Kome treba legalizacija još?

U Srbiji ima oko 1,3 miliona bespravno podignutih objekata, a zahtev za legalizaciju do roka predviđenog za to, 11. marta 2010, podnet je za oko 700.000 objekata, podaci su Ministarstva građevine. Niz zakonskih promena, povremenih kampanja za legalizaciju, produžavanja rokova za legalizaciju ipak nije donelo mnogo poboljšanja.

Legalizacija

U prethodnih godinu dana, ministar građevine Velimir Ilić obećavao je  olakšavanje procesa legalizacije. Tako smo slušali najave da će legalizacija biti potpuno besplatna, kao i da će set zakona koji taj problem regulišu  biti doneti do kraja 2012.  I dalje su to samo najave.

Velimir IlićOd njegovog stupanja na mesto ministra do sada, deo Zakona o planiranju i izgradnji, koji se bavi legalizacijom proglašen je neustavnim, omogućena je katastarska legalizacija za objekte do 300 kvadrata, a građani, prema rečima ministra Ilića, više ne moraju da legalizuju objekte namenjene ličnoj potrebi već samo da se upišu u katastar.

Ovaj najnoviji predlog Ilić objašnjava time da je legalizacija “skupa i da zahteva brojnu dokumentaciju”, a da je za upis u katastar potrebno samo sto evra.

„Ukoliko ste vlasnik nekog objekata 30 godina i ukoliko se niko nije žalio, dovoljno je da se upišete u katastar. Možete da stavljate pod hipoteku, možete da prenesete na svoju decu i taj se objekat doživotno vodi na vas, a posle vaše smrti na vaše potomke, i to je potpuno dovoljno da legalno funkcionišete.“
RTS, 17. 9. 2013. godine

Ovde je ministar propustio da objasni kako, na primer, banka može da proda kuću pod hipotekom,  koja je samo upisana u katastar.

Inače, upis u katastar ne znači i dobijanje građevinske i upotrebne dozvole, pa će kod ovako upisanih objekata, ostati zabeležba da je upisano pravo svojine bez građevinske dozvole, što znači da će građani to (jednog dana) morati da plate.

„Ako želite da radite za tržište, dakle da prodajete i upisujete objekte, morate da uđete u proces legalizacije, takvi objekti moraju da imaju adekvatnu protiv požarnu zaštitu.“
RTS, 17.9.2013. godine

Ovakav predlog već je izazvao mnogo reagovanja, a mnogi stručnjaci u ovoj oblasti se pitaju čemu donošenje Zakona o legalizaciji, ako ona odjednom nije neophodna.

Legalizacija

Na tvrdnje da je pozivom  građanima da svoje kuće upišu samo u katastar, u stvari pozvao na „bojkot legalizacije“, ministar Ilić odgovara da to nije tačno.

„Meni je jako žao što mnogi mediji nisu razumeli moju poruku, hteo sam da objasnim razliku između upisa u katastar nepokretnosti i redovnog postupka legalizacije, što mnogi poistovećuju”, istakao je Ilić, dodajući da su to dva potpuno različita zakona.“
Tanjug, 19. 9. 2013. godine

Da je ozbiljan u nameri da posle dugih 12 godina pokušaja legalizacije objekata u Srbiji, ovaj posao bude završen do kraja,  Ilić je ponovio više puta, u poslednje vreme uz nove argumente.

„Ne mogu više da objašnjavam narodu da EU neće Srbiju sa 1,3 miliona neupisanih objekata. Upišite svoje objekte i iskoristite svoje pravo ove i naredne godine.“
Tanjug, 29. 6. 2013. godine

Upis u katastar nepokretnosti nelegalno sagrađenih objekata regulisan je zakonom koji je Skupština Srbije usvojila početkom godine. Kako najavljuje ministar Ilić, u oktobru će biti donet Zakon o legalizaciji, po hitnom postupku, koji će takođe predviđati upis u katastar objekata koji su izgradjeni do 11. septembra 2009. godine. Za one koji to ne učine do kraja sledeće godine sledi rušenje.

“To od nas traži svet, traže banke, jer u Evropi postoji jedinstven katastar. Nelogično je da se prostor oko Hrama Svetog Save vodi kao gradski pašnjak, a čitavo Dedinje kao obradive površine.”
Tanjug, 17. 12. 2012. godine

Velimir IlicPrema studiji Svetske banke Srbija se po efikasnosti izdavanja građevinskih dozvola nalazi na 179. mestu od 183 zemlje. Međutim, ministar Ilić, čini se, rešen je da i taj problem reši.

“Građevinska dozvola će se izdavati na jednom mestu, na jednom šalteru, za veoma kratko vreme do 30 dana i biće besplatna, a sukcesivno će se do upotrebne dozvole naplaćivati samo stvarne obaveze koje grad ili opština ulože u tu lokaciju.”
RTS, 27. 6.  2013. godine

A ako ipak ne bude ovako ministar tvrdi – biće smena.

“Tražićemo smene odgovornih, gde ne bude tako. Džabe mi menjamo i donosimo nove zakone kada administracija po gradovima ostaje ista.“
Politika, 20. 9. 2013. godine

Oni koji su svoje kuće, bez namere da ih prodaju legalizovali i pritom za to dali mnogo novca, sada se pitaju da li je država prema njima bila fer. Slično se pitaju i oni koji su, da bi legalno gradili, na razne dozvole čekali godinama.