospodin, opet kao prvi premijer u istoriji samohisterije, i na Kosovo ravno. Tamo su ga, kako velio, šutirali, ali je on pustio suzu u Gračanici, i istorijski rek’o: Kosovo ostaje naše! Ima i da na pitanje albanskog novinara, Kad će Srbija priznati nezavisnost Kosova, junački odgovorio: Imate li neko ozbiljnije pitanje. A ima i da su u Gračanici, neposredno pošto je AV gospodin pustio suzu, održani izbori za gradonačelnika Gračanice, ta da je u prvom krugu, i najubedljivije, pobedio kandidat Srpske liste, vele liste AV gospodina. A glede Trepče, da se kaže, Trst je naš!

Aleksandar Vučić

Da se preskoči kako se AV većina, i AV ministri, ponašaju prema zaštitniku građana Saši Jankoviću, koji se usudio da podnese krivične prijave protiv dva pripadnika VBA, koji su bili obezbeđenje Vučić brata prilikom incidenta sa žandarmerijom. Da se kaže da u Skupštini dičnoj usvojene izmene Zakona o javnim beležnicima, čime bi trebalo da prestane štrajk advokata. Po ko zna koji put se videlo da ti bečići, gojkovićke, babići, martinovići, da se ne zaborave rističevići, đukanovići… nisu samo Dečki kad skaču da pozdrave AV gospodina stojećki, to su šampioni uzduž i popreko. Malo je reći da takve šampione nijedna demokratija ne pamti, time samo AV samohisterija može da se diči.

Zoran Babić i Aleksandar Martinović

Da se javi i da SNS jedinstvena i najjedinstvenija, u to ime i Zorana Mihajlović se preispitala i svima javno izvinila. Kad se kod javljanja, Svetska banka javlja da je Srbija jedina zemlja u regionu koja će u 2015. imati pad BDP-a. Nema se briga, sve dok AV gospodin ima snove. A iz stvarnosti javljaju da Akademija izumitelja i naučnika Srbije dodelila Nagradu za popularisanje nauke, tehnike i pronalazaštva, te izuzetan doprinos razvoju i afirmaciji izumiteljstva, istraživanja i nauke uredniku „Trećeg oka“! Ovde i pokojna baba, neka bude moja, ima da se preda! Jerbo, nema druge, na AV snove, a naročito javu, samo treće oko pomaže.


Autor je novinar nedeljnika „Vreme“.